Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Podstrešno stanovanje: kako je živeti v mansardi?

    Članek je koristil že 8097+ uporabnikom
    Mansarde so bile pred leti nekaj, česar so se mnogi izogibali, ko so se odločali za nakup stanovanja. Mnogi so imeli predsodke, da streha ni dobro izolirana, da bo poleti prevroče, pozimi pa mrzlo in da so stropi tako nizki, da onemogočajo kvalitetno bivanje. Vendar pa bivanje na vrhu ponuja mnogo prednosti, slaba izolacija pa danes, ko je tehnologija astronomsko napredovala, ne more biti več izgovor, da vas podstrešno stanovanje ne bi očaralo. 
    Strokovni članek 8097
    podstresno stanovanje
    Imamo kar 1361 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    1. Kaj je podstrešno stanovanje?

    Izraz mansarda, ki označuje podstrešno oziroma mansardno stanovanje, je širši javnosti še dobro poznan, ko beseda nanese na arhitekturo. Etimološko gledano beseda izhaja iz grško-latinskih korenin, se na splošno nanaša na zgornji del, ki krona zgradbo. Zgodovinsko gledano beseda vključuje tako podstrešje slavoloka zmage kot klasično stanovanjsko hišo, čeprav se izraz mansardna danes uporablja le v slednjem primeru.

    2. Podstrešno stanovanje: redke nepremičnine na trgu

    Mansardna stanovanja so v zadnjih letih zelo iskana, saj nudijo številne prednosti: visoke strope, svetle prostore, lepe poglede na okoliške stavbe in običajno nekoliko večji tloris, saj se vsa kvadratura mansarde ne prišteva k uporabni (stojni) površini; še vedno pa je uporabna za umestitev kosa pohištva in podobno.

    2.1 Visoki stropi podstrešnega stanovanja

    Podstrešje, mišljeno kot zgornji del stavbe, je lahko različnih oblik in velikosti, vsem mansardam pa je skupna nadstandardna višina stropa, ki je višja od povprečne. Na določenih delih mansardnega stanovanja lahko strop preseže celo 5 metrov, kar je za standardne pogoje nezamisljivo. Samo predstavljajte si takšen prostor – več metrov do začetka strehe nad vami ustvarja enkratno prostorsko doživetje. Izjemne višine na določenih delih pa so skoraj neizogibno povezane z majhnimi višinami na drugih delih. Uporabna površina mansarde je tista, ki omogoča normalno gibanje po prostoru in meri vsaj 1.80 m.

    Predeli pod uporabno višino seveda niso neuporabni, saj lahko pod njih namestimo omarico ali kakšen drugi kos pohištva, niso pa primerni za gibanje in bivanja, zato se tudi ne štejejo v uporabno tlorisno površino stanovanja. Ta je tudi edina, ki zares šteje.

    2.2 Podstrešno stanovanje s teraso

    Nekatere mansarde vključujejo teraso. Takšna podstrešna stanovanja so zelo iskana, saj ponujajo velik zunanji prostor z izjemnimi pogledi na okolico, ki ga redko najdemo celo pri nadstandardnih stanovanjih. Takšna izjemna razporeditev daje mansardnim stanovanjem občutek bivanja v hiši, ki leži v zraku, iz katere lahko pobegnete od vsega mestnega vrveža spodaj.

    2.3 Svetla mansarda

    Ker je podstrešno stanovanje načeloma zadnje v bloku in torej najvišje, ima okrog sebe zelo malo stavb oz. ovir, ki bi mu odvzemale svetlobo, zaradi česar so mansardna stanovanja običajno zelo svetla. Dodatna prednost je večja mera zasebnosti, saj nam zaradi višine v stanovanje ne more gledati nihče z ulice, z višje pozicije pa se nam prav tako odpirajo lepši pogledi na okolico.

    Mansardno stanovanje
    Mansardna stanovanja se ponašajo z oblicio naravne svetlobe.

    3. Kako v mansardi odpiramo okna?

    Ker je mansardno stanovanje podstrešno stanovanje, zahteva vgradnjo povsem drugačnih oken kot navadno, standardno stanovanje. Strešna okna lahko odpiramo ročno ali avtomatsko, pri čemer igra pomembno vlogo pozicija okna – če je previsoko, da bi ga dosegli, ga lahko odpiramo samo avtomatsko. Pri tem je pomembno vedeti, ali je okno sploh treba odpirati; če se v prostoru nahajajo druga okna, za zračenje zadostuje, da odpremo eno okno, zato so lahko druga, težje dostopna okna v prostoru fiksna. Tako boste prihranili nekaj denarja in poenostavili vgradnjo oken.

    V mansardo lahko svetlobo pripeljemo skozi strešna okna, panoramska okna (če višina sten to dopušča) in s svetlobniki.

    4. Mansarde so vse dražje

    Znano je, da je vse, kar velja za redko, kakovostno – sem spada tudi mansardno stanovanje – precej iskano in posledično dražje. Dejansko se bo za enako površino in lokacijo prodalo po cca. 20 % višji ceni od drugega stanovanja. To je cena, ki jo je treba plačati za dostop do zasebnega zunanjega prostora, pogosto s panoramskim pogledom na okolico, z visokimi stropi in oblico svetlobe.

    5. Kako izbrati barve sten za podstrešje

    Ker je podstrešni prostor običajno odprt, visok in prostoren, lahko razmislite o več možnostih kombiniranja barv in si drznete izbrati nekoliko bolj nekonvencionalne, divje odtenke. Večno elegantne in modne so seveda bele in bledo bež stene, lahko pa posežete tudi po bordo rdečih, olivno zelenih ali celo indigo modrih stenah. Če je podstrešno stanovanje bogato osvetljeno z naravno svetlobo, intenzivna barva ne bi smela optično zmanjšati prostora.

    Mansarda
    Iskanost podstrešnih stanovanja zaradi številnih prednosti, ki jih ponujajo, zadnja leta strmo narašča - posledično pa tudi njihove cene.

    6. Problem izolacije podstrešja

    Pa za konec poglejmo še najpogostejše vprašanje oziroma skrb bodočih potencialnih kupcev mansarde: toplotna izolacija. Izolacija je pravzaprav glavni razlog, da se marsikdo izogiba nakupu podstrešnega stanovanja. 
     
    V nadaljevanju naštevamo nekaj stvari, na katere morate biti pozorni med ogledom mansarde in ko se odločate za nakup podstrešnega stanovanja: 
     
    -   Kako se ogreva podstrešje, ki ga nameravate kupiti?
    -   Kakšna je energetska učinkovitost prostora?
    -   Kateri materiali so bili uporabljeni za toplotno, hidro in zvočno izolacijo?
    -   Kakšna je garancija za izolacijo celotnega objekta, predvsem pa podstrešja, ki bi mu bili izpostavljeni?
    -   Načrti za prihodnjo obnovo, vzdrževanje in podobni predpisi.
     
    Če se stavba ogreva na toplotno črpalko ali če je priključena na toplovod ali plinovod, vas stroški ogrevanja ne smejo pretirano skrbeti. Pozanimajte se, ali ima prodajalec podatke o energetski učinkovitosti stavbe oz. energetsko izkaznico stavbe, ki vam bo takoj povedala, ali gre za toplotno učinkovito ali potratno stavbo. Prav tako povprašajte, kdaj sta bili nazadnje prenovljeni fasada in streha – to vam bo dalo vedeti, koliko let lahko računate na brezskrbno bivanje v hiši brez večjih stroškov prenove.

     

     

    Strokovni članek 8097
    Avtor: VELUX Slovenija d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova mansarde?

    Imamo kar 1361 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1361 izvajalcev za področje Prenova mansarde
    8.8
    0

    JANIP Janez Jančigaj s.p.


    8.9
    1

    KB GRADNJE, gradbeništvo, d.o.o.


    9.9
    3

    MEGAMONT KOVAČIČ, gradbeništvo in storitve, d.o.o.


    8.9
    2

    JANI KNEZ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane