Za področje

    Solarni sistem: sončni kolektorji, invesicija v prihodnost

    Članek je koristil že 8611+ uporabnikom
    Sonce je obnovljivi vir energije, ki nam vsakodnevno postreže z enormnimi količinami energije. Povprečno na kvadratni meter v Sloveniji pade med 300 in 1600 kWh energije. Sodobni principi in tehnologije vedno bolje izkoriščajo sončno sevanje. Ena izmed najbolj ekoloških rešitev je sončni kolektor.
    Strokovni članek 8611
    Vakuumski kolektor za strehi skupaj s fotovoltaičnimi paneli, PDC.
    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Sončni kolektorji:

    Ne smemo pozabiti, da sta sončni kolektor in sončna celica ali panel tehnologiji, ki delujete na popolnoma različnih fizikalnih principih. Med tem ko sončne celice izkoriščajo izbijanje elektronov v polprevodniku za proizvodnjo električne energije, sončni kolektorji zbirajo svetlobo za segrevaje vode.

    1. Kaj je sončni kolektor?

    Osnovni namen je ogrevanje sanitarne vode. Sončni kolektorji so odlični del podpornega sistema za dogrevanje v času temperaturnih presežkov. Njihovo delovanje je preprosto in preizkušeno. Velika prednost je, da lahko pokrijejo 80 % potreb po topli sanitarni vodi. Fotovoltaika oziroma sončni paneli v komercialni izvedbi izkoristijo le okrog 20% sončne svetlobe, med tem ko sončni kolektorji v toploto pretvorijo kar 80 – 90% sončnih žarkov.
     
    Sončno sevanje je tok energije, ki jo sonce skozi ves čas enakomerno oddaja. Ob prehodu skozi zemeljsko atmosfero se del svetlobe razprši in absorbira, del pa prispe do zemeljske površine. Skupno sevanje, ki mu rečemo globalna sončna energija, je v Sloveniji pribljižbo (1) 1200 kWh/m2, kar ustreza 120m3 kurilnega olja ali zemeljskega plina!
     
    Danes se največ uporabljajo ploščati sončni kolektorji, ki jih sestavlja ploščati absorber temne barve, transparentno pokrivalo in delovna tekočina, torej tekočina, ki se segreje. Ta izvedba je na tržišču že več desetletij, danes pa imamo na trgu že močno izpopolnjene različice ploščatih sončnih kolektorjev. Obstajajo tudi vakuumski kolektorji z absorpcijskimi cevmi, ki so manj običajna rešitev.

    2. Kako deluje solarni sistem?

    Sistemi sončnih kolektorjev so enostavni za izvedbo in imajo dolgo življenjsko dobo. Življenjska doba sistema s sončnimi kolektorji je od 20 do 25 let. Njihova prednost je, da nimajo nobenih gibajočih delov. Za sistem sončnih kolektorjev potrebujemo (1) sončni kolektor, (2) solarni zalogovnik, (3) povezovalne elemente – inštalacije, (4) varnostne sisteme in regulacijo.
     
    Najpomembnejši element je seveda sončni kolektor (1). Nagibni kot sončnih kolektorjev glede na površino Zemlje je pomemben dejavnik za najvišji možni sprejem energije. Za Slovenijo je, nagibni kot med 35-45˚ optimalna izbira med najvišjim položajem sonca poleti (nagibni kot okrog 30˚) in najnižjim položajem sonca pozimi (nagibni kot okrog 60˚). Glede na to, da kolektorje potrebujemo predvsem pozimi, jih je pametno postaviti tako, da dajo svoj maksimum prav takrat. To pomeni, da jih postavimo pod kot približno 60˚ glede na zemeljsko površje.
     
    Sončna energija se shranjuje v solarnem zalogovniku (2). Priporočamo uporabo solarnega zalogovnika, ki zagotavlja več virov ogrevanja vode, poleg kolektorjev še toplotne črpalke ali lesne biomase. Sestavljen je iz visoko izoliranega zalogovnika in inox spiralne cevi za segrevanje vode. Kapaciteta zalogovnikov se giblje med 200 in 500 litri.

    3. Sončni kolektorji - cena solarnega sistema

    Pri MojMojster smo za izračun vzeli enodružinsko hišo z 200m2 uporabne površine in štiričlansko družino. Za optimalno delovanje solarnega sistema za 4 ljudi tako potrebujemo dva sončna kolektorja in zalogovnik z 200 do 300 litri. Cena solarnega sistema se giblje med 3000 in 5000 EUR. Zaprosite lahko tudi za sredstva eko sklada, ki vam na m2 vgrajene površine povrne od 150 do 200 EUR.
     
    Če vas zanima vgradnja sistema solarnih kolektorjev nam lahko pošljete povpraševanje in pomagali vam bomo pri iskanju kakovostnih inštalaterjev.
     
     
    Vaša ekipa MojMojster
    Kolektorji v večjem domačem sistemu solarnega ogrevanja, Efficio.
    Kolektorji v večjem domačem sistemu solarnega ogrevanja, Efficio.


    Kombinirani zalogovnik Vitoligno 300 P za ogrevanje z biomaso, Viessman.
    Kombinirani zalogovnik Vitoligno 300-P za ogrevanje z biomaso, Viessman.


    Strokovni članek 8611
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://www.se.com/si/sl/work/products/solar/?utm_source=mojmojster&utm_medium=banner&utm_campaign=si_mojmojster_solari_b2c_&utm_purpose=marketo
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sončni kolektorji?

    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Sončni kolektorji:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Sončni kolektorji
    10
    4

    CAELUM, inštaliranje vodovodnih, plinskih in ogrevalnih napeljav in naprav, d.o.o.


    9.6
    2

    TERMOTing d.o.o.


    10
    3

    Ce-dom d.o.o.


    9.2
    0

    INSTALACIJE LOJZ, ALOJZ KRISTANŠEK s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane