Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Lesene brunarice iz hlodov in lepljenega lesa

    Članek je koristil že 5562+ uporabnikom
    Lesene brunarice si pogosto zamišljamo kot tradicionalne koče, v katerih so živeli naši pradedki in prababice. Vendar pa lesena brunarica postaja vse bolj popularna, saj poleg modernega dizajna ponuja kar nekaj prednosti pred klasičnimi zidanimi hišami. Hiše iz hlodov so lahko lesene brunarice iz hlodov
    5562
    lesene brunarice

    1. Prednosti lesene brunarice iz hlodov/lepljenega lesa

    1.1 Čar hiše iz hlodov

    Zakaj izbrati leseno gradnjo, kakšne prednosti ima lesena brunarica napram običajni zidani, smo vprašali strokovnjake iz podjetja Brunarice Zavolovšek. Odgovor vas zna presenetiti. Čeprav so lesene brunarice iz hlodov nekoč šle iz mode, je popularnost hiše iz hlodov danes v izrazitem porastu, saj v skoraj vseh pogledih premagajo klasične zidane hiše. Kvaliteteta lesene brunarice iz hlodov, ki nam takoj pride na misel, je seveda čarobnost bivanja v taki hiši. Lesena brunarica vsak dan ponuja novo doživetje, kakor da bi se s časovnim strojem odpravili sto let nazaj v idilo neokrnjene narave in lahkotnega bivanja. Lesene brunarice ponujajo pristno izkušnjo le-tega.

    1.2 Fizikalne lastnosti lesene brunarice

    Lesene brunarice so CO2 nevtralne in ne obremenjujejo okolja z nevarnimi spojinami, še posebej če uporabljamo lokalen les in ekološko neoporečna zaščitna sredstva. Poznmo lesene brunarice iz hlodov, torej tradicionalne brunarice in lesene brunarice iz lepljenega lesa. Za gradnjo lesene brunarice se najpogosteje uporablja kakovosten smrekov, macesnov ali borov les in najsodobnejša tehnologijo navzkrižno lepljenih konstrukcijskih elementov z lepili vrhunske kakovosti. Les je dober izolator in samodejno uravnava vlago. Bivanje v lesenem prostoru je prijetno in sproščujoče. Lesena gradnja je lahka in trdna hkrati, zato je izjemno odporna na potrese. Hiše iz hlodov/lepljenega lesa so tudi energijsko zelo varčne, saj stroški ogrevanja celotne hiše ne presegajo nekaj sto evrov na leto.

    Hiše iz hlodov
    Možna je tudi kombinacija zidane kleti in lesene brunarice. Vir: brunarice-zavolovsek.com

    2. Gradnja lesene brunarice

    Velika prednost hiše iz hlodov ali lepljenega lesa je, da gre za montažno gradnjo, zaradi česar je lahko vaš dom postavljen že v 6-8 tednih. Zaradi lahke konstrukcije, so dovolj že manjši in cenejši temelji, hiša pa se minimalno poseda. Z uporabo posebnih sider, ki jih monterji nekaj časa tedensko preverjajo, se kontrolira posedanje konstrukcije in krčenje lesa. V suhih in mrzlih okoljih (npr. v gorah) nezaščiten les zdrži tudi sto let in več ter dobi značilno sivo patino. V nižinah pa je priporočljiva zaščita lesa lesene brunarice iz hlodov/lepljencev. Lesena brunarica z ustreznim okolju prijaznim premazom zavira propadanje lesa in ima povečano odpornost na vodo, veter, sonce, bakterije, glive, plesen in insekte. Za zdravo bivanje in odpravljanje vlage iz prostorov je lesene brunarice, tako kot vsako hišo, potrebno redno zračiti. Les je tudi odličen izolator in uravnalec vlage, zato vam bo v prostorih vedno prijetno toplo ali hladno. S tem naravnim občutkom bivalnega ugodja lesene brunarice se ne more kosati nobena masivna gradnja.

    gradnja brunarice
    Gradnja lesene brunarice iz hlodov poteka hitro in enostavno, končana bo v cca. 8 tednih. Vir: brunarice-zavolovsek.com

    3. Vrste lesene brunarice 

    Glede na velikost in namen ločimo več vrst lesene brunarice:

    3.1 Stanovanjske lesene brunarice iz hlodov/lepljencev

    Lesene brunarice iz hlodov ali lepljenega lesa za prebivanje predstavljajo vedno večji delež novogradenj, saj poleg svojega videza nudijo tudi izjemno bivalno ugodje, toplotno izolativnost ter potresno in požarno varnost. Lesene brunarice se razlikujejo po velikosti, materialih in svoji funkcionalnosti. Manjše hiše iz hlodov zadostijo potrebam družine z do štirimi člani. V pritličju lesene brunarice se ponavadi nahaja, kuhinja z jedilnico, kopalnica s sanitarijami, kurilnica in prostorna dnevna soba. Lesena brunarica ima v mansardi  po navadi spalne prostore: glavna spalnica, otroške sobe in manjša kopalnica.

    Lesena hiša
    Lesene brunarice so lahko vikend ali stalno prebivališče. Vir: brunarice-zavolovsek.com

    3.2 Vrtna lesena brunarica

    Hiše iz hlodov ali lepljenega lesa so resnično očesu prijazne, lahke in vsestransko uporabne, zato ni čudno, da se uporabljajo tudi v druge namene, kot za bivanje. V Sloveniji so izjemno priljubljene lesene brunarice kot vrtne hiške, lope, ute, pa tudi leseni nadstreški za avtomobile, ki imajo pogosto tudi dodaten prostor za shranjevanje. Z vrtno hiško lahko lično uredimo okolico. Leseni vrtni paviljon bo zagotovo priljubljen kotiček za oddih, v vrtno uto pa lahko pospravite malo morje ropotije, ki bi drugače kazila izgled. Razpon ponudbe na trgu obsega vse od najcenejših vrtnih hišk v tipologiji lesene brunarice, ki jih ponujajo veletrgovci, do lesenih hišk narejenih po meri, ki vam jih izdelajo mojstri tesarji, pojasnjujejo v Brunarice Zavolovšek. V vrtni hiški lahko shranite orodje, drva za kurjavo, ozimnico, kozarce za vlaganje, zagotovo pa bo zadosti prostora tudi za otroške igrače.

    vrtne hiške.jpg
    Lesene brunarice so lahko tudi vrtne hiške, kjer hranimo številne predmete: od vrtnega orodja, drv in ozimnice, do otroških igrač. Vir: brunarice-zavolovsek.com

     

     

    5562
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene hiše, brunarice?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane