Za področje

    Polaganje talnih oblog

    Članek je koristil že 4707+ uporabnikom
    Ko gradimo hišo ali opremljate oz. prenavljate stanovanje, se pogosto soočimo z vprašanjem, kakšno talno oblogo izbrati. Različne talne obloge imajo različne lastnosti: različno trdnost, mehkobo, odpornost na vlago in vodo ter način vzdrževanja. Zato ni vsak tlak primeren za vsak prostor.
    Strokovni članek 4707
    polaganje talnih oblog

    1. Katero talno oblogo izbrati?

    Različni materiali se obnašajo različno. Glavno vodilo pri izbiri talne obloge naj bo, kako pogosto je prostor v uporabi, ali je prostor ogrevan, ali je prisotna voda oz. vlaga, kako pogosto boste tla čistili, bo prisotno talno gretje, kako se material obnaša na kratki in dolgi rok ter kakšen pod želite na otip: mehek, trd, topel ali hladen? Ko si odgovorite na ta vprašanja se boste precej lažje odločili. Mi smo odgovore poiskali pri strokovnjakih iz podjetja Paho.

    2. Lesene talne obloge

    Lesene talne obloge oz. leseni podi, so zelo priljubljena izbira z zelo dolgo tradicijo. Les je trpežen material, lepega videza, topel na otip. Glede na vrsto lesa in obdelavo je na voljo tudi veliko odtenkov in tekstur: od svetlega hrasta, rdečkaste češnje, do temnega oreha.

    Glede na vrsto lesa in obdelavo površine, so parketi lahko zelo različnih tekstur in barv.
    Glede na vrsto lesa in obdelavo površine, so parketi lahko zelo različnih tekstur in barv.

    Glede na kvaliteto, sestavo, debelino in les poznamo več vrst parketov: večslojni parket, lamelni parket, industrijski parket in intarzijski parket. Po najnovejši modi pa se vrača tudi ladijski oz. kmečki pod, iz večjih lesenih desk. Na končni videz in lastnosti vpliva tudi finalni premaz. Lakiran parket je trdnejši, oljen parket pa ohrani bolj naraven videz, vendar je oljni namaz potrebno obnavljati.

    Slabost parketa je, da ni odporen na vlago in temperaturne spremembe, zato ga uporabljajo predvsem v stalno ogrevanih bivalnih prostorih. Parket se manj običajno polaga v kopalnicah in kuhinjah. V tem primeru so potrebni dodatni zaščitni ukrepi o katerih lahko vprašate parketarstvo Paho.

    Polaganje lesenih talnih oblog vsekakor zaupajte izkušenim strokovnjakom. Parket se polaga na ravno in skrbno očiščeno površino. Pravilno položen parket bo tako raven, brez razpok, brez barvnih odstopanj in drugih napak. Pravilno položen parket bo bolj obstojen in vam bo služil dlje časa.

    Parket se lahko s časom obrabi ali zbledi na soncu. Brušenje masivnega parketa odstrani poškodovan les, zaradi česar parket izgleda kot nov. Lesk pa lahko povrnemo s poliranjem parketa.

    3. Gumijaste talne obloge

    Gumijaste talne obloge so izdelane iz gumijastega granulata povezanega s posebnim lepilom. Gumijaste talne obloge lahko prenesejo velike mehanske obremenitve in imajo dobro protizdrsno površino, hkrati pa so popolnoma odporne na vlago, agresivne kemikalije, temperaturne spremembe. Gumijasto talno oblogo lahko kupite v obliki trakov, plošč ali kot gumijasti premaz. Na voljo so podi različnih debelin, ki različno dobro prenašajo mehanske obremenitve, nekatere različice pa imajo tudi posebne zareze oz. čepke, ki povečujejo trenje oz. izboljšujejo protizdrsnost tudi kadar je površina mokra.

    Dodatno narebrana površina še izboljša oprijem oz. protizdrsnost gumijastih tlakov.
    Dodatno narebrana površina še izboljša oprijem oz. protizdrsnost gumijastih tlakov.

    Z zvitki gume lahko hitro prekrijete večje površine. Več kosov skupaj pa je potrebno zlepiti s posebno maso, kar je nekoliko zahtevnejši postopek, so opozorili v podjetju Paho. Talno oblogo iz gume polagamo na ravna in skrbno očiščena tla. Gumo lepimo s pomočjo posebnega lepila, ki se mora po polaganju popolnoma posušiti. Nekatere posebne talne obloge iz gume ne potrebujejo lepila, saj se dobro držijo podlage zaradi svoje lastne teže. Takšen material je dražji, vendar ima to prednost, da se po potrebi lahko hitro odstrani ali prestavi.

    3.1 Gumijasti premazi

    Poleg plošč in trakov iz gume, poznamo tudi gumijaste premaze. Ti se uporabljajo predvsem za mehke protizdrsne zunanje površine kot so, otroška igrišča, športne dvorane, terase ali ob bazenih. Gumijasti premazi so odporni na padavine in vlago ter UV žarke.

    4. PVC talne obloge

    PVC talne obloge oz. vinilne talne obloge so ugodna in priljubljena rešitev. Vinilne talne obloge so izjemno odporne na vlago in obrabo ter potrebujejo malo vzdrževanja. Debela zgornja plast vinila talne obloge ščiti pred udarci predmetov, zgornja plast pa je antibakterijsko in antistatično obdelana, kar pomeni, da so obloge primerne tudi za alergike.

    Polaganje vinila na klik je hitro in enostavno.
    Polaganje vinila na klik je hitro in enostavno.

    Na voljo so pvc role ali pvc plošče, obstajajo pa tudi pvc laminati oz. vinil na klik, ki ga enostavno spajamo skupaj. Pvc je lahko zelo različnega videza: od enobarvnih različic, do imitacij lesa, kamna ali abstraktnih vzorcev. Polaganje vinilnih talnih oblog je preprosto, hitro in ugodno. Vinil lahko na podlago lepimo, kar mu poveča obstojnost, lahko pa ga tudi zgolj polagamo. Zaradi vseh teh prednosti, je vinil že desetletja eden izmed najbolj priljubljenih tlakov.

    5. Tekstilne talne obloge

    Tekstilne obloge so mehke in tople na otip in tako priljubljena izbira v prostorih, kjer je veliko taktilnega stika s tlemi npr. v igralnicah, hotelskih sobah, spalnicah ipd. Poznamo tri vrste tekstilnih oblog: tapison, itison in volnene talne obloge.

    Tekstilne talne obloge lahko lepimo na podlago ali pa jih le položimo. Podlaga mora biti čista, suha, ravna in nosilna. 

    5.1 Tapison

    Tapison ima zelo gosto površino, ki je odporna na prah. Tapison je zelo odporen na mehansko obrabo, agresivna čistila in belila. Dobro se obnese tudi v kombinaciji s talnim gretjem. Ob rednem vzdrževanju lahko zdrži desetletje in več.

    Polaganje tapisona je možno izvesti na velikih površinah, brez lepljenja.
    Polaganje tapisona je možno izvesti na velikih površinah, brez lepljenja.

    5.2 Itison

    Itison je mehkejši od tapisona ter dobro absorbira padce in hrup. Negativna lastnost itisona je, da se v njem nabira prah, zato ni priporočljiv za astmatike in alergike.

    5.3 Volnena talna obloga

    Volnena talna obloga uravnava vlago v prostoru, duši hrup in dobro izolira prostor. Ob rednem vzdrževanju, zdrži veliko let, dlje kot tapison ali itison. Vendar je volneno talno oblogo potrebno redno krtačiti in sesati, potrebno pa je tudi vzdrževati primerno vlago v prostoru.

    6. Keramične talne obloge oz. ploščice

    Glede na obstojnost vseh naštetih talnih oblog, ploščice zagotovo zdržijo največ časa. So trden in trpežen material, odporen na vlago in dober prevajalnik toplote primeren za talno gretje. Na voljo je ploščic veliko velikosti, od mozaičnih, do velikoformatnih, kot tudi različnih barv in tekstur. Ker so ploščice trdne in hladne na otip, se redkeje uporabljajo v dnevno bivalnih prostorih. Najpogosteje jih uporabljamo v kopalnicah, kuhinjah, hodnikih in zunanjih površinah.

     

    Preden se dokončno odločite, kateri tlak izbrati v katerem prostoru, dobro pretehtajte vse naštete lastnosti. Po brezplačen nasvet se lahko obrnete tudi na strokovnjake iz podjetja Paho.

    Vaša ekipa MojMojster.

    Strokovni članek 4707
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Talne obloge?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane