Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kako deluje toplotna črpalka: delovanje toplotnih črpalk in kako jo izbrati?

    Članek je koristil že 2729+ uporabnikom
    Kar 77 % energije namenimo za ogrevanje svojih domov. Ceno za ogrevanje lahko drastično zmanjšamo z montažo toplotne črpalke. Kaj je toplotna črpalka? Kakšno je delovanje toplotnih črpalk glede na različne vire, iz katerih prejemajo toploto, in kakšen prihranek omogočajo? Podrobnosti, kako deluje toplotna črpalka, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 2729
    kako deluje toplotna crpalka naslovnica

    1. Kako deluje toplotna črpalka?

    V toplotni črpalki poteka parni proces, ki je obraten od procesa pri proizvodnji elektrike v termoelektrarnah. V termoelektrarnah se toplota pretvarja v mehansko delo za pogon električnih generatorjev. Pri toplotni črpalki pa uporabljamo mehansko delo, da dvignemo toploto na višji nivo. Na primer: pri minus 10 stopinj, na 50 stopinj. Hladilo, ki mu običajno rečemo kar plin, se pri nižjem tlaku in nizkih temperaturah uparja, ko porablja toploto iz okolice, pri višjem tlaku in višjih temperaturah pa kondenzira, ko toploto oddaja v ogrevalni sistem.

    Višje grelno število pomeni višjo učinkovitost toplotne črpalke.

    Toploto za ogrevanje lahko jemljemo iz podtalne vode, zemlje ob objektu, preko zemeljskega kolektorja, geosonde ali kar iz zraka. Kompresor toplotne črpalke stiska in tako ogreva plin, ki prenese toploto na ogrevalni medij, običajno na vodo ali zrak. Pomemben podatek o toplotni črpalki je grelno število, ki predstavlja razmerje med vloženo in dobljeno energijo.

    Toplotna črpalka odvzame toploto shranjeno v zunanjem zraku, vodi ali zemlji in jo preda ogrevalnemu sistemu.
    Toplotna črpalka odvzame toploto shranjeno v zunanjem zraku, vodi ali zemlji in jo preda ogrevalnemu sistemu.

    2. Delovanje toplotnih črpalk glede na vir toplote

    V podjetju Papler so nam predstavili različne različne toplotne črpalke glede na način delovanja. Poznamo tri vrste toplotnih črpalk, to so TČ zrak voda, TČ voda-voda in TČ zemlja voda. Nosilec toplote je pri vseh voda, razlikujejo pa se po viru od katerega jo pridobivajo. Ker vse lokacije ne omogočajo pridobivanja toplote od vseh naštetih virov, bo podjetje, pri katerem boste naročili toplotno črpalko, najprej pripravilo analizo lokacije in glede na vaš proračun in želje določilo za vas idealni vir.

    2.1 Toplotne črpalke voda-voda

    Toplotna črpalka voda-voda črpa toploto iz podtalne ali talne vode in jo prenaša na vodo v ceveh ogrevalnega sistema. Grelno število oz. učinkovitost toplotne črpalke voda-voda, se giblje med 5,2 - 6,2.

    2.2 Toplotne črpalke zrak-voda

    Toplotna črpalka zrak-voda zajema toploto iz okoliškega zraka in jo prenaša v vodo ogrevalnega sistema. Grelno število oz. učinkovitost toplotne črpalke zrak-voda, se giblje med 3,4 - 4.

    2.3 Toplotne črpalke zemlja-voda

    Toplotna črpalka zemlja-voda zajema toploto iz zemlje in jo prenaša v vodo ogrevalnega sistema. Grelno število oz. učinkovitost toplotne črpalke zemlja-voda, se giblje med 4,4 - 5.

    3. Kako deluje toplotna črpalka: prihranek pri ogrevanju

    Toplotna črpalka deluje na električno energijo, vendar porabi med tri do petkrat manj energije, kot proizvede koristne toplote za ogrevanje. Če ogrevanje s toplotno črpalko primerjamo z ogrevanjem na kurilno olje, potem je lahko prihranek med 2,5 - 4 krat višji. Ta izkoristek bo višji, kolikor nižjo temperaturo boste potrebovali za ogrevanje.

    Toplotne črpalke so še posebej primerne za nizkotemperaturno ogrevanje preko velikih površin, kot je stensko, stropno ali bolj običajno, talno gretje.
    Ogrevanje na toplotno črpalko zahteva večjo začetno investicije, vendar je daleč najugodnejši način ogrevanja.
    Ogrevanje na toplotno črpalko zahteva večjo začetno investicije, vendar je daleč najugodnejši način ogrevanja.

    4. Delovanje toplotnih črpalk: katero torej izbrati?

    Če toplotna črpalka deluje z manjšo močjo, kot z močjo, za katero je bila optimalno načrtovana, bo izkoristek toplotne črpalke manjši. Zato je treba še pred nakupom in montažo toplotne črpalke določiti energetske potrebe vašega doma, vaš ogrevalni sistem (npr. radiatorski ali talno gretje) ter kateri medij imate na voljo: vodo, zemljo ali zrak? Pred odločitvijo se posvetujte s strokovnjaki za ogrevalne sisteme s toplotnimi črpalkami, ki vam bodo svetovali in vas vodili skozi celoten proces.

    Pri tem se obrnite na izkušene strokovnjake. Pomagajo vam lahko tudi v podjetju Toplotne črpalke Papler, kjer imajo že večletne izkušnje z izračuni in montažo toplotnih črpalk.


    Vaša ekipa MojMojster

    Strokovni članek 2729
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane