Za področje

    Strojni tlaki, estrihi

    Članek je koristil že 56779+ uporabnikom
    Pred polaganjem talne obloge, parketa, keramike je treba tla ustrezno pripraviti. Estrihi oz. strojni tlaki se uporabljajo v gradbeništvu za izravnavo tal in zagotavljanje gladkega zaključka talnih površin. Tako ročno izdelani estrihi kot strojni tlaki imajo svoje prednosti in omejitve. Pri odločanju, katero vrsto estriha uporabiti, je pomembno upoštevati posebne potrebe projekta, kot so velikost površine, ki jo je treba pokriti, zahtevana končna obdelava in razpoložljivi proračun. Morda se je vredno posvetovati tudi s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri tej pomembni odločitvi.
    Strokovni članek 56779
    priljubljen
    strojni estrihi
    Imamo kar 496 izvajalcev za področje Estrihi:

    1. Kaj so betonski estrihi in strojni tlaki?

    Betonski estrihi so priljubljen material, ki se uporablja v gradbeništvu za izravnavo tal in zagotavljanje gladkega zaključka talnih površin. Betonski estrihi so sestavljeni iz mešanice cementa, peska in vode in se lahko nanašajo tako na notranje kot zunanje površine. V zadnjih letih se, poleg ročno izdelanih, vse pogosteje uporabljajo tudi strojno izdelani betonski estrihi oz. strojni tlaki V tem članku bomo raziskali razlike med obema vrstama in prednosti, ki jih ponujata.

    estrihi.jpg
    Betonski estrihi so priljubljen material, ki se uporablja v gradbeništvu za izravnavo tal in zagotavljanje gladkega zaključka talnih površin. 

    2. Tradicionalni, ročno izdelani estrihi

    Ročno izdelani betonski estrihi so na tradicionalen način izdelani betonski estrihi iz mešanice peska, cementa in vode, ki se ročno zmeša na licu mesta. Mešanica se nato vlije na tla in poravna z ročnim orodjem, kot so gladilke. Ročno izdelani betonski estrihi so še danes zelo razširjeni.

    2.1 Ročno izdelani estrihi - prednosti

    Ena od prednosti, ki jih prinašajo tovrstni estrihi je, da jih je mogoče na mestu prilagoditi posebnim potrebam projekta. Na primer, če so tla neravna ali imajo naklon, se lahko mešanico prilagodi tako, da se zagotovi, da je površina ravna. Poleg tega se lahko z estrihi ustvarja različne zaključke površin, ki so lahko bolj gladke ali teksturirane, odvisno od zahtev projekta.

    2.2 Ročno izdelani estrihi - omejitve

    Imajo pa ročno izdelani betonski estrihi tudi nekaj omejitev. Postopek ročnega mešanja je lahko dolgotrajen in delovno intenziven, kar lahko povzroči višje stroške. Poleg tega se lahko konsistenca mešanice razlikuje glede na spretnosti osebe, ki meša estrih, kar lahko vpliva na kakovost končnega izdelka.

    strojni-tlaki-laser.jpg
    Strojni tlaki so hitreje in natančneje izdelani kot ročni estrihi.

    3. Strojni tlaki, strojno izdelani estrihi

    V zadnjih letih se je povečala uporaba strojno izdelanih betonskih estrihov, poznanih tudi kot strojni tlaki. Tovrstni  estrihi so izdelani oz. zmešani izven gradbišča in nato transportirani na gradbišče. Na licu mesta se strojni estrihi oz. strojni tlaki s pomočjo črpalke vlijejo na tla in nato izravnajo z lasersko vodenim strojem za polaganje estriha. Ta stroj zagotavlja, da je estrih raven in enakomeren po celotni površini.

    3.1 Strojni tlaki - prednosti

    Strojni tlaki so hitreje in natančneje izdelani kot ročni estrihi. Ker se zmes zmeša zunaj gradbišča in transportira na gradbišče, je na gradbišču potrebnega manj dela. Poleg tega uporaba lasersko vodenega stroja za polaganje estriha zagotavlja stalno visoko kakovost končnega izdelka.

    strojni-tlaki-laser.jpg
    Na licu mesta se strojni estrihi oz. strojni tlaki s pomočjo črpalke vlijejo na tla in nato izravnajo z lasersko vodenim strojem za polaganje estriha. 

    Druga prednost, ki jo prinašajo strojni tlaki je ta, da je z njimi mogoče hitreje prekriti večje površine. To je zato, ker je mogoče estrih na tla načrpati hitreje, kot ga je mogoče ročno vliti. Zaradi tega so strojni tlaki idealni za uporabo pri večjih projektih, kjer je čas bistvenega pomena.

    3.2 Strojni tlaki - omejitve

    Kljub svojim prednostim imajo strojni tlaki tudi nekatere omejitve. Ena od teh je, da so lahko dražji kot ročno izdelani estrihi, saj je treba k skupnim stroškom prišteti še stroške strojev in prevoza. Poleg tega uporaba lasersko vodenega stroja za polaganje estriha zahteva usposobljenega operaterja, kar lahko tudi poveča stroške.

    4. Estrihi - izvedba in sestava 

    Estrih se ne zaliva neposredno na ploščo, mednju pride še toplotna izolacija (npr. stiropor) in zvočna izolacija (npr. Tervol). Prav tako se strojni tlaki ne dotikajo sten, od katerih estrih loči kakšen centimeter stiroporne izolacije – dilatacija, ki omogoča tudi raztezanje tlaka. Takšni izvedbi estriha pravimo plavajoči pod. Tako je onemogočeno širjenje udarnega zvoka po konstrukciji v sosednje prostore, lahko pa zmanjšamo tudi prehod toplote proti neogrevanim tlom ali garažnim prostorom.

    estrihi-strojni.jpg
    Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti, pri višjih temperaturah.

    Na pohodne izolacijske plošče se položi folija, ki preprečuje vlaženje izolacije. Nato sledi armiran estrih v debelini od 4-7 m in finalni tlak. Strojni tlaki se izdelujejo z ustreznimi stroji, ki mešajo, črpajo in prenašajo beton po ceveh do želenega prostora.  Če želimo talno ogrevanje, se pred zalivanjem položi še čepasta folija, po kateri so speljane cevi za talno ogrevanje.

    2. Koliko časa se estrihi sušijo?

    Po izvedbi estrihov je pred polaganjem finalnih tlakov najpomembnejši čas sušenja estriha. Okvirno se centimeter estriha suši teden dni, tako se debelejša plast estriha lahko suši nekaj tednov. Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti, pri višjih temperaturah. Pozno jeseni ter spomladi se, zaradi nizkih temperatur in večje vlažnosti v zraku, strojni tlaki lahko sušijo tudi dva meseca in več. Zima je za izdelavo mokrih estrihov popolnoma neprimerna.

    Čas sušenja estriha je odvisen od materiala, ki se polaga na strojno izvedeni tlak: za keramiko, kamen in marmor je doba sušenja 20-30 dni, za parket in laminat pa okoli 45-60 dni.

    3. Estrihi - strojni tlaki cena oz. cenik

    Koliko stanejo estrihi? Cena strojnega tlaka ali ročno izdelanega estriha je odvisna od izvedbe, same debeline estriha in seveda naročene količine. 

    Za izdelavo natančne ponudbe poiščite najbližjega izvajalca v mreži MojMojster in nam pošljite povpraševanje.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Bojan Žnidarec s.p.

    Katere vrste estrihov poznamo glede na vrsto izdelave?

    Glede na vrsto izdelave ločimo med plavajočim, drsečim in veznim estrihom. Omenjeni estrihi se med sabo ločijo po tem, kako je estrih povezan s spodnjim slojem. Vezni estrih je vezan neposredno na podlago. Plavajoči estrih je od podlage ločen s plastjo izolacije, s fugo pa je ločen tudi od drugih gradbenih elementov. Drseči estrih je z ločilnim slojem ločen od podlage, ob enem pa se neposredno ne dotika drugih gradbenih elementov s fugo.

    Kateri dejavniki vplivajo na hitrost sušenja estriha?

    Na hitrost sušenja estriha vplivajo debelina nanosa, vrsta estriha, količina dodane vode, vsebnost vlage v zraku itd. Okvirno se cm estriha suši teden dni. Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti pri višjih temperaturah.

    Kako poteka vgrajevanje strojnih estrihov?

    Pred vgrajevanjem strojnih estrihov mora biti betonska plošča dobro posušena in očiščena, da se pod estrihom ne bo nabirala vlaga. Ker se strojni estrihi ne vgrajujejo neposredno na betonsko ploščo, moramo najprej vgraditi izolacijo (toplotno/zvočno). Izolacija se izvede npr. z EPS oz. stiroporom ali v bolj obremenjenih prostorih z XPS oz. stirodurjem ali primerno mineralno volno, v etažah, ki mejijo na teren, se izvede še hidroizolacija. Med stene in estrih pa mora priti še dilatacijski trak debeline 5 mm, zato, da se estrihi nikjer ne dotikajo stene, s čimer se prepreči prenos zvoka v druge prostore vaše hiše ali stanovanja. Ker se estrih nikjer ne dotika sten, ga imenujemo tudi plavajoči strojni tlaki. Preden pa se estrihi začnejo vgrajevati na izolacijski material, čezenj položimo še primerno folijo, ki preprečuje vlagi vstop v izolacijski material ter s tem kasnejše razkrajanje in posledično morebitno pokanje strojnih tlakov. Šele ko imamo vse skupaj dobro pripravljeno, pridejo na vrsto estrihi za vgrajevanje. V stanovanjskih in poslovnih prostorih navadno na strojni tlak položimo zaključno oblogo (parket, keramika, laminat itd.), v halah, delavnicah pa strojni tlak navadno predstavlja zaključno oblogo tal in se naknadno pogosto samo prebarva s kakšnim premazom.
    g. Bojan, Bojan Žnidarec s.p.

    Strokovni članek 56779
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Estrihi?

    Imamo kar 496 izvajalcev za področje Estrihi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 496 izvajalcev za področje Estrihi
    10
    5

    Janez Fekonja s.p.


    10
    11

    ANMAX, d.o.o.


    10
    13

    AGM ANŽUR, avtoprevozništvo, gradbeništvo in težka gradbena mehanizacija, d.o.o.


    10
    8

    Keramičarstvo MIHA ŠEME S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane