Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Notranja drsna vrata, načini vgradnje in cena

    Članek je koristil že 51125+ uporabnikom
    Drsna notranja vrata v sodobnih, modernih domovih predstavljajo elegantno in funkcionalno ''nadomestilo'' oz. ''zamenjavo'' klasičnim, krilnim notranjim vratom. Vzporedno z vse hitrejšim razvojem tehnologije in novih materialov sta se tudi pri notranjih vratih uveljavili estetika in njihova uporabnost. Zakaj so notranja drsna vrata pravilna rešitev? Katere so prednosti in tudi slabosti? Kam vgrajujemo drsna vrata? Cena drsnih vrat je ugodna v primerjavi s krilnimi notranjimi vrati. Vse to si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 51125
    priljubljen
    notranja drsna vrata
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    1. Drsna vrata - prednosti in slabosti

    Primarna funkcija drsnih notranjih vrat je, enako kot pri klasičnih krilnih vratih, razmejitev notranjih prostorov. Kot vsak element stavbnega pohištva, imajo tudi drsna notranja vrata svoje prednosti in slabosti.

    1.1 Prednosti drsnih vrat

    Med najpomembnejšo prednost drsnih notranjih vrat prištevamo izrabo prostora. Drsna notranja vrata so zelo praktična rešitev na mestih, kjer je potreben dober izkoristek prostora, še posebej v majhnih stanovanjih. Posledično se med prednosti drsnih notranjih vrat prišteva tudi prihranek odpiralne površine. V primerjavi s klasično izvedbo krilnih notranjih vrat, ki s svojim načinom odpiranja zavzamejo precej več prostora, dobimo pri drsnih vratih večji izkoristek prostora in s tem večjo možnost namestitve notranjega pohištva tik ob vratih. Uporabnost drsnih notranjih vrat in njihov prihranek prostora se kaže tudi v primerih, če v stanovanju stanujejo gibalno ovirane osebe. Med prednosti štejemo tudi skoraj neslišno in gladko odpiranje/zapiranje drsnih vrat po vodilih. Z različnimi kombinacijami materialov drsna notranja vrata predstavljajo elegantno rešitev, s čimer se popolnoma vklopijo v notranji ambient stanovanja.

    1.2 Slabosti drsnih vrat

    Slabosti drsnih notranjih vrat je pravzaprav malo. Med njih prištevamo slabšo zvočno izolativnost in slabše tesnjenje v primerjavi s klasičnimi, krilnimi notranjimi vrati. Zato se priporoča namestitev drsnih notranjih vrat na mestih, kjer ni potrebe po večji zvočni izolativnosti in tesnjenju. Zato se odsvetuje uporaba drsnih notranjih vrat za prostore kot so spalnica, otroške sobe, kopalnica in wc, razen če se ti prostori nahajajo bolj na samem, v intimnem koncu celotne zasnove objekta. Izbira je povsem odvisna od želje uporabnika.

    1.3 Enojna drsna vrata

    Enojna drsna vrata imajo le eno krilo. Uporabljajo se za običajne prehode v širini med 70 - 120 cm. Lahko so pritrjena ob steno ali vgradna.

    1.4 Dvojna drsna vrata

    Dvojna drsna vrata se uporabljajo za širše prehode ali celo kot pregradne stene. Dvojno krilo se lahko odpira narazen ali pa se obe krili premikata v isti smeri.

    2. Montaža drsnih vrat

    Glede načina odpiranja se drsna notranja vrata delijo v dve skupini. Drsna notranja vrata z odpiranjem ob steno in drsna notranja vrata z odpiranjem neposredno v steno.

    2.1 Drsna vrata z odpiranjem ob steni

    V primeru izvedbe drsnih vrat z odpiranjem ob steni se prepričamo, da je izvedba sploh možna. Del stene, kamor se odpirajo vrata mora biti prazen, notranja oprema pa mora biti nekoliko odmaknjena. Drsna vrata z odpiranjem ob steni zahtevajo preprostejšo montažo, vzdrževanje in popravilo. Slabost drsnih notranjih vrat ob steni je zgoraj vidno vodilo, katerega dolžina je enaka dvojni širini vratnega krila in zato nekoliko kazi izgled celotnih drsnih vrat. Ni pa seveda nujno, saj lahko zgornjo vidno vodilo zakrijemo z desko ali s čim drugim.
    Drsna vrata z odpiranjem ob steni

    2.2 Drsna vrata v steno

    Vgradna drsna vrata so še posebej praktična. Pri drsnem odpiranju vratnega krila v steno, je potrebna vgradnja posebne kasete, v katero se potem namestijo viseča drsna vrata ali pa se drsna vrata enostavno obložijo z mavčnimi kartonskimi ploščami. Vgradnja kasete za drsna vrata mora biti predvidena že pred gradnjo oz. prenovo.
    Drsna vrata v steno

    3. Kateri so načini pritrditve drsnih notranjih vrat?

    3.1 Viseča drsna vrata

    Sistem pritrditve drsnih notranjih vrat je povsem odvisen od proizvajalca. Ena od možnosti vpetosti je viseča izvedba drsnih vrat, kjer se vodilo nahaja na zgornji strani, na spodnji strani pa je talno kolo, ki preprečuje nihanje drsnih vrat.

    3.2 Kolesa za drsna vrata

    Drugi možni sistemi vpetosti omogočajo, da drsna vrata niso obešena, pač pa so postavljena na kolesca. Ta primer vpetosti drsnih notranjih vrat zahteva še izvedbo talnega vodila. Zgornje vodilo je praviloma pritrjeno v strop, spodnje vodilo pa je prilepljeno na tla in se lahko namesti na poljubno talno oblogo.

    3.3 Vodila za drsna vrata

    Ali je možna vgradnja spodnjega vodila tudi v tla? Odgovor je da. V tem primeru, na željo naročnika, se v talno oblogo izreže majhen kanal, v katerega se namesti vodilo. To velja za parket. V primeru keramičnih ploščic se že med samim polaganjem vstavi predprofil, v katerega se kasneje namesti vodilo, če pa je kot talna obloga uporabljen tapison, se vodilo namesti med tlak in tekstilno oblogo. Vsi postopki namestitve spodnjega vodila zagotavljajo poravnavo profila oz. kanala s talno površino in pripomorejo k dodatni estetiki.

    4. Materiali drsnih notranjih vrat

    Glede materialov je na voljo velika izbira. Drsna vrata so lahko iz lesa, različnih vrst stekla, iverala, PVC-ja, aluminija. Na voljo so različni barvni odtenki, teksture, vzorci in linije drsnih notranjih vrat. Najpogostejša izbira za drsna notranja vrata je kombinacija lesa in stekla. Na koncu je glede izbire pravega materiala pomembna usklajenost materialov in vzorcev z ostalo notranjo opremo ter pozicija vrat v prostoru (namembnost prostora).

    4.1 Lesena drsna vrata

    Drsna lesena vrata so prijetna na pogled. Izbirate lahko med vsemi vrstami lesa, od svetlega jesena, do temnega oreha. Drsna vrata iz lesa so kvalitetnejša in težja od iverala, zato zahtevajo tudi močnejša vodila in imajo višjo ceno.

    4.2 Steklena drsna vrata

    Drsna steklena vrata so zelo priljubljena, saj prepuščajo svetlobo in poglede med prostori, hkrati pa preprečujejo širjenje hrupa. Pogosto se uporabljajo med prehodi večjih prostorov, v pisarnah ali v kombinaciji s steklenimi stenami.

    Steklena drsna vrata

    4.3 Alu drsna vrata

    ALuminijasta drsna vrata se uporabljajo za prostore s povečano varnostjo, saj je aluminij izredno trden material, a je hkrati lahek.

    4.4.Pvc drsna vrata

    Plastičn drsna vrata so najcenejša izmed vseh drsnih vrat. Pvc je odporen na umazanijo in ima dolgo življenjsko dobo, hkrati pa je material izredno lahek in ugoden.

    5. Drsna vrata - cena za izvedbo

    Koliko sanejo drsna notranja vrata? Cenik se giblje v razponu od približno 450-750€, odvisno od vrste drsnih vrat, načinov odpiranja in materialov. Višjo ceno boste odšteli za sistem odpiranja drsnih vrat v steno, saj gre za zahtevnejšo montažo in dodatno vgrajeno kaseto, v primerjavi z odpiranjem ob steno, ter z uporabo kaljenega stekla na vratih.
     
     
    Strokovni članek 51125
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata
    8.8
    0

    MELU MIZARSTVO, d.o.o.


    10
    2

    Matjaž Aleš s.p.


    8.8
    0

    Mizarstvo Franci Stare s.p.


    10
    1

    TETIM d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane