Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Moderni kamini na drva in kamini na pelete

    Članek je koristil že 5628+ uporabnikom
    Tudi vas privlači romantičen plamen ob mrzlih zimskih dneh. Kamini so eni izmed najbolj priljubljenih načinov ogrevanja, saj poleg funkcionalnosti predstavljajo tudi prijeten kotiček. Na voljo je veliko različnihvrst, oblik in materialov kaminov, ob vgradnji pa je potrebno upoštevati tudi tehnična in varnostna navodila. V nadaljevanju vam bomo podrobneje pojasnili, zakaj so kamini na pelete ali pa moderni kamini na drva prava izbira za vas.
    5628
    moderni kamini

    1. Moderni kamini

    Ogenjišče je že od nekdaj središče doma. V tihem, toplem prasketanju plamena je nekaj tako pomirjujočega in privlačnega, da kamini niti v sodobnem času ne gredo iz mode. Vseeno pa so se spremenile možnosti in okusi oblikovanja kaminov - moderni kamini se od tradicionalnih precej razlikujejo.

    Izbira kamina ni enostavna, saj je na voljo veliko tehnologij in oblik, kupci pa se pogosto ne zavedajo vseh podrobnosti, da lahko moderni kamini delujejo varno in gladko. Najlažje se je odločiti, če se ob obisku salona pogovorite z izkušenim strokovnjakom, so nam pojasnili v podjetju Trend Kamini, kjer ponujajo tudi brezplačno svetovanje in dokumentacijo za varno delovanje kaminov.

    Ognjišče

    2. Kako se projektirajo moderni kamini?

    Poleg funkcije ogrevanja moderni kamini služijo predvsem kot prostor za druženje in estetski poudarek. Zato ni vseeno kam ga postavimo, kako ga oblikujemo in katere materiale uporabimo. Moderni kamini so ognjišče in središča doma. Zato ga postavite tako, da bo lahko postal središče prostora, kjer se bo družina zbirala in pretežno zadrževala. Ob kamin postavite udobne stole, fotelje ali debelo preprogo. Uporabna je tudi kaminska polica oz. klop, kjer se lahko grejemo neposredno ob ognju. Omislite si tudi prostor za drva, ki naj bo dovolj velik vsaj za dnevno porabo kuriva.

    Iz kakšnih materialov so lahko moderni kamini? Moderni kamini so lahko ometani, obloženi z opeko, keramičnimi ploščicami ali kamnom. Upoštevajte barvno usklajenost materiala s preostankom prostora.

    Zastekljeni moderni kamini so priljubljena sodobna rešitev, saj povečujejo varnost. Na voljo je veliko tipov zasteklitev: L-zasteklitev, polkrožna zasteklitev, ravna zasteklitev, trapezna zasteklitev, tristranska zasteklitev in tunelska zasteklitev.

    Najpomembnejši element kamina je tudi najmanj viden - dimnik. Brez dobrega pretoka zraka bo ogenj slabo gorel, izkoristek bo manjši, nabiralo se bo več saj, v prostor bo uhajal dim in večja bo nevarnost požara. Zato je ključno pravilna postavitev dimnika, dimenzioniranje dimne cevi in oblikovanje dimniške kape na strehi.

    Ker gre poleg estetskih tudi za izrazito tehnične podrobnosti se obrnite na izkušene strokovnjake. Odločitev olajša tudi 3D izris kamina, kjer s katerim si lahko lažje predstavljate končni izgled kamina.

    3. Montaža kamina 

    Poleg dobrega načrta potrebujete tudi kvalitetno izdelavo kamina, saj lahko v nasprotnem primeru predstavlja požarno tveganje. V podjetju Trend Kamini pojasnjujejo, da je veliko odvisno tudi od ustrezne kvalitete materialov in usposobljenosti izvajalcev. Pečarji za gradnjo kaminov uporabljajo pečnice, granit, marmor les ali zidake. Poudarek naj bo na materialih, ki dobro akumulirajo toploto ter jo nato počasi oddajajo v prostor. Pri odprtih kaminih uporabljajte kaminske kasete, ki bodo povečale učinkovitost odprtega ognjišča. Lahko se vgradijo tudi naknadno v že obstoječe kamine.

    Pred montažo kamina je potrebno zaščititi prostor pred prahom in poškodbami. Izdela se temeljni podstavek in priključitev zunanjega zraka. Sledi vgradnja kaminskega vložka in priklop na dimnik. Kamin se obzida, izdela pa se tudi komora. Po potrebi se montira tudi razvod toplega zraka v druge prostore. Za zaključek se kamin obleče v želeni material oz. dekorativne obloge.

    3.1 Vložki: kamini na pelete in drva

    Kaminski vložek je kovinska konstrukcija kamina, ki predstavlja vizualni in funkcionalni center kurišča. Možnosti je veliko: Trend Kamini ponujajo veliko izbiro sodobnih, trpežnih kaminskih vložkov z zmagovalno tehnologijo in obliko. Na voljo so različna kurišča, kot so šamot, litina, vermikulit ipd. Zaradi varnosti imajo skoraj vsi kaminski vložki nastavek za zunanji dovod zraka, ki omogoča pravilno gorenje. Na voljo so tudi kaminski vložki na naravno konvekcijo, in vložki z vgrajenimi ventilatorji.

    Montaža kamina

    4. Moderni kamini na drva 

    Moderni kamini na drva so danes vse bolj popularni. Moderni kamini na drva so odlična rešitev za tiste, ki sekajo drva oziroma so jih bili celo življenje navajeni uporabljati za namene ogrevanja, a bi si želeli nekoliko posodobiti sistem gretja na drva. Moderni kamini na drva imajo tak sistem, da se toplota ognja prenaša s cirkulacijo vode skozi sistem cevi do radiatorjev. Na ta način lahko ogrevate vse prostore vašega doma. Za izbiro optimalnega izdelka je določiti volumen prostora, toplotno izolacijo stavbe, izpostavljenost soncu in podnebno območje.

    5. Kamini na pelete

    Kamini na pelete delujejo zelo podobno kot zgoraj opisani moderni kamini na drva, le da za svoje gorivo oz. material za izgorevanje uporabljajo pelete. Kamini na pelete imajo zaradi tega prednost, da je pelete veliko enostavneje hraniti in tudi dobavljati. Peleti namreč nasedajo zelo malo prostora, pakirani pa so v kompaktnih in trpežnih vrečah. Če se torej sprašujete, ali so za vaš dom primernejši kamini na pelete ali drva, morda najprej razmislite o načinu shranjevanja. 

    Kaminski vložki na drva

    6. Kamini na pelete in drva ali kaminske peči?

    Kaminske peči na drva omogočajo nemoten pogled na ogenj. Delujejo podobno kot moderni kamini na drva ali kamini na pelete, le da omogočjo dodatno funkcijo pogrevanja in priprave hrane. Kaminske peči prostor ogrevajo z direktnim sevanjem skozi steklo in delno z naravno konvekcijo. Na voljo so različne oblike, velikosti, toplotne moči in zunanje obloge. Glede na želeni stil lahko izbirate med klasičnimi, tradicionalnimi in modernimi pečmi, podobno kot so na tržišču na voljo moderni kamini na pelete ali drva. Nekatere imajo tudi vgrajeno pečico. Kaminske peči se podobno kot kamini na pelete ali drva preprosto montirajo, saj jih je potrebno le priključiti na dimnik.

    6.1 Štedilniki na drva

    Se še spomnite, kako so kuhale naše babice … in dedki? Vse bolj priljubljeni ponovno postajajo štedilniki na drva. Štedilnik na drva je večnamenska naprava za ogrevanje, kuhanje in pečenje. Z njimi brez težav ogrevamo večjo bivalno površino. Izbirate lahko med različnimi oblikami, dimenzijami kuhalne plošče in pečice ter zunanjim oblogami iz keramike ali naravnega kamna. Na voljo so tudi vgradni štedilniki na drva.

    Kamin v kuhinji

    Naj ognjišče postane središče tudi vašega doma.

    Vaša ekipa Mojmojster.

    5628
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamini?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane