Za področje

    Knjiga obračunskih izmer

    Članek je koristil že 10434+ uporabnikom
    Knjiga obračunskih izmer oz. knjiga izvedenih del je osnova za izvedbo obračuna izvedenih del, neodvisno od načina podpisane pogodbe. Če je v pogodbi določen obračun glede na izvedene količine in dogovorjenimi cenami na enoto del, se za obračun vzamejo količine iz knjige obračunskih izmer. V drugem primeru, ko je pogodba za gradnjo sklenjena na ključ, je vsaj z izvajalčeve strani priporočljivo, da se knjiga obračunskih izmer vseeno vodi. Na ta način bo izvajalec lahko investitorju dokazal morebitno preveliko odstopanje od predračunskih količin.
    Strokovni članek 10434
    knjiga obracunskih izmer
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    1. Kaj je knjiga obračunskih izmer?

    Knjiga obračunskih izmer je podlaga za izvedbo obračuna izvedenih del, ne glede na navedbo v gradbeni pogodbi. Če je v pogodbi predviden obračun glede na izvedene količine in dogovorjene cene na enoto del, se za obračun upoštevajo količine iz knjige obračunskih izmer. Če pa je gradbena pogodba sklenjena po sistemu "na ključ", je s strani izvajalca prav tako priporočljivo vodenje knjige obračunskih izmer, saj je to edini način, da lahko investitorju dokaže morebitna prevelika odstopanja od predračunskih količin (seveda le v primeru, če je predračunske količine ocenil investitor).

    2. Knjiga obračunskih izmer - kaj vpisujemo vanjo?

    V knjigo obračunskih izmer se vpisujejo izmere in izračuni izvršenih del posameznega obračunskega obdobja. Vpisujejo oz. vrisujejo se tudi skice vseh odstopanj in sprememb od projekta za izvedbo, vključno z navedbo vseh mer in podatkov o spremembah pri uporabi gradbenih proizvodov, instalacij, opreme in drugega materiala. Upoštevajo se tudi vse morebitne spremembe projektov za izvedbo določenih detajlov.
    V knjigo obračunskih izmer se vpisujejo tudi vsa tista dela, ki se po dokončanju del ne vidijo in začasne konstrukcije, kot so gradbeni odri, ki se po končani fazi gradnje odstranijo. Vse spremembe projekta morajo biti vpisane na ustreznem listu oz. narisane v dodatni prilogi v ustreznem merilu. Spremembe morajo vsebovati vse pomembne podatke, ki so potrebni za kontrolo investicije.
     
    Vse spremembe morajo biti prav tako označene na posebnih tehničnih risbah v projektu za izvedbo s strani izvajalca. V risbah morajo biti označene vse napake in nepravilnosti, zraven njih pa mora biti popravljena skica z vsemi podatki.

    3. Kako morajo biti v knjigi obračunskih izmer prikazane postavke?

    Knjiga obračunskih izmer je sestavljena iz uvodnega lista, seznama vloženih listov, obračunskega lista, obračunske priloge in obračunskega načrta. Na samostojnem listu knjige obračunskih izmer mora biti prikazana vsaka predračunska postavka iz projekta za izvedbo. Vsi listi knjige obračunskih izmer morajo biti razvrščeni v enakem zaporedju in z enakimi oznakami, kot so zajete v pogodbenem proračunu.

    Predračunske postavke iz projekta za izvedbo morajo biti posebej prikazane na samostojnem listu knjige obračunskih izmer. Vsi listi morajo biti razvrščeni v istem zaporedju in z istimi oznakami, kot so v pogodbenem predračunu. Na konec knjige pa se v posebno poglavje z naslovom "nepredvidena in dodatna dela" doda tista dela ki jih pogodbeni predračun ne zajema in so nastala naknadno ali pa so bila iz prvotnega predračuna izpuščena. Obračunski list naj ima na hrbtni strani prikazan večji ali manjši obseg del za vsako posamezno postavko.

    4. Knjiga obračunskih izmer - vodenje

    Knjigo obračunskih izmer vodi delavec oz. pooblaščena oseba, ki ga določi izvajalec. Upoštevana so vsa dela, ki jih izvaja izvajalec na gradbišču, od vključitve v delo do prevzema del. Za pravilno vodenje knjige obračunskih izmer je treba uporabljati pravilno pisalo, ki pušča trajno sled in ob katerem so jasno vidni in čitljivi vsi popravki. Morebitni napačni vnosi morajo biti prečrtani na način, da se jasno vidijo vse spremembe. Knjiga obračunskih izmer se vodi od prvega dne aktivnosti na gradbišču, do prevzema del oz. objekta.
     
    Delavec oz. pooblaščeni sestavljalec vodi knjigo obračunskih izmer v enem izvodu. Knjigo najprej podpiše pooblaščena oseba izvajalca, sledi odgovorni vodja del in nazadnje še odgovorni nadzornik. Vsi listi knjige obračunskih izmer se po končanju del ustrezno oštevilčijo, vstavijo v ustrezno mapo in zapečatijo. Knjigo obračunskih izmer na koncu shrani investitor za minimalno dobo 10 let.
     
    Strokovni članek 10434
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Cenitev nepremičnin?

    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin
    8.9
    2

    Primaforma d.o.o.


    9.9
    15

    Nesting, nepremičninske storitve, Tomaž Šoštarič s.p.


    9.8
    45

    Izdelava energetskih izkaznic in cenitev nepremičnin, Aleš Kelhar s.p.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane