Za področje

    Polaganje in vzdrževanje betonskih tlakovcev

    Članek je koristil že 4791+ uporabnikom
    Tlakovano dvorišče ima številne prednosti: trpežnost, dolga življenjska doba, veliko estetskih alternativ ter minimalno vzdrževanje. Če so tlakovci dobro vgrajeni in vzdrževani, lahko zdržijo tudi 30 do 40 let. Materiali, ki se uporabljajo za tlakovanje dovoza, so zelo trpežni in odporni na vremenske razmere. V primerjavi z asfaltom je popravilo poškodovanega dvorišča zelo enostavno, saj poškodovani tlakovec le zamenjamo z novim.
    4791
    123740101 m

    1. Kako pripraviti podlago

    Dobro pripravljena podlaga je zagotovilo, da bo tlakovana površina obstojna in uporabna. Pripravo podlage pričnemo z izkopom, ki ne sme biti plitvejši od 40 cm. Ves nenosilen material kot sta ilovica in humus je potrebno odstraniti opozarjajo v podjetju CGP Jaklič. Raščen teren se nato ustrezno zbije na način, ki ustreza namenu tlakovane površine. Pri tem je zelo pomembno, da je podlaga pripravljena v minimalnem naklonu  2,5% zaradi odvajanja padavinskih voda. Sledi izdelava spodnjega ustroja iz zmrzlinsko obstojnega gramoza ali drobljenca debeline zrn od 0-32 mm. Debelina tega sloja zavisi od od predvidene obremenitve. Običajno je od 20-30 cm, pri zelo obremenjenih površinah lahko tudi 40 cm in več. Tudi ta sloj je potrebno nanesti pod minimalnim naklonom ter zbiti z valjem oz. z vibracijami. Plasti spodnjega ustroja sledi cca. 5 cm debela plast bolj finega peska (z debelino zrn do 8 mm). Zgornji ustroj oz. posteljico se pripravi pod takim naklonom, kot je končno predviden. Priporočljiva je uporaba lesenih vodil za posnemanje odvečnega peska. Posteljice se ne utrjuje. Višino posteljice določite tako, da od končne višine tlaka odštejete višino tlakovca minus 1cm. Končno višino se na koncu doseže z vibriranjem ali pa v določenih primerih tlakovcev, z gumijastim kladivom.

    123740101_m.jpg
    Dobro pripravljena podlaga je zagotovilo, da bo tlakovana površina obstojna in uporabna

    2. Kako polagati betonske tlakovce

    Predno začnete, preverite ali so dobavljeni tlakovci ustrezni glede na vaše naročilo. Pogledati je dobro tudi ali so se tlakovci med transportom poškodovali. Le-te vam bo dobavitelj nadomestil zatrjujejo v podjetju CGP Jaklič. Da bi preprečili neenakomernost v barvi je dobro, da tlakovce vgrajujemo iz različnih palet. Širina fug med tlakovci naj bo najmanj 3 mm, bolje več. Pomembno je, da se začne tlakovce polagati tako, da ne bomo stopali na pripravljeno podlago. Med polaganjem se z gumijastim kladivom uravnava višina, ki jo z vrvjo ali letvijo sproti preverjamo. Ko so vsi tlakovci položeni stresemo fugirni pesek v fuge, ki jih napolnimo do vrha. Pesek bo preprečil premikanje tlakovcev in tako utrdil celotno površino. Fugirni pesek se bo v prvih tednih počasi posedal, zato je priporočljivo ves postopek ponoviti če dva do tri tedne. V kolikor se odločimo, za postopek utrjevanja z vibriranjem ga je treba izpeljati po fugiranju.

    62415729_m.jpg
    Med polaganjem se z gumijastim kladivom uravnava višina

    3. Kako vzdrževati betonske tlakovce

    Beton je naraven material, ki je dovzeten za onesnaževanje vendar se, kot narava, tudi sam očisti. Njegovo vzdrževanje je zato relativno enostavno. Tlakovce se spira z vodo in obenem krtači oziroma pometa. Lahko se za čiščenje uporabi tudi visokotlačni čistilec. Čistila se uporabi le za trdovratne madeže.  Posebna čistila je potrebno uporabiti v primeru alg, mahu ali cvetenju apna. Vedno je dobro najprej testirati čistilo na ne-izpostavljenem mestu. Betonskim tlakovcem lahko tudi podaljšamo življenjsko dobo z (dodatnim) impregniranjem, ki prepreči vpijanje olja, prahu in vode. Betonski tlakovci so odporni proti zmrzali, z soljenjem pa jim skrajšamo življenjsko dobo. Prav tako v podjetju CGP Jaklič odsvetujejo shranjevanje večjih kupov spluženega soljenega snega na tlakovanih površinah.

    66945212_m.jpg
    Enostavno čiščenje tlakovcev z visokotlačnim čistilcem
    4791
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane