Za področje

    Brušenje in lakiranje parketa

    Članek je koristil že 6009+ uporabnikom
    Vsaka talna obloga se s časom obrabi in parket ni nobena izjema. Z oljenjem ali lakiranjem lahko parket delno zaščitimo, vendar je tudi te površine potrebno vzdrževati. Preverili smo kako poteka lakiranje, oljenje in brušenje parketa.
    6009
    lakiranje parketa

    1. Obnova parketa

    S časom se vsaka talna obloga obrabi. Trenje med obuvali ali premičnim pohištvom površine napravi hrapave oz. tanjše. Ta mesta so nato veliko občutljivejša na umazanijo ali vdor vlage. Poleg tega parket na močni sončni svetlobi s časom zbledi. Vendar to ni nujno razlog za popolno zamenjavo parketa, če je ta dovolj kvaliteten.

    Odvisno od kvalitete lesa, trdnosti laka ali kvalitete olja in obrabe, bo vsak parket s časom nekoliko zbledel in izgubil del sijaja. Kvalitetni parketi imajo to prednost, da jih je možno obnoviti in jim povrniti prvoten videz, zato se še pred izbiro parketa o tem posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati in pomagati pri dolgoročnem vzdrževanju talnih oblog. Strokovnjaki iz podjetja Hornit pravijo, da je z ustreznimi posegi parketu možno večkratno podaljšati življenjsko dobo in mu povrniti lepoto, lesk in barvo.

    2. Lakiranje parketa

    Plast laka na lakiranem parketu deluje kot zaščitna plast, ki parket ščiti pred udarci in vlago, vendar se tudi ta površina z leti obrabi. Primeren čas za ponovno lakiranje parketa je, ko opazimo da je ta izgubil lesk ali je vidno poškodovan. Obnova lakiranja poteka po sledečem postopku. Najprej se iz prostora odstrani vso pohištvo. Sledi brušenje starega laka, nanos temeljnega laka in nanos do treh slojev končnega laka. Zaključni lak je lahko različnih stopenj sijaja, od mat do visokega sijaja. Lak se običajno posuši v enem dnevu, priporočljivo pa je, da se prostori še več dni dobro zračijo.

    mat-parket.jpg
    Parket lakiran z mat lakom se manj blešči in daje zemegljene odseve. Vir: hornit.si

    3. Oljenje parketa

    Oljen parket ima lep naraven videz, je bolj zdravju prijazen in ga je lahko obnoviti, vendar je bolj občutljiv na mehanske poškodbe, oljenje parketa pa je potrebno bolj pogosto. Naoljimo lahko celotno površino ali samo bolj obrabljena mesta. Manjše poškodbe pobrusimo, pokitamo in ponovno naoljimo. Oljenje lahko poteka ročno ali strojno in ga ponavljamo tolikokrat, da je olje povsod enakomerno vpojeno v les.

    oljenje-parketa.jpg
    Ročno oljenje parketa je proprosto opravilo, s katerim parketu povrnete barvo in sijaj.

    4. Brezprašno brušenje parketa

    Masiven parket je možno v njegovi življenjski dobi večkrat zbrusiti. Z brušenjem se odstranijo vse opazne praske, poškodbe ali umazanija, parketu pa se povrne prvoten videz zdravega lesa. Število brušenj parketa je odvisno predvsem od debeline zgornjega sloja. Debelina 4mm omogoča približno štirikratno brušenje oz. obnovo parketa. Pri brušenju parketa se sproščajo velike količine prahu, zato je potrebno uporabiti profesionalne stroje z vgrajenim sesalnikom, ki preprečuje prašenje, svetuje Hornit. S tem prihranite tudi pri končnem čiščenju prostorov.

    6009
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane