Za področje

    Lak za parket ali olje za parket?

    Članek je koristil že 16484+ uporabnikom
    Danes imamo veliko možnosti, katero talno oblogo izbrati. Dobavitelji nam ponujajo vse od zelo prepričljivih imitacij parketa v obliki keramičnih ploščic pa do PVC talnih oblog, ki na prvi pogled tudi niso daleč od teksture pravega lesa. Ne glede na kakovost imitacije pa večina še vedno prisega na pravi les, kjer je vsaka ploščica popolnoma unikatna. Zavedati se moramo, da lahko parket debeline 22mm brusimo večkrat, tudi do trikrat. S tem parketu podaljšujemo življenjsko dobo. Ključnega pomena obstojnost parketa pa je način in kakovost njegovega zaključnega sloja. Poznamo dva načina: lak za parket in oljen parket.
    Strokovni članek 16484
    olje za parket
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. Lakiran parket

    1.1 Lakiran parket - prednosti

    Lak za parket ponuja kar nekaj prednosti, ena izmed največjih pa je zagotovo velika in dolgoletna obstojnost. Lakiran parket je visoko obstojen, saj lak za parket na leseni površini tvori neprodušno zaščitno plast. Lakiran parket za razliko od oljenega ni potrebno redno obnavljati, saj zadostuje, da se ponovno lakira zgolj vsakih 10 - 15 let. Prav tako je za razliko od oljenega parketa bolj odporen na čistila in madeže, zato je enostaven za vzdrževanje.

    1.2 Lak za parket - slabosti

    Žal pa ima lak za parket tudi svoje velike slabosti. Ena izmed glavnih je nenaraven videz parketa, saj ga lak za parket posvetli, poleg tega pa se parket lesketa. Tudi če uporabimo mat lak za parket, bo ta še vedno imel nenaraven lesketajoč videz. Poleg tega lak za parket precej utiša naravno teksturo lesa in zabriše njegove letnice. Lesena tla enostavno "ne živijo" isto, kot če so naoljena.

    Velika slabost je tudi njegova neekološkost. Lak za parket je za razliko od olja narejen iz umetnih sestavin, med procesom nanosa pa je zdravju škodljiv, zato moramo uporabljati zaščitno opremo.

    2. Lak za parket - vrste

    1.1 Kislinski lak za parket

    Na izbiro imamo več vrst laka. V prodaji je mogoče dobiti kislinski lak, poliuretanski lak in na vodni osnovi. Kislinski lak je najenostavnejši na za uporabo zaradi njegove obstojnosti in hitrega sušenja, vendar je najbolj škodljiv za zdravje. Kislinski lak je zaradi tega vse manj v uporabi.

    1.2 Poliuretanski lak za parket

    Poliuretanski lak je najobstojnejši, saj tvori najtršo zaščitno plast na lesu, vendar je precej zahteven za vzdrževanje. Poliuretanski lak namreč zahteva visoko vlažnost prostorov, okrog 60 % vlage. Ker je na poliuretanski osnovi, moremo kak teden počakati, da se dokončno posuši, saj draži dihala. Močni vonj lahko izgine tudi komaj po nekaj mesecih.

    1.3 Vodni lak za parket

    Na voljo pa imamo tudi lak na vodni osnovi ali kar vodni lak. Njegova velika prednost je v tem, da ni strupen. V primerjavi s poliuretanskim je manj obstojen na udarce. Parket, ki je bil lakiran z lakom na vodni osnovi, je treba pogosteje obnavljati. S pojavom novih tehnologij so se pojavili tudi dvokomponentni vodni laki, ki so bistveno bolj odporni in primerljivi s poliuretanskimi laki.

    3. Sijoč in mat lak za parket

    Kar se tiče estetike imamo na voljo dve možnosti: lak za parket je lahko sijočega ali mat videza. Zadnja leta je sijoč lak za parket vse manj popularen, saj ga je težje kombinirati s preostalim pohištvom stanovanja. Če je tudi pohištvo sijoče lakirano, lahko celota hitro izpade kaotično. Mat lak za parket je veliko bolj vsestranski in v oči ne bode tako kot sijoč videz parketa, čeprav nikoli ne bo tako mat kot olje - tudi mat lak za parket bo imel lesketajoč pridih.

    Za nevtralen interier, ki ga je mogoče opremiti z raznoliki pohištvenimi kosi, svetujemo mat lak za parket.
    Lak za parket
    Lak za parket da parketu značilno sijoč videz. 

    4. Kako nanesemo lak za parket?

    Po vgradnji novega parketa ali obnovi starega parketa zaradi obrabe laka ali zbledelosti je treba parket brusiti in nato lakirati. Lakiranje se izvaja v treh do štirih nanosih, odvisno od vrste laka in želene trajnosti vrhnjega sloja. Najprej se na parket nanese temeljni lak, nato pa trije nanosi laka v želenem sijaju. Sijaj laka pomeni, kako gladek bo parket. Izbiramo lahko med mat parketom, pol mat ali satenastim parketom in sijajnim parketom. 

    5. Oljen parket

    Oljenje parketa je metoda, ki je stara več sto let in je bila poleg voskanja parketa včasih edina obdelava za povečanje obstojnosti parketa. S ponovnim zgledovanjem po tradicionalnih pristopih povpraševanje po oljenem parketu narašča. Če smo kupili masiven, še ne tovarniško oljen parket, potem ga je potrebno obrusiti, premazati z oljem ter olje ročno ali strojno vtreti v podlago. 

    5.1 Olje za parket - prednosti

    Na začetku bo oljen parket temnejši kot lakirani. Razlika, ki jo bomo takoj opazili je v površini, ki je oljno mat in deluje veliko bolj naravno kot pri lakiranem parketu. Površina bo tudi bolj groba, zato bo struktura lesa bolj opazna že od daleč. Dejstvo je, da bomo z oljenim parketom dosegli naraven videz in posebno kakovost bivanja. Olje prodre globo v leseno strukturo in les globinsko zaščiti, obenem pa še dodatno poudari njegovo naravno lepoto. Če želite bivati v kakovostnem okolju, svetujemo kakovostno borovo ali smrekovo olje za parket, ki sta popolnoma naravna.
    Ena največjih prednosti, ki jo nudi oljen parket, pa je njegova neškodljivost človeku in živalim. Oljen parket vsebuje naravna olja, ki zdravju niso škodljiva, kar ustvarja prijetno bivalno okolje.

    Za konec moramo omeniti še eno prednost, ki jo ponuja oljenje parketa: oljen parket je mogoče obnavljati segmentno, torej po posameznih kosih, saj ni bistvene razlike v videzu sveže naoljenega parketa od preostale površine. Prav tako je olje za parket v kombinaciji s talnim gretjem primernejše od laka za parket, saj zaradi viskoznosti olja ne prihaja do razpok in posledičnega luščenja zaradi temperaturnih razlik.

    5.2 Katere slabosti ima oljen parket?

    Moramo pa biti pozorni na nekatera negativna dejstva, ki jih prinaša oljenje parketa. Oljen parket je namreč precej bolj občutljiv na umazanijo, saj določene madeže za razliko od lakiranega parketa vpija, to pa lahko vodi v trajne poškodbe površine parketa. Oljen parket se zato odsvetuje v kuhinji, prav tako se ljudje s hišnimi ljubljenčki in malimi otroki iz navedenega razloga zanj pogosto raje ne odločijo. Oljenje parketa je postopek, ki naravni videz lesa dobro zaščiti, ohrani in poudari, je pa tak parket veliko manj odporen proti čistilom, zato ga je treba čistiti z vlažno in ne mokro krpo. Prav tako ga ne smemo čistiti z agresivnimi čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo kisline.
    Oljen parket je za vzdrževanje torej precej bolj zahteven od lakiranega, je pa res, da ga iz estetskega vidika prekaša kar nekaj krat. Odločiti se morate, kaj vam več pomeni: lep videz ali enostavno vzdrževanje.
    Oljen parket
    Oljen parket poudari naravno lepoto lesa. 

    6. Kako poteka oljenje parketa?

    Oljenje parketa se tako kot lakiranje parketa začne s pripravo tal, ki jih moramo zbrusiti. Po pobrušeni in očiščeni površini z orodjem nato nanesemo olje, ki ga z belim filcem počasi vtiramo v lesena tla. Odvečne nanose olja previdno odstranimo in prihranimo za morebitno kasnejšo uporabo. Pomembno pravilo je, da postopek ponavljamo toliko časa, dokler površina ne neha vpijati olja. Ko ga ne vpija več, vemo, da smo delo uspešno opravili in lahko zaključimo. Koliko časa bo parket še vpijal olje, je odvisno predvsem od vrste lesa: mehek les, kot so smreka, bor in macesen, hitreje vpijajo tekočine, trše vrste lesa, kot so bukev, jesen ali hrast pa počasneje.

    Ko smo prepričani, da površina več ne vpija olja, počakamo 24 do 48 h, nato pa s filcem odstranimo vse odvečne plasti olja, ki so ostale na leseni površini. Na koncu s papirnato brisačo preverimo še, ali smo res odstranili vse odvečne nanose olja.

    6.1 Vsakoletno oljenje parketa?

    Da je oljen parket treba naoljiti vsako leto, je mit, čeprav je res, da ga moramo obnavljati vsakih nekaj let in pogosteje od lakiranega. Oljenje parketa moramo tako opraviti približno enkrat na dve do tri leta. Ker olje ni zdravju škodljivo, ga lahko opravimo sami z rokavicami. 

    7. Katero olje za parket uporabiti?

    Oljenje parketa vedno poteka na osnovi naravnih olj, pri čemer se najpogosteje uporabi hladno stiskano in rafinirano laneno olje. Poleg lanenega so na trgu še tikovo, palmino, konopljino in tungovo olje, a njihova uporaba zaradi višje cene pri nas ni tako pogosta. Olje ob stiku s površino oksidira, kar privede do nastanka zaščitne patine, ki zavaruje leseno površino.

    8. Koliko stane olje za parket?

    Olje za parket v nasrptju s splošnim prepričanje ni tako drago. Cena oljenega parketa je primerljiva ceni, če bi izbrali lak srednjega cenovnega razreda. Lahko rečemo, da ni bistvene razlike v ceni, je pa velika razlika v kakovosti bivanja.

     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Parketarstvo Marjan Horvat s.p.

    Ali se lahko parket položi v prostor s talnim ogrevanjem? 
     
    V prostor s talnim ogrevanjem se lahko položijo parketi, ki imajo certifikat, da so primerni za polaganje na tla s talnim ogrevanjem.  Ti parketi so največkrat večslojni (dvoslojni ali trojslojni), saj zaradi svoje strukture manj reagirajo na spremembo vlage in temperature v prostoru(ne pride do pokanja parketa). Debelina takšnega parketa je običajno med 10 in 15 mm. 
     
    V čem je prednost oljenega parketa od lakiranega? 
     
    Oljen parket je trenutno v  trendu. V primerjavi z lakiranim parketom je oljen parket mehkejši in bolj topel na otip. Zaščita je pri oljenem parketu globinska. Vrhnji sloj olja je potrebno obnavljati na določene intervale, s tem pa tudi vzdržujemo odpornost parketa. Nastale napake na površini se da sanirati tudi lokalno. Vzdrževanje oljenega parketa je posledično enostavnejše  v primerjavi z  lakiranim parketom.  Pri lakiranem parketu pa je mehanska trdnost zgornjega sloja tisto kar prepriča stranke. Napake na površini je možno sanirati lokalno, vendar težje kot pri oljanem parketu. Ko se obrabi lakirani sloj na parketu je potrebno brušenje celotne površine.  Pri obnovi parketa je možno izvesti tudi ščetkanje površine za bolj naravni videz.
    g. Marjan, Parketarstvo Marjan Horvat s.p.

    Strokovni članek 16484
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo
    8.9
    1

    AOMI, zaključna gradbena dela, Adel Selimagić s.p.


    9.9
    5

    Izudin Ogrešević s.p.


    8.9
    1

    MAPOS, Matjaž Posega s.p.


    10
    23

    Lales, parketarstvo, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane