Za področje

    Klimatizacija v letalu Boeing 727 na vrhu hotela!

    Članek je koristil že 2052+ uporabnikom
    Le 60 kilometrov od slovenske meje so naši severni sosedje na zanimiv način začinili kulinarično izkušnjo. Hotel Novapark v Gradcu, namreč ponuja restavracijo v enem in bar v drugem letalu, ki sta postavljeni na strehi sedemnadstropnega hotela. Čeprav je koncept restavracij in lokalov v avionih na tleh v svetu že poznan, je restavracija v letalu, ki se nahaja na vrhu hotela, 22 m visoko, edina take vrste na svetu. Vse dosedanje se namreč nahajajo na tleh. Ponosni smo tudi mi, saj smo močno pripomogli k uspešni izvedbi projekta. S kompletno urejenim sistemom klimatizacije, ki zajema ogrevanje, hlajenje ter prezračevanje v letalu, smo omogočili še lepšo kulinarično izkušnjo v zraku.
    2052
    Ilyushin 62 (na levi strani) v katerem je bar in Boeing 727 (na desni) v katerem je restavracija

    1. Klimatska naprava Samsung DVMS

    Vgradili smo naprave Samsung DVMS, ki so idealna rešitev za Hotele, poslovne prostore … in kot se je izkazalo - tudi za letala. Zadeva pa ni bila niti najmanj enostavna, predvsem po želji lastnika, da se ne sme rezati nič v notranjosti letala in da mora praktično vse ostali originalno. To je zadevo zelo otežilo, saj smo morali uporabljati sisteme, ki so že v originalu skrbeli za ogrevanje in hlajenje ter dobro klimo v notranjosti letala. Ker pa se letala ogrevajo s pomočjo odvečne toplote na motorjih, hladijo pa samo s prezračevanjem in svežim zrakom na višini, je to bilo še toliko zahtevnejše delo.

    2. Postopek vgradnje klimatske naprave

    Potrebno je bilo pridobiti original načrte letala, kar danes kljub internetu ni enostavno. Tudi lastnik tega ni pridobil, čeprav je kupil letalo v Ameriki, ga dal razrezati in z ladijo potem pripeljati v Graz, in tu ponovno sestaviti, in sestavljenega dvigniti še na streho. V vseh procesih tega dela, smo bili zraven, iskali najboljše rešitve, delali teste, meritve in veliko improvizirali. Drugače ob takem projektu enostavno ne gre. Na koncu smo zagotovili celo »občutek letenja«, saj smo morali uporabiti vse obstoječe dovodne kanale zraka, kakor tudi odvodne, kar na koncu ob veliki hitrosti zraka daje  občutek, kot da smo na višini, kjer se vedno ta zrak tudi nekoliko sliši.

    Teža letala je kar 45 ton, saj gre za srednje veliko letalo, Boeing 727, ki je bil namreč predhodnik Boeinga 737. Predstavniki hotela in kuharski mojstri, goste razvajajo s svojo pestro ponudbo, okolje letala pa daje še poseben občutek. Vso tehniko hlajenja, ogrevanja in prezračevanja smo namestili v prostor za kovčke na spodnjem trupu letala, kar je bilo še posebej zahteven poseg, saj je prostor višine samo 130cm. Tri dodatne hladilno-ogrevalne enote pa v prostor za prtljago nad sedeži, kjer pa je prostora še manj. Na koncu ni viden niti en kanal in nobena instalacija, vse pa deluje vrhunsko. Poleg Boeinga pa je na strehi še večje letalo Ilyushin 62, ki tehta kar 70 ton, to pa je bilo potovalno letalo nekdanjega češko-slovaškega predsednika Gustava Husaka. Ilyushin 62 je bil že pred mnogo leti predelan v bar na tleh, tako da je v notranjosti ostalo bolj malo originalnih delov. Tudi klimatizacija v tem letalu je bila že urejena, vendar na povsem enostaven način, tako da je naše delo bilo le v Boeing-u.

    Notranjost letala je ostala nespremenjena, saj je bilo to privat VIP letalo dveh ameriških bejzbol e
    Notranjost letala je ostala nespremenjena, saj je bilo to privat letalo dveh ameriških bejzbol ekip

    3. Hotelske sobe pod letalom

    Pod letalom se nahaja še 48 novih hotelskih sob, kjer smo sedaj uredili eno etažo in opremili sobe s Samsung DVMS Recovery sistemom ogrevanja in hlajenja, kar pomeni, da sistem omogoča istočasno ogrevanje na severni strani in hlajenje na južni strani hotela. To je danes zelo pomembno, saj ni potrebno preklapljati med poletnim in zimskim režimom, sistem pa je še bolj ekonomičen zaradi porabe »lastne« energije. Prednost sistema je tudi zelo obširna digitalna nastavitev vseh parametrov, kar omogoča zelo tiho delovanje notranjih in zunanjih enot. Krmiljenje je izvedeno na centralni krmilnik, ki se nahaja v recepciji, seveda pa ima vsak gost še svoj stenski, uporabniku prijazen krmilnik, na katerem je možno nastaviti vse funkcije, ki jih gost nujno potrebuje, vse preostale pa je možno odstraniti.

    Poleg sob smo klimatizirali na sistem DVMS Samsung še veliki konferenčni salon, ki se nahaja med obema letaloma, pa novo kuhinjo, iz katere pridejo vse njihove dobrote. Delo je bilo opravljeno kvalitetno, kar potrjuje tudi dejstvo, da izvajamo klimatizacijo hotela še naprej, zaupali so nam tudi vzdrževanje vseh klimatskih naprav.

    Sobe s Samsung DVMS Recovery sistemom.jpg
    Sobe s Samsung DVMS Recovery sistemom

    4. Ing. Helmut Neukam o našem delu

    "Izgradnja našega projekta, ki vključuje na eni strani sistem ogrevanja in hlajenja za naših 16 superiornih sob, na drugi strani pa ogrevanje in hlajenje letala tipa Boeing 727-200, je predstavljalo kar velik izziv. Podjetje Tratnjek nam je za naše projekte zelo dobro svetovalo in vgradilo sistem, ki je najbolj prilagojen našim potrebam. Naši gostje so s tem sistemom zelo zadovoljni. V naslednjih dveh letih je planirana ista rešitev še za dve nadstropji, skupaj 32 sob. V drugem delu projekta – tako imenovan projekt letalo – je bil izziv ustrezno velik, saj v tem primeru ni bilo nobenih izkušenj, kako ogrevati in hladiti letalo v zraku – a ne med letenjem. Podjetje Tratnjek je po dogovoru z nami ponudilo in namestilo rešitev z toplotno črpalko. Tudi po dogovoru z nami in po izkušnjah, ki so se izkazale po prvih 6 mesecih delovanja, je podjetje Tratnjek izpeljalo razširitev z drugo toplotno črpalko. Oba sistema delujeta odlično in imata še dodatno prednost, da ob izpadu enega sistema, drugi deluje kot zasilni sistem. Izvedba in sodelovanje tudi pri tem projektu sta bili izjemni s podjetjem Tratnjek, za kar se zahvaljujemo."

    vir: Tratnjek klima center

    2052
    Avtor: TRATNJEK, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane