Za področje
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Radon v stavbi - grožnja za zdravje stanovalcev

  Članek je koristil že 3809+ uporabnikom
  Radon je naravni radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa. Nastaja v razpadni verigi urana, skritega v zemlji. Radon v odprtih prostorih načeloma ne predstavlja grožnje, saj se razredči, porazgubi in premeša z zrakom. V zaprtih prostorih pa lahko njegova koncentracija skokovito narase in takrat lahko prične ogrožati zdravje stanovalcev. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja zaskrbljujoč podatek, da visoka koncentracija radona v stavbah predstavlja drugi največji razlog za raka na pljučih.
  Strokovni članek 3809
  Radon je naravni radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa
  Imamo kar 1060 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

  1. Katera so najbolj problematična področja?

  Prehajanje radona skozi plasti zemlje se močno razlikuje od lokacije do lokacije in značilnosti tal. Preverite katera so najbolj problematična področja v Sloveniji.

  2. Zakaj smo se o radonu začeli pogovarjati šele zdaj?

  Uhajanje radona poteka že milijone let, vendar doslej stavbe niso bile zrakotesne. Na ovoju stavbe je bilo veliko špranj, skozi katere je potekala nevidna infiltracija zraka. Pretok zraka, ki je zmanjševal koncentracijo radona v stavbi, je potekal samodejno in naravno, tudi če stavbe nismo zračili. Tako je koncentracija radona ostajala na zmerni ravni tudi na bolj ogroženih območjih.

  Zdaj, ko so stavbe zaradi izjemno strogih zahtev po učinkovitosti pri porabi energije skoraj popolnoma zrakotesne, pa prihaja do pojava ekstremno visokega nivoja koncentracije plina radona.

  3. Kako se zaščititi?

  Dokazano je, da mehansko prezračevanje redko predstavlja ustrezno rešitev, saj to povzroča podtlak v prostoru, kar pomeni še hitrejše prehajanje radona skozi konstrukcijo. Raziskave in praksa tako kažejo, da je najbolje uporabiti radonsko zaporo. To rešitev smo pri FIBRANU dodatno raziskali in izpopolnili. Zaščito FIBRANhydro ANTI RADON smo varno vgradili v sistem ANTI RADON temeljne blazine. Ta se ob hidroizolaciji nahaja med dvema slojema trdne toplotne izolacije, tako da do poškodb ene ali druge membrane ne more priti. Rešitev v celoti temelji na zahtevah nizkoenergijske gradnje in temeljni plošči.

  Naučiti se moramo, kako načrtovati stavbe, ki bodo energijsko varčne in hkrati varne pred radonom. V pomoč smo pripravili dokument , kjer podrobno razložimo, kako se pred radonom zaščiti že med fazo načrtovanja. Preverite sestavo ANTI RADON temeljne blazine s slojem ANTI RADON membrane in poglejte, kako se polaganje sloja ANTI RADON izvaja na gradbišču.

  Pri vseh aplikacijah toplotne izolacije pod zemljo obvezno zahtevajte oceno ETA (evropska tehnična ocena), ki predstavlja dokazilo o ustreznosti in kakovosti uporabljenega materiala za obdobje 50 let! To pomeni, da se tehnične karakteristike (tudi lambda) ne poslabšajo v celotni življenjski dobi objekta.

  Zaščito FIBRANhydro ANTI RADON smo varno vgradili v sistem ANTI RADON temeljne blazine
  Zaščito FIBRANhydro ANTI RADON smo varno vgradili v sistem ANTI RADON temeljne blazine


  Strokovni članek 3809
  Avtor: FIBRAN d.o.o.

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

  Imamo kar 1060 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 1060 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
  8.9
  8

  S-KOP gradbeništvo d.o.o.


  8.9
  0

  INTEGRA Knežević d.o.o.


  8.6
  0

  OBNOVA-GRADNJE, gradbeno podjetje, d.o.o.


  8.9
  0

  K-GRAD, d.o.o., Zgornje Gorje


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane