Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Centralne peči in hladilne naprave

    Članek je koristil že 3416+ uporabnikom
    Ogrevanje in hlajenje hiše lahko predstavlja kar dve tretjini energetskih stroškov objekta. Zato je ključnega pomena, kakšno napravo namestite, kateri energent uporabljate in na kakšen način svoj dom ogrevate in hladite. Na trgu je pestra ponudba tako za centralne peči, kakor tudi za hladilne naprave, vendar pri izbiri ne glejte samo na ceno, saj v sebi skriva različne kratkoročne in dolgoročne stroške.
    Strokovni članek 3416

    1. Grelne naprave

    Dom lahko ogrevate s pečjo na kurilno olje, plinskim kotlom, pečjo na pelete, sekance ali polena, toplotno črpalko, ir paneli, manjše objekte pa kar s klimatsko napravo. Glede na velikost vašega objekta, dostopnost in ceno energentov ter načine ogrevanja, skrbno izberite optimalno ogrevalno napravo, saj boste tako imeli najmanjše stroške za ogrevanje. Najbolje je, da se posvetujete s stokovnjakom ali specializiranim ponudnikom. Za brezplačno svetovanje na domu se lahko obrnete na mojstre iz podjetja Energopanel.

    Najdražje je ogrevanje na električno energijo. Temu sledi kurilno olje, plin, leseni peleti in sekanci. Najcenejše je ogrevanje s poleni ali ogrevanje s toplotno črpalko, vendar toplotna črpalka zahteva večjo začetno investicijo.

    Centralni ogrevalni sistem s pečjo, pripravo tople sanitarne vode, radiatorji in talnim gretjem.
    Centralni ogrevalni sistem s pečjo, pripravo tople sanitarne vode, radiatorji in talnim gretjem.

    1.1 Peči na kurilno olje

    Obstajata dve vrsti kotlov na kurilno olje: nizkotemperaturni ogrevalni kotli ter oljni kondenzacijski kotli. Oljni kotli so učinkovit in zanesljiv način ogrevanja. Edina slabost je relativno visoka cena kurilnega olja.

    Cena peči na kurilno olje znaša od 6500 € naprej.

    1.2 Plinski kotli

    Plinska peč je kompakten, ugoden in učinkovit način ogrevanja. Investicija v plinsko peč se vam povrne v treh letih, plin pa je trenutno ekstremno poceni energent.  V kombinaciji s pripravo tople sanitarne vode in talnim gretjem lahko imajo plinski kondenzacijski kotli tudi do 110% izkoristek. Za nakup plinske peči so prav tako na voljo subvencije, ki vam lahko povrnejo do 50% investicije oz. 2000 €.

    Cena plinskega kotla znaša od 3300 € naprej.

    1.3 Kotli na biomaso

    Kotli na biomaso lahko kot energent uporabljajo energetske rastline, les ali biološke odpadke. Peči na biomaso so eni izmed najcenejših načinov ogrevanja. Potrebno je paziti le, da je biomasa primerno suha (10-20% vlažnost). Najpogostejši so kotli na pelete, kotli na sekance ali kotli na polena.

    Cena peči na biogorivo znaša od 9500 € naprej.

    Ogrevanje na drva je ugodno in okolju prijazno - ogljično nevtralno.
    Ogrevanje na drva je ugodno in okolju prijazno - ogljično nevtralno.

    1.3 Toplotne črpalke

    Toplotne črpalke za delovanje uporabljajo elektriko. Delujejo s pomočjo kompresorja, ki toploto iz okoliškega zraka, zemlje ali vode prenese na ogrevalni medij. Toplotne črpalke imajo višji izkoristek pri nižjih ogrevalnih temperaturah zato boste imeli največji prihranek z ogrevanjem preko velike površine, kot je talno gretje. Priporočljiva notranja temperatura zraka pa je med. 19 - 21 stopinj celzija.

    Cena toplotne črpalke znaša od 7000 € naprej. Zahteva torej nekoliko večjo investicijo, kar pa se vam povrne z daleč najcenejšim načinom ogrevanja na trgu. Višino investicije lahko močno znižate s pomočjo subvencije EKO skalda, ki je razpisana vsako leto.

    2. Načini ogrevanja

    Najbolj klasičen način ogrevanja je preko radiatorjev. V prostor lahko vpihujemo tudi topel oz. hladen zrak s t.i. toplozračnim ogrevanjem. V kombinaciji s toplotno črpalko pa je zelo učinkovito nizkotemperaturno ogrevanje preko talnega gretja.

    Sistem za talno gretje je sestavljen iz peči, razdelilne omarice in mreže cevi za talno gretje pod tlakom.
    Sistem za talno gretje je sestavljen iz peči, razdelilne omarice in mreže cevi za talno gretje pod tlakom.

    3. Hladilne naprave

    Slabo izolirani objekti ali objekti z veliko nesenčenimi steklenimi površinami se poleti pogosto pregrevajo. Da zagotovimo prijetno delovno in bivalno okolje moramo prostor hladiti. V podjetju Energopanel so nam razložili, da lahko prijetno temperaturo v stanovanju zagotovimo na različne načine. V prostor lahko vpihujemo hladen zrak s pomočjo klima naprave ali centralnega klimatskega sistema. Prostor pa lahko hladimo tudi s hladno vodo preko stropnega ali stenskega hlajenja.

    Danes si ne predstavljamo več doma brez možnosti hlajenja, ki zagotavlja optimalno temperaturo ter maksimalno udobje in storilnost.
    Danes si ne predstavljamo več doma brez možnosti hlajenja, ki zagotavlja optimalno temperaturo ter maksimalno udobje in storilnost.

    Ker hlajenje objekta poleg ogrevanja predstavlja dodaten strošek je za vašo denarnico najugodneje, da potrebo po hlajenju čim bolj zmanjšate z dovoljšno izolacijo stavbe ter senčili na okenskih odprtinah. S tem si boste prihranili veliko stroškov.

     

    Vaša ekipa MojMojster.

    Strokovni članek 3416
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane