Za področje

  Plesen na steni: sanacija vlažnih zidov in injektiranje zidov

  Članek je koristil že 5583+ uporabnikom
  Če se vam na zidovih pojavlja plesen ali razpoke, nemudoma ukrepajte. Vdor vlage lahko preprečimo s pravilno vgradnjo hidroizolacije, pokanje konstrukcije pa s statično sanacijo oz. injektiranjem zidov. Raziskali smo, kako vse lahko svoj dom zaščitimo pred temi nevšečnostmi. Kako poteka profesionalna sanacija vlažnih zidov?
  5583
  sanacija-vlage.jpg

  1. Plesen na steni

  1.1 Zakaj se pojavi zidna plesen

  Glavni vzrok za pojav plesni ali neprijetnega vonja je neustrezna hidroizolacija objekta. Vdor vlage v zid povzroči odpadanje ometa, nabiranje usedlin in madežev na stenah, nabiranje vode, trohnjenje lesa in rjavenja konstrukcije in armature in seveda bohotno rast zdravju škodljive plesni. Vse te posledice močno znižujejo kakovost bivanja in vrednost nepremičnine. Zato morate plesen na steni čimprej odpraviti. 

  1.2 Plesen na steni je zdravju škodljiva

  Plesen na steni oz. zidna plesen je zdravju škodljiva in lahko precej vpliva na kvaliteto življenja, sploh če smo alergični na plesni. Že zelo malo trosov plesni na steni lahko sproži alergično reakcijo, ta pa je toliko bolj burna pri malčkih in otrocih. Po ocenah zdravnikov in raziskovalcev je na stensko plesen alergičen vsak 20. 1.3 

  1.3 Plesen na steni uničuje konstrukcijo

  Zidno plesen povzroča vlaga, ki se na zidni površini zadržuje dalj časa. Če na zidu zagledamo plesen, potem torej vemo, da imamo težave tudi z vlago v notranjosti zidov. Ta vlaga lahko zaide v steno vse do konstrukcije, sploh če hidroizolacija ni pravilno izvedena ali če so na steni prisotne razpoke. Vlaga nato kondenzira, kar povzroči postopno propadanje konstrukcije. Zamanjša se ji nosilnost, konstrukcija ni več tako nosilna in izolativna, če gre za armiranobetonsko steno, začne armatura v betonu propadati, les prične gniti ...

  Plesen na steni lahko naznanja na večji problem v notranjosti stene.
  Plese na steni
  Plesen na steni povzroči propadanje materiala, odpadanje ometa in razvoj nezdrave plesni.

   

  2. Sanacija vlažnih zidov: hidroziolacija

  Sanacija vlažnih zidov je nujna, saj bo problem sčasoma postal samo še večji, nikakor pa ne pričakujte, da bo izginil sam od sebe. Sanacija zidov se lahko opravi na več način, v nadaljevanju pa vam predstavljamo najpogostejše. 

  2.1 Hidroizolacija temeljev in zidov

  Takšna sanacija vlažnih zidov je najpogostejša in prva, na katero uporabniki objekta pomislijo. Je zelo učinkovita in poskrbi, da se plesen na steni ne pojavi več. Edina garancija za trajno zaščito objekta pred prodiranjem vlage iz terena je kvalitetna vgradnja hidroizolacije. Hidroizolacija je najcenejša vrsta izolacije, vendar vam vložek ne bo prav nič koristil, če bo izolacija vgrajena nepravilno, zato izberite izkušenega mojstra. Pomanjkljiva in nenatančna hidroizolacija lahko povzroči resne težave in ogromne kasnejše stroške za sanacijo.

  Hidroizolacijo vsekakor načrtujete in izvedite za vsako novogradnjo. Hidroizolacija temeljev, izdelava drenaže, hidroizolacija kleti, balkonov in teras so le nekateri izmed postopkov. Možna je tudi naknadna hidroizolacija starejših objektov. Ta se izvede tako, da se strojno prereže opečnati, kamniti ali betonski zid in se vanj po etapah vgradi hidroizolacijske plošče, ki preprečujejo dvig kapilarne vlage, zatekanje vode in preprečuje, da bi se zidna plesen ponovno pojavila.

  Takšna sanacija vlažnih zidov je nekoliko bolj invaziven in drag poseg, a zagotavlja obstojne in dolgotrajne rezultate. 
  Sanacija vlažnih zidov
  Sanacija vlažnih zidov se lahko izvede s hidroizolacijo temeljev in kleti.
  Zidna plesen
  Hidroizolacija ravne strehe z varjenjem bitumenskih trakov je prav tako možna sanacija vlažnih zidov.

  3. Sanacija vlažnih zidov: injektiranje zidov

  3.1 Kaj je injektiranje zidov?

  Včasih pa ni problem vdor vlage, temveč tudi statična nestabilnost konstrukcije, ki poka, se poseda in ni potresno varna. Možni vzroki so slabo utrjena podlaga pred pričetkom gradnje, deformirani temelji zaradi neenakomerno izkopanega temeljnega jarka, izpiranje materiala izpod temeljev zaradi slabe drenaže, mehčanje nosilne podlage zaradi neustreznega odvodnjavanja meteornih vod ali zaradi počenega vodovoda, greznice, kanalizacije ipd. ter izsuševanje in krčenje vlažnega terena. V tem primeru je najboljša rešitev injektiranje zidov.

  Injektiranje zidov je postopek zapolnjevanja praznih prostorov v konstrukcijskih elementih, s katerim statično ojačamo konstrukcijo, preprečimo dvigovanje kapilarne vlage in dosežemo vodotesnost konstrukcije.

  3.2 Injektirna masa

  Injektiranje zidov se deli glede na tip uporabljene injektirne mase, ta pa je odvisn od konstrukcije in želenih učinkov. Glede na tip konstrukcije in želene učinke sanacije lahko izbiramo med različnimi injektirnimi masami, ki se jim lahko dodajajo tudi aditivi za nabrekanje, dodatek proti dvigovanju kapilarne vlage, pucolani, bel cement, apno idr.

  Injektiranje zidov je pogosta praksa, s katero je sanacija vlažnih zidov uspešno odpravljena.

  Epoksidna smola se uporablja za injektiranje betona in manjših poškodb, saj veliko bolje prodre v konstrukcijo. Gre za kvaliteten, vendar nekoliko dražji postopek. Silikonska emulzija zmanjšana prepustnost vlage. S poluretani rešujemo težje poškodbe konstrukcije. Z njimi dosežemo vodno neprepustnost gradbenih konstrukcij. S cementno injektirno maso pa ojačamo kamnite in mešane kamnito-opečne zidove.

  3.3 Injektiranje zidov - postopek

  Najprej se izvrtajo vrtine v željeni del konstrukcije v katere se vgradijo ustrezni injektirni nastavki. Injektiranje zidov je natančen postopek, kjer si koraki sledijo v točno določenem sosledju. Strokovnjak določi globino, premer in število vrtin, glede na stanje konstrukcije in predhodno analizo s sondiranjem.

  Sledi priprava injektirne cementne malte z dodatki, ki zaradi zaradi hidrofobnih lastnosti delno rešuje tudi problem kapilarnega navlaževanja temeljev. Pritisk injektiranja se prilagaja glede na trdnost tal in konstrukcije, količino injektirne mase pa glede na volumen razpok in votlin v konstrukciji. 

  4. Sanacija vlažnih zidov - kristalizacijska tehnologija

  Še posebej problematičen material za nastanek plesni je armiran beton. Ta je zelo porozen, ob poškodbi ali že lažjem potresu, ki ga mi morda sploh ne čutimo, pa pride do s prostim očesom komaj vidnih razpok. Te so idealne, da skoznje prodre voda. Vdor vode ne povzroča le plesni na zidu, pač pa tudi korozijo oziroma rjavenje jeklene armature v betonu. Rešitev za sanacijo vlage in plesni ter zaščito betona pred vdorom vode ponuja revolucionarna tehnologija kristalizacije oziroma kristalizacijska tehnologija, ki je na trgu relativna novost.

  Kristalizacijska tehnologija deluje na podlagi dodatka, ki se doda betonu še v fazi priprave zmesi, sicer pa v nobenem pogledu ne vpliva na njegove mehanske lastnosti. Dodatek povzroči kemijsko reakcijo, do katere pride, če pride beton v stik z vodo. V tem primeru se iz odpadnih mineralnih produktov in vode tvorijo mikrokristali, ki so odporni na vodo oziroma so netopni in ki zaprejo vse mikrorazpoke do velikosti 0,5 mm. Tako se posledično tudi prepreči kapilarni vlek vode, kemijska reakcija pa poteka sama od sebe - kristali sproti zapolnjujejo vse nove mikrorazpoke, tako da do večje škode sploh ne more priti.

  Tako imenovani aktivatorji, ki sprožijo kemijsko reakcijo in avtomatsko zaprejo mikrorazpoke v betonu, v materialu ostanejo ves življenjski cikel stavbe.

  5. Sanacije zidne plesni: odprava toplotnih mostov

  Zidna plesen se lahko pojavi tudi zaradi nastanka toplotnih mostov. Toplotni mostovi nastanejo, če toplotni ovoj stavbe ni bil pravilno načrtovan ali pa je bil slabo izveden. Najpogosteje se pojavijo na stikih različnih materialov in stavbnih oziroma konstrukcijskih elementov. Prvi korak, ki ga zahteva sanacija vlažnih zidov in plesen na steni, je identifikacija mest toplotnih mostov. Ko smo ta mesta našli, sledi dodajanje toplotne izolacije, sanacije detajlov in stikov ter zaprtje rapokic. 

  6. Postopek elektroosmoze

  To je postopek, ki poteka brez uporabe kakršnih koli kemikalij, njegov cilj pa je obrniti kapilarni tok vode, kar bi posledično povzročilo, da se začne voda pomikati nazaj proti tlom. Elektroosmoza temelji na tehniki pulzne resonančne elektroosmoze, ki se izvaja z napravo, ki ugotovi resonančno frekvenco vlaženega dela zidu, nato pa z električnimi tokovi obrne kapilarni tok vlage. Zahvaljujoč temu procesu se začne kapilarna dejansko pomikati nazaj v tla.

  Ta sistem je še posebej uporaben tam, kjer večji posegi v stavbo zaradi varstva dediščine niso dovoljeni.

  Elektroosmoza precej izboljša energetsko učinkovitost stavbe in zmanjša količino vlage v steni. Sistem je ekonomičen in trajen. Gre za odstranjevanje kapilarne vlage brez kemikalij ali drugih strupenih materialov, postopek je okolju in človeku prijazen. Ko naprava doseže polno moč, deluje v izjemnem premeru 32 metrov, kar pomeni, da sistem zadošča več prostorom hkrati, pri manjših objektih pa pokrije celo cel objekt. Če je objekt večji, se na več točk namesti več naprav.

  7. Sanacija zidne plesni: preprečevanje

  7.1 Kaj lahko storite, da preprečite plesen na steni

  Po toči zvoniti je prepozno. Sami lahko naredite marsikaj, da preprečite nastanek plesni na steni. Prvi korak k temu je seveda pravilno zasnovana, projektirana in kvalitetno izvedena hiša, kar boste dosegli z dobrim projektantom in zanesljivimi izvajalci. Obstaja pa še nekaj trikov, s katerimi lahko uspešno uravnavate vlago v prostoru in tako preprečite nastanek zidne plesni.

  7.2 Prezračevanje 

  Prostore s povečano vlažnostjo, npr. kopalnico in kuhinjo, moramo redno prezračevati. Tako lahko preprečimo nabiranje vlage, ki kondenzira, sčasoma pa preraste v plesen na steni. Po tuširanju, kopanju ali intenzivnem kuhanju moramo vedno poskrbeti za dobro prezračenje prostora in za nekaj minut odpreti okna (dolžina je odvisna od letnega časa - pozimi je dovolj že nekaj minut, poleti včasih cela ura). Če imamo mehansko prezračevanje, to ni potrebno, saj se prostor zrači strojno in avtomatsko. 

  7.3 Ogrevanje

  Tudi če boste dalj časa odsotni, priporočamo, da ogrevanje prostorov pustite na minimumu. Idealno je, da temperatura notranjih prostorov nikoli ne pade pod 10 stopinj, saj se hladni prostori sušijo mnogo manj učinkovito, prav tako pa bomo kasneje porabili zelo veliko energije, da bomo prostor ponovno segreli na bivalno sobno temperaturo. 

  8. Injektiranje zidov - cena

  Cena za injektiranje zidov z injekcijsko maso je odvisna od vrste zidu (kamniti, opečni, betonski ...), velikosti razpok in zračnih žepov, injekcijske mase (običajna, hidrofobna, injekcijska smola), transporta, pomožnih del in seveda od izvajalca. Za injektiranje opečnih ali kamnitih zidov boste odšteli med 65 - 115 €/m3.

  Kaj svetujejo Greening strokovnjaki?

  Če želite trajno sanirati vlaženje betonskih zidov, je najpomembnejše ugotoviti, kaj točno je vzrok za nastali problem in se na tej podlagi lotiti postopkov reševanja. Velikokrat se navidezno cenovno ugodne rešitve izkažejo za najdražje saj ne odpravijo vzroka in s tem omogočajo, da relativno majhen problem postane kasneje še večji in dražji.

  Podjetje GREENING kot predstavnik podjetja PENETRON pristopa k rešitvi celostno in trajno. Za sanacijo betonskih zidov uporabljajo sanacijske materiale, ki vsi vsebujejo napredno kristalizacijsko tehnologijo tretje generacije, ki omogoča trajno saniranje napadenih delov betona ali AB konstrukcij.

  S sanacijskimi materiali te vrste se lahko zaščitijo betonske stene, betonski stiki, razpoke, talne plošče, ploščadi … In to na način, da se v starem betonu s pomočjo molekul vode in odpadnih mineralov pri zorenju betona sproži reakcija in na tej osnovi zrastejo trajni netopni kristali, ki zapirajo kapilarni trakt mikrorazpoke in večje betonske razpoke do 0,5 mm.

  Na tak način sanirani beton postane integralna celota, ki prepreči vlaženje in poskrbi za trajno sanacijo.

  Sanacija vlažne kleti
  Če želite trajno sanirati vlaženje betonskih zidov, je najpomembnejše ugotoviti, kaj točno je vzrok za nastali problem in se na tej podlagi lotiti postopkov reševanja. 

  Če pogledamo proces izvajanja sanacij, lahko ugotovimo, da se v grobem deli na 5 faz:

  1. Pregled predhodnih dokumentacij

  Preko predhodnih dokumentacij in gradbenih načrtov objekta se odkrije, na kašen način so izvedene sistemske rešitve projektantov in gradbenikov, ki so bili vključeni v gradbeni projekt. 

  2. Poročilo zatečenega stanja

  To je osnova, da se dobro ogleda kritične točke objekta ter pripravi poročilo zatečenega stanja in ocena sanacijskega pristopa. Pri tem lahko podjetje GREENING igra vlogo strokovnega svetovalca, ki nudi tehnično podporo za svoje certificirane izvajalce ali pa neposredno sodeluje pri sanaciji.

  3. Izvedba sanacije

  Po potrjeni ponudbi se z  investitorjem dogovorijo o načinu in poteku izvedbe sanacije vlažnih prostorov. Pri sanaciji se po potrebi vključi odstranitev »propadlega« betona, reševanje hidroizolacijskega problema  in ponovna zaščita betonske ali AB konstrukcije, ki odpravi problem in onemogoča nadaljnji propad betonskega zidu. 

  4. Dopolnitveni postopek

  V primeru, da se v toku izvajanja sanacije odkrije še kakšna kritična točka, ki prej ni bila vidna, se posvetujejo z naročnikom in ob njegovi potrditvi dopolnijo postopek in odpravijo problem. 

  5. Testiranje sanacije

  Po izvedenih postopkih se preveri delovanje izvedene sanacije, naredi primopredaja in skupaj z računom izda garancija za izvedena dela.

  Penetron premaz
  Kapilarni dvig se lahko reši z odprtjem por betona in nanosom PENETRONOVE PASTE. 

  V kolikor je betonska stena napadena neposredno z zunanje strani in se sumi na dvig kapilarne vode, ki prodira skozi beton, se lahko ta problem reši z odprtjem por betona in nanosom PENETRONOVE PASTE. 

  Pri sanacijah betonske stene je treba ugotoviti, kaj točno je problem, da se lahko pripravi ustrezna rešitev.

  Če je vlaženje posledica betonskih razpok ali betonskih stikov se za ta primer uporablja drugačne materiale in postopke sanacije, kjer se poleg PASTE PENETRON, uporablja lahko še malta PENECRETE MORTAR ali hitrovezni kristalizacijski material PENETRON PENELUG. Če so te razpoke večje od 0,5 mm, pa je treba pri sanaciji uporabiti tudi ekspanzijski trak PENEBAR. 

  GREENING kot pooblaščeni distributer sistemov za vse izvajalce, ki se želijo ukvarjati z zelo učinkovitimi sanacijami izvaja tudi šolanja za uporabo materialov ter zagotavlja vso potrebno tehnično podporo in »know how«.   

  5583
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 407 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 407 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SANACIJA VLAGE?

 • Sanacija vlage Ajdovščina
 • Sanacija vlage Bled
 • Sanacija vlage Bovec
 • Sanacija vlage Celje
 • Sanacija vlage Črna na Koroškem
 • Sanacija vlage Črnomelj
 • Sanacija vlage Domžale
 • Sanacija vlage Gornja Radgona
 • Sanacija vlage Gornji Grad
 • Sanacija vlage Hrastnik
 • Sanacija vlage Ilirska Bistrica
 • Sanacija vlage Izola
 • Sanacija vlage Jesenice
 • Sanacija vlage Kamnik
 • Sanacija vlage Kidričevo
 • Sanacija vlage Kobarid
 • Sanacija vlage Kočevje
 • Sanacija vlage Koper
 • Sanacija vlage Kranj
 • Sanacija vlage Kranjska Gora
 • Sanacija vlage Krško
 • Sanacija vlage Laško
 • Sanacija vlage Lendava
 • Sanacija vlage Litija
 • Sanacija vlage Ljubljana
 • Sanacija vlage Ljutomer
 • Sanacija vlage Maribor
 • Sanacija vlage Metlika
 • Sanacija vlage Mojstrana
 • Sanacija vlage Mozirje
 • Sanacija vlage Murska Sobota
 • Sanacija vlage Nova Gorica
 • Sanacija vlage Novo mesto
 • Sanacija vlage Ormož
 • Sanacija vlage Piran - Pirano
 • Sanacija vlage Pivka
 • Sanacija vlage Portorož
 • Sanacija vlage Postojna
 • Sanacija vlage Ptuj
 • Sanacija vlage Radeče
 • Sanacija vlage Radenci
 • Sanacija vlage Radovljica
 • Sanacija vlage Ravne Na Koroškem
 • Sanacija vlage Ribnica
 • Sanacija vlage Rogaška Slatina
 • Sanacija vlage Sevnica
 • Sanacija vlage Sežana
 • Sanacija vlage Škofja Loka
 • Sanacija vlage Slovenj Gradec
 • Sanacija vlage Slovenska Bistrica
 • Sanacija vlage Slovenske Konjice
 • Sanacija vlage Šoštanj
 • Sanacija vlage Štore
 • Sanacija vlage Tolmin
 • Sanacija vlage Trbovlje
 • Sanacija vlage Tržič
 • Sanacija vlage Trzin
 • Sanacija vlage Velenje
 • Sanacija vlage Vipava
 • Sanacija vlage Vojnik
 • Sanacija vlage Vransko
 • Sanacija vlage Vrhnika
 • Sanacija vlage Žalec
 • Sanacija vlage Zreče
 • Sanacija vlage Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane