Za področje

    Klet spremenjena v prostor za bivanje

    Članek je koristil že 6590+ uporabnikom
    V obdobju, ko se srečujemo z velikim izzivom stanovanjske problematike in iskanjem življenjskega prostora je zrasel tudi trend oživljanja starejših stavb. Marsikatera izmed le-teh ima velikokrat neizkoriščene in vlažne kletne prostore, ki brez neke funkcije samevajo. Z nekaj premisleka in znanja lahko tudi te spremenimo v prijeten prostor za bivanje.
    Strokovni članek 6590
    Čiščenje obstoječe stene pod zemljo
    Imamo kar 1408 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    1. Sanacija kletnih prostorov

    Pri sanaciji kletnih prostorov smo večinoma soočamo z reševanjem problematike vlage, zato je potrebno najprej kvalitetno in celovito preučiti obstoječe stanje zaščitnega ovoja na kletni steni (toplotna izolacija, hidroizolacija). Že s samo vizualno oceno stanja notranjih sten lahko hitro ugotovimo kakšno je obstoječe stanje hidroizolacije oziroma ali sploh opravlja svojo funkcijo.

    V primeru, da je stena mokra in polna madežev bo v drugem koraku najprej potrebna sanacija hidroizolacije (nova membrana, injektiranje…), da ustvarimo zdrav in suh prostor. Potem izsušitev stene in aplikacija toplotne izolacije za prijetnejše bivalno okolje zaradi efekta toplejših kletnih sten in preprečevanja izgub energije.

    Najbolj celovita varianta je, da odkopljemo zemljino ob kletni steni, odstranimo obstoječo in poškodovano hidroizolacijo ter skrbno očistimo steno. Preden nadaljujemo s sanacijo pustimo, da se vse skupaj, da se dobro izsuši in nanesemo novo hidroizolacijo. Primer spodaj sicer predstavlja sanacijo cokla in dela ob temelju, ampak velja za kletne stene podoben princip. Več o sanaciji zaščitnega ovoja cokla in temeljev si lahko preberete tukaj.

    V primeru, da specifično govorimo o kletni steni je pomembno, da vemo ali se v zemljini nahaja pritiskajoča voda. V tem primeru je potrebno izvesti hidroizolacijo v dveh slojih bitumenske membrane.

    2. Toplotna izolacija XPS

    Naslednji korak je lepljenje toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena – z gladko površino (FIBRANxps 300-L), ki je specifično namenjena za take vrste aplikacij. Torej za aplikacije toplotne izolacije izven ovoja hidroizolacije. Vse skupaj zasujemo z drenažnim slojem širine minimalno 20 cm in med stikom z zemljino položimo filtrni sloj.

    Toplotna izolacija v izvedbi z ekstrudiranim polistirenom (xps) iz zunanje strani nam zagotavlja hkrati več funkcij: toplotna izolacija z nespremenjenimi karakteristikami najmanj 50 let (dokazilo ETA), zaščita hidroizolacije pred mehanskimi poškodbami, neprekinjen zunanji zaščitni ovoj - izogib toplotnim mostom.

    Druga možnost sanacije kleti je z izvedbo z notranje strani. Ta pa ni tako preprosta kot se na prvi pogled sliši, saj moramo zelo paziti pri izbiri toplotne izolacije. Več pa preberite v spodnjem dokumentu, ki izpostavi glavne prednosti in izzive notranje toplotne izolacije. Prav tako, na kaj moramo biti še posebej pozorni pri izvedbi.

    Lepljenje toplotne izolacije na sloj hidroizolacije
    Lepljenje toplotne izolacije na sloj hidroizolacije


    Strokovni članek 6590
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnove in sanacije?

    Imamo kar 1408 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1408 izvajalcev za področje Obnove in sanacije
    10
    11

    Z. G. D. RUS Andrej Rus s.p


    8.9
    2

    Nautitek d.o.o.


    10
    8

    Hazim Duranović sp


    8.9
    0

    MIROSLAV CELARC S.P., obnova objektov


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane