Za področje

    Lokacija, cena in nakup nepremičnine

    Članek je koristil že 2828+ uporabnikom
    Nepremičnine v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani, so med bolj iskanimi v državi zato je njihova cena visoka. Cena nepremičnine varira tudi znotraj mesta. Tako denimo cena nepremičnine pada od središča mesta proti obrobju. Lokacija nepremičnine ima namreč velik vpliv na ceno nepremičnine. Na razliko v ceni ima velik vpliv prav lokacija, saj je obrobje mesta nekoliko manj zanimiva in obenem težje dostopna lokacija.
    Strokovni članek 2828
    cena nepremičnine
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    1. Cena nepremičnine in kaj nanjo vpliva

    Poleg že prej omenjene lokacije v centru mesta ali na obrobju mesta, je cena nepremičnine odvisna tudi od  infrastrukturne in komunalne opremljenosti. Na vrednosti pridobivajo predvsem nepremičnine v bližini avtocest. Kjerkoli se infrastruktura gradi ali obnavlja, cene nepremičnin praviloma rastejo.
     
    V trenutku, ko na določenem področju pričnejo z gradnjo cest, se nepremičninam vrednost zviša, razlog pa tiči v hitrejši dostopnosti do samega centra mesta in poslovnih stavb.
     
    Cena nepremičnine je višja, če se ta nahaja v bližini parlamenta, šol in drugih boljših storitvenih dejavnosti, med katere prištevamo trgovine in avtobusne povezave. Ravno nasprotno velja za nepremičnino, ki se nahaja v bližini hrupnih lokacij: glavnih cest, tovarn, večjih trgovskih centrov, železniških postaj in podobnih lokacij. Ta nepremičnina bo med potencialnimi kupci manj priljubljena in bo posledično dosegla nižjo vrednost.

    2. Lokacija nepremičnine je pomembna!

    Pred nakupom nepremičnine se je torej pomembno pozanimati in zbrati čim več podatkov o sami lokaciji nepremičnine. Upoštevati je treba dostopnost, hrup, bližino pomembnejših storitvenih dejavnosti in druge, že prej omenjene dejavnike. Dobro je tudi, da se oceni nepremičnine katerih lokacija je  v bližini tiste, ki jo boste kupili. Iz tega podatka boste ocenili oz. sklepali, v kakšni družbi boste bivali. Obenem se je vredno še pozanimati, ali je lokacija nepremičnine v razvoju in se v bližnji prihodnosti obeta gradnja novih objektov in infrastrukture.
    lokacija-nepremicnine.jpg
    Nepremičnine v večjih mestih, še posebej mestnih središčih imajo višjo ceno.

    3. Nakup nepremičnine - pogajanje

    Pogajanje za odkupno ceno nepremičnine, ki jo gradi investitor, je skoraj nemogoče. Končna cena nepremičnine je skoraj vedno fiksna, čeprav investitorji ponujajo določene popuste za nakup nepremičnine večje kvadrature, ugodnejšo kreditno obrestno mero, nižjo ceno ko gre za nakup še nedokončane enote in podobno. Končna cena nepremičnine je stvar odločitve prodajalca nepremičnine.

    4. Nakup nepremičnine - novogradnja

    Nakup nove nepremičnine je velik korak za vsakogar zto se je pri investitorju pametno predhodno informirati, kaj točno je zajema postavljena cena nepremičnine. V primeru nakupa poslovnih prostorov je praviloma objavljena cena, v katero je vključeno dokončanje objekta do tretje gradbene faze. Pri nakupu stanovanj cena nepremičnine lahko cena zajema zgolj neto površino stanovanja, brez upoštevanja kletnih prostorov in balkonov. Pozanimati se je treba prav tako o morebitnem nakupu parkirnega mesta.

    5. Cena nepremičnine, ki še ni dokončana

    Pri nakupu nedokončane enote je dobro, da pri projektantu ali cenilcu nepremičnine preverite vse stroške, ki so potrebni, da vsa zaključna dela opravijo po vaših željah. Tako se boste lahko vsaj pogajali glede zaključnih, finalnih del nepremičnine, če je že cena nepremičnine fiksna. Svetujemo vam, da se informirate še glede cene dodatnih investicij, če bi le-te dokončal prodajalec nepremičnine ali bi jih dokončali kar sami.

    6. Nakup nepremičnine, ki je že dalj časa v prodaji

    Nakup nepremičnine, ki se že dalj časa ni prodala je lahko tvegano dejanje, čeprav je cena nepremičnine morda nižja. Pri takem nakupu je izrednega pomena, da preverite glavni razlog, zakaj je temu tako. Ta podatek bo posledično vplival na vašo nadaljnjo prodajo nepremičnine, če se boste morebiti za to odločili v prihodnosti. Denar boste lahko prihranili, če se za nakup nepremičnine obrnete neposredno na gradbeno podjetje. S tem boste privarčevali pri stroških posredništva, na podlagi katerih se vam vrednost nakupa nepremičnine lahko zniža tudi za 2%.
    nakup-nepremicnine.jpg
    Nakup nove nepremičnine je velik korak za vsakogar zto se je pri investitorju pametno predhodno informirati, kaj točno je zajema postavljena cena nepremičnine.

    7. Nakup nepremičnine – ustrezna kupoprodajna pogodba

    Ko imamo vse potrebne podatke in smo se s prodajalcem dogovorili za ceno in ostale podrobnosti prodaje je čas, da sklenemo kupoprodajno pogodbo.

    Pripravo pogodbe prepustimo pravnemu strokovnjaku, ki bo poskrbel, da bo pogodba vsebovala vse potrebne določbe in bo posel varen.

    Obvezna vsebina kupoprodajne pogodbe:

    podatki o kupcu in prodajalcu,
    identifikacijski podatki o nepremičnini,
    cena nepremičnine in način plačila,
    morebitne hipoteke in ostala bremena, ki bremenijo nepremičnino in
    zemljiškoknjižno dovolilo prodajalca, na podlagi katerega se bo kupec vpisal kot lastnik v zemljiško knjigo.

    Predno se podpiše prodajna pogodba za nakup nepremičnine vas mora prodajalec seznaniti s podatki o energetski učinkovitosti stavbe. V ta namen vam mora izročiti energetsko izkaznico.

     
    Strokovni članek 2828
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Cenitev nepremičnin?

    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin
    8.9
    2

    Primaforma d.o.o.


    8.9
    3

    cenitvenepremicnin.com podjetniško in poslovno svetovanje Rebeka Luznik s.p.


    8.9
    0

    proARHINS, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING, ing. MIHA IGNAC PRIMOŽIČ S.P.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane