Za področje

  Temeljna plošča: cena, prednosti, detajl

  Članek je koristil že 73773+ uporabnikom
  Temeljenje objekta lahko izvedemo na več načinov. Pri gradnji se je večinoma uporabljal pasovni temelj, v zadnjem času pa se, predvsem pri montažni gradnji, nizkoenergetskih in pasivnih hišah uporablja temeljna plošča. Energetsko se odlično obnese, kaj pa cena temeljne plošče?
  Strokovni članek 73773
  temeljna plošča

  1. Kaj je plavajoča temeljna plošča?

  So boljši pasovni temelji ali temeljna plošča? Temeljna plošča v celoti nadomešča funkcijo pasovnih temeljev. Temeljne plošče ne smemo zamenjevati z AB talno ploščo, ki se izvede nad pasovnimi temelji in je običajno debeline od 10 do 15cm. Debelina temeljne plošče se izračuna glede na obremenitve oz. obtežbe, ki jim bo podvržena. Obremenitve temeljne plošče so lastna teža stavbe, obtežba stanovalcev, pohištva in zunanji vplivi kot so sneg in veter ter možnost pojavov kot je potres. Običajno se debelina temeljne plošče za stanovanjsko hišo giblje okoli 30 cm. Po najnovejših standardih se toplotna izolacija položi pod ploščo, kar se imenuje plavajoča temeljna plošča. Na temeljni plošči se nato lahko nadaljuje z montažno ali klasično gradnjo.

  2. Postopek izvedbe temeljne plošče:

  2.1 Izkop za temeljno ploščo in polaganje inštalacij

  Najprej je potreben izkop gradbene jame. Globina izkopa je odvisna od terena in nosilnosti tal. Z izkopom tako pridemo do nosilnih tal, sledi utrjeno nasutje z gramozom do višine, na kateri se bo izvajala temeljna plošča. Pri tem se že pripravi tudi inštalacijske vode. Na primerno utrjeno podlago se zalije podložni beton debeline 10cm.

  2.2 Hidroizolacija temeljne plošče in izolacija temeljne plošče

  Na podložni beton se položi prvi sloj XPS toplotne izolacije, sledi sloj obojestransko samolepilne hidroizolacije, ki deluje tudi kot vezni element med prvim in drugim slojem XPS toplotne izolacije, ki jo položimo preko izvedene hidroizolacije. Drugi sloj XPS toplotne izolacije se izvede s posebno oblikovanimi utori, katere zapolni sveži beton in tako omogoča boljšo povezavo vseh slojev v sistemu. Opisano sistemsko rešitev imenujemo tudi SEISMIC temeljna blazina in so jo razvili v podjetju FIBRAN d.o.o., predstavlja pa odgovor na izzive, ki jih postavlja sodobno temeljenje objektov na toplotni izolaciji, prav tako je to sistem, razvit za potresno ogrožena območja in ima preverjeno nosilnost v primeru dinamičnih obremenitev, kot je potres. ˙Preberite si več o SEISMIC temeljni blazini.

  2.3 Izdelava betonske plošče

  Hkrati se pripravi opaž za vlivanje temeljne plošče, položi armaturo in vodi za inštalacije. Sledi betoniranje. Debelina temeljne plošče znaša nekje okoli 30 cm in jo določi statični izračun. Toplotno izolacijo in hidroizolacijo se položi tudi ob robovih temeljne plošče. Stik horizontalne in vertikalne izolacije ne sme biti pod kotom 90 stopinj, zaradi nevarnosti pretrganja. Izvede se preko posebnih kotnikov, pod kotom 45 stopinj.

  3. Prednosti temeljne plošče so:

  - manj izkopa,
  - manj opaževanja,
  - enostavnejša armatura,
  - hitrejša gradnja,
  - enakomernejše posedanje,
  - temeljna plošča je primerna tudi za slabše terene,
  - najboljša toplotna zaščita stavbe v zemlji.

  Ojačana temeljna plošča

  4. Na kaj moramo paziti pri izvedbi temeljne plošče

  Pod temeljno ploščo smemo položiti le toplotno izolacijo, ki ima zadostno deklarirano tlačno trdnost in tudi po dolgotrajni obremenitvi ne spremeni načrtovanih tehničnih karakteristik.

  Zelo je pomembno, da najnižji rob temeljne plošče sega dovolj globoko zaradi vode v zimskem času, ki lahko temelje ob zmrzovanju dviguje, ob taljenju pa povzroča njihovo posedanje zaradi česar lahko pride do poškodb konstrukcije. Spodnji rob temeljne plošče mora tako biti izven cone zmrzovanja, najmanj na globini 80cm. Druga možna rešitev je polaganje dodatne toplotne izolacije v širini vsaj 60m od roba temeljne plošče,  s čimer dosežemo podoben učinek.

  Stik med vertikalno in horizontalno hidroizolacijo mora biti v določenih primerih izveden preko kotnikov, odvisno od tipa bitumenske hidroizolacije. Oster lom hidroizolacije lahko ogrozi njeno brezhibnost. Kotnike in toplotno izolacijo pred varjenjem hidroizolacije zaščitimo s tanjšim nanosom malte, tako da se pri obdelavi hidroizolacije ne stopita.

  5. Cena temeljne plošče

  Za oceno stroškov izvedbe temeljne plošče potrebujemo projekt, ki upošteva vrsto terena, globino potrebnega izkopa, dostopnost, debelino plošče in izolacije itd. Za primer vzemimo nepodkleteno enostanovanjsko hišo na ravnem terenu. Temeljna plošča 100m2 leži na 20cm toplotne izolacije. Cena izkopa predstavlja od 15-20% celotne investicije.

  Cena toplotne in hidroizolacije ter izvedbe znaša lahko 30% vseh stroškov, cena temeljne plošče narašča, če se investitor odloči za debelejši sloj toplotne izolacije. Cena opaža, armiranja in betoniranja temeljne plošče predstavlja 40-50% stroška celotne investicije. Cena izkopa in temeljne plošče za stanovanjsko klasično, ali montažno hišo 100m2 se lahko giblje od 9.000 do 17.000 eur.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Fibran d.o.o.

  Je boljše, da hidroizolacijo izvedemo pod ali nad temeljno ploščo?

  Hidroizolacijo lahko izvedemo na več načinov, ki so odvisni od tipa temeljev, geometrije stavbe in drugih pogojev. Postavimo jo lahko med dva sloja toplotne izolacije pod temeljno ploščo, pod temeljno ploščo ali pa na vrhu temeljne plošče. Za vsako stavbo posebej je potrebno preučiti kateri način je najbolj primeren. Za nizkoenergijske stavbe je zelo smiselno uporabiti sistem SEISMIC temeljne blazine, kjer je hidroizolacija varno nameščena med dvema slojema hidroizolacije, saj se jo tako najbolje zaščiti pred morebitnimi poškodbami med samo gradnjo.

  Zakaj sploh položiti izolacijo pod temeljno ploščo?

  V osnovi zato, ker želimo preprečiti toplotne izgube iz notranjosti stavbe v temeljna tla in na tak način varčevati z energijo. Toplotno izolacijo bi lahko položili tudi na zgornjo stran, vendar na tak način ne bi mogli preprečiti konstrukcijskega toplotnega mostu na stiku temeljne plošče in zunanje stene.

  Kakšna je optimalna debelina izolacije pod temeljno ploščo?

  Debelino toplotne izolacije se določi za vsako stavbo posebej v odvisnosti od izračuna gradbene fizike oz. od želenega energijskega razreda stavbe. Minimalne zahteve dosežemo že z 10 do 12 cm toplotne izolacije. Ker pa gradimo stavbe za daljše časovno obdobje, je smiselno graditi bolj energijsko učinkovite stavbe. Pri teh govorimo o debelejših toplotnih izolacijah. Za primer pasivne hiše zahtevajo debelino vsaj 24 cm.

  g. Jure Lovšin, Fibran d.o.o.

  73773
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane