Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Hiša na hribu - Kako oblikovati hišo na pobočju?

    Članek je koristil že 20509+ uporabnikom
    Parcela je izhodišče za vašo hišo. Pomembno je, kako boste hišo postavili na teren, da se bo zlila z okoljem. Tla so tisti prostor, ki je bil tam že prej, preden ste gradili, zato ga je treba spoštovati.
    Strokovni članek 20509
    Padanje terena lahko izkoristimo kot veliko prednost hiše na hribu.
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Kako hišo prilagoditi terenu in ne teren hiši?

    Mnogi zmotno mislimo, da je potrebno teren zravnati ali navoziti, da bomo dobili lepe, ravne površine. Mnogo graditeljev v Sloveniji odstrani velike količine zemlje, da hribček prilagodijo svojim potrebam. Teren odstranijo za dovoze ali ga pripeljejo, da ustvarijo bankine. Tako početje vodi v spreminjanje prostora. Stavbe, postavljene na popolnoma spremenjen teren, izgledajo, kakor da bi nekje drugje izrezali kos zemlje skupaj s hišo in ga postavil na novo parcelo.

    Veliko bolj spoštljivo do prostora je, da se stavba prilagodi terenu. Zakaj ne bi terena ohranili, takega, kot je? Če teren pada, je lahko na eni višini vaše hiše vhod z bivalnimi prostori, na drugi pa spalnice. Hiša je lahko zgrajena tako, da je en del hiše višje, drugi pa nižje. V enem imamo lahko delovne prostore, v drugem pa prostore za sproščanje. Najzanimivejše arhitekture sledijo terenu in se zlijejo s prostorom. Parcela pod naklonom je prednost, saj ponuja poglede na dolino in ustvarja zanimivo arhitekturo. Na njej lahko nastane najlepša arhitektura. Vsekakor teren, ki pada, ni slabost, kakor mnogi mislijo. Razmislite o tem in predstavite svoje ideje, kako bi izkoristili parcelo na hribu, vašemu arhitektu.

    2. Stavba spreminja zemljišče

    Stavbo lahko postavite tako, da najprej spremenite teren, tako kot vam najbolj ustreza. Lahko navozite zemljo ali jo odpeljete, zravnate ali nasipate. S tem ste sicer ugodili svojim željam, vendar ste spremenili okoliški prostor, ki je bil prej drugačen. Tako se vaša stavba nikakor ne bo zlila z okoljem in bo dajala vtis tujka v prostoru.

    3. Stavba rase iz tal

    Hišo lahko zgradite tako, da jo preprosto »postavite v hrib«. Najprej izkopljete gradbeno jamo v hrib, nato pa na temeljno ploščo postavite hišo. Če med tlemi in vašo hišo ne bo cokla, terase ali drugega prehoda, bo videti, kakor  da je vaša hiša »zrasla iz tal«. Taka postavitev deluje, kadar je teren bolj položen. Na strmem terenu pa imamo občutek, kot da je nekdo hišo »potisnil  v hrib«, ker se stena hiše kar »zaleti« v hrib.

    4. Stavba sledi tlom

    Hišo si lahko zamislite tudi tako, de je sestavljena iz več manjših, med seboj povezanih hiš, ki sledijo terenu. Prvi del hiše je najvišje, drugi na sredini, tretji pa se morda spušča na spodnji rob parcele. Torej vsaka hiška leži nižje na parceli, se terasasto spušča. Tako terena ni bilo potrebno močno spreminjati, pridobili ste pa veliko kotičkov, ki omogočajo raznolike bivalne ambiente. Zgornji del lahko recimo služi dnevnim prostorom, srednji bivalnim, spodnji pa ima svoj dovoz in je namenjen delovnim prostorom. Tako je vaša hiša še bolj uporabna in se zlije z okoliškim prostorom.

    Na strmem terenu imajo lahko vse etaže izhode na parcele.
    Na strmem terenu imajo lahko vse etaže izhode na parcele.


    Hrib omogoča, da ustvarimo popolnoma zasebno dvorišče.
    Hrib omogoča, da ustvarimo popolnoma zasebno dvorišče.


    Strokovni članek 20509
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.1
    0

    Arhitekt Dugar d.o.o.


    9.3
    0

    BIRO ŽVEPLAN, inženiring, projektiva, nadzor, trgovina in storitve, d.o.o.


    9.5
    0

    PRO PLAN SIMONA KOSI S.P.


    9.3
    0

    D PLUS, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane