Za področje

    Toplotna in zvočna izolativnost okna, kako jo doseči?

    Članek je koristil že 12611+ uporabnikom
    Kateri material okenskega okvirja naj izberem? Kakšna naj bo zasteklitev? Kaj pridobim s troslojno zasteklitvijo? Katere vrste izolacijskega stekla so na voljo? Vprašanj glede oken je ogromno, saj sodijo med stavbni element, kjer se pojavljajo največje toplotne izgube. S pravilno izbiro materiala, vgradnjo okna in pravilno izbiro zasteklitve lahko občutno vplivamo na toplotno in zvočno izoliranost okna.
    Strokovni članek 12611
    struktura okna je izrednega pomena za dobro toplotno in zvočno izolativnost
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. TOPLOTNA IZOLATIVNOST OKNA

    Material

    Pravilna izbira materiala za okenski okvir vam bo vsekakor nekaj doprinesla k boljši toplotni izolativnosti. Na voljo so vam PVC okna, lesena okna, ALU okna in kombinacije materialov kot so lesena-ALU okna. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, na izbiro pa vpliva tudi cena. Toplotna prehodnost PVC materiala znaša med 2,0-2,5 W/m2K, kar ga uvršča med nekoliko slabše toplotne izolatorje. Leseni okenski okvirji veljajo za boljše toplotne izolatorje, njihova toplotna prehodnost je približno 1,5-1,8W/m2K. Aluminij je po drugi strani veliko slabši toplotni izolator s toplotno prehodnostjo 3,0-6,0 W/m2K. Kombinacija les-ALU velja z vidika vzdrževanja, življenjske dobe in ostalih lastnosti za najboljšo izbiro, je pa na račun tega najdražja. Vrednost toplotne prehodnosti les-ALU okvirja se giblje med 2,0-2,5 W/m2K. Leseni okvir tako velja za najboljši toplotni izolator med vsemi materiali.

    Kakšne so cene posameznih materialov?

    Najcenejši material za okna je PVC, sledi les, ki je približno 40% dražji, najdražja sta ALU in kombinacija les-ALU. Za ALU material in kombinacijo les-ALU boste odšteli tudi do 100% višjo ceno v primerjavi s PVC okvirjem.

    Pravilna vgradnja okna

    Pravilna montaža okna spada med poglavitni faktor, če želimo odpraviti toplotne mostove in preprečiti uhajanje toplote iz prostora. Ne izbira pravega materiala, niti izbira vrhunske zasteklitve ne bosta pripomogla k zmanjšanju in preprečitvi prehoda toplote navzven, če okenski okvir in nosilni zid ne bosta tesnila. Priporoča se tesnjenje v treh ravneh po smernicah RAL montaže. O pravilni vgradnji stenskega in strešnega okna smo govorili že v prejšnjih člankih, točen postopek montaže si zato poglejte tam.

    Zasteklitev

    Na toplotno izolativnost okna vpliva tip zasteklitve - dvoslojna ali troslojna zasteklitev, vrsta stekla, število nizkoemisivnih nanosov in zapolnitev medsteklenega prostora. Troslojna zasteklitev ima za odtenek boljšo toplotno prehodnost (Ug= 0,6 – 0,8 W/m2K) v primerjavi z dvoslojno zasteklitvijo (Ug = 0,9 – 1,1 W/m2K).

    Toplotno zaščitno izolacijsko steklo

    Glavni namen uporabe izolacijskega stekla je zmanjšanje oz. popolna preprečitev toplotnih izgub pri ogrevanju stavbe. Čim manjša je vrednost toplotne prehodnosti (U), tem manjše bodo posledično toplotne izgube skozi okno. Po veljavnem standardu velja, da morajo vsa okna z izolacijskim steklom novogradenj ustrezati vrednosti toplotne prehodnosti U= 1,1 W/m2K ali manj. Izgube toplote v prostoru zmanjšamo s pomočjo dvojne ali trojne zasteklitve, nizkoemisijskimi nanosi in z uporabo žlahtnih plinov (Ar, Kr, Xe) v medsteklenem prostoru. Za dosego U vrednosti po  minimalnem standardu, zadostuje uporaba dvoslojne izolacijske zasteklitve in zapolnjenje vmesnega prostora z argonom, eno izmed stekel pa mora vsebovati tudi nizkoemisijski nanos – Low-e coating. Low-e steklo ima na eni strani poseben nanos, ki deluje kot filter za ohranjanje toplote v notranjosti objekta.

    Sončno zaščitno izolacijsko steklo

    Kakšna je potem razlika med toplotno in sončno zaščitnim izolacijskim steklom? Sončno zaščitno izolacijsko steklo ima poleg nizkoemisijskega nanosa na zunanji strani še premaz tanke plasti kovinskega oksida, ki pripomore k večji in boljši odbojnosti sončne energije. Tako se prepreči prodor direktnih sončnih žarkov v prostor.

    2. ZVOČNA IZOLATIVNOST OKNA

    Protihrupna zaščita okna je posebej pomembna pri objektih, ki se nahajajo v bližini prometnic in na splošno na območjih z večjim deležem hrupa. Zvočno izolirana okna so tedaj edina prava rešitev za ugodno, zdravo bivanje v objektu. Seveda se hrupu ne moremo izogniti 100%, vendar je iz raziskav razvidno, da zmanjšana jakost hrupa pozitivno vpliva na delovno vzdušje, poveča produktivnost in pripomore k našemu zdravju. Kako dosežemo izolativnost okna?

    Zvočno zaščitno izolacijsko steklo

    Za zaščito pred hrupom se uporabljajo zvočno zaščitna izolacijska stekla. Zvočno izolativnost okna lahko povečamo z uporabo debelejšega stekla, z uporabo lepljenega stekla ali razširitvijo razdalje med steklenimi paneli. Ali na zvočno izolativnost vpliva število stekel? Število stekel, kakor tudi število nanosov in polnjen vpliva na zvočno izolativnost. Za dobro zvočno izolativnost poskrbi okno z dvema steklenima paneloma, kjer je medstekleni prostor polnjen z argonom, ki dodatno poskrbi za dušenje zvočnih valov iz okolja. Troslojna zasteklitev predstavlja še boljšo varianto, primerna pa je za ekstremno hrupna območja, kjer šteje vsak decibel. Dodatno, vmesno steklo, poskrbi za debelejši profil zasteklitve in dve vrzeli, ki se prav tako napolnita z žlahtnim plinom. Debelejša zasteklitev in dve s plinom polnjeni vrzeli še tako dodatno pripomorejo k blaženju in dušitvi zvoka.

    Kakšni so standardi protihrupne zaščite in kakšne so debeline stekel?

    Standard o zvočni zaščiti predpisuje zahteve za zvočno izolacijo oken in vrat, katere morajo monterji in gradbeniki upoštevati pri delu. V standardu je opisanih šest razredov protihrupne zaščite, kjer mora okno z zvočno izolacijo zmanjšati hrup za določeno, predpisano jakost.

    1. RAZRED
    Celotna debelina zasteklitve prvega razreda znaša 4mm. Zvočnoizolacijsko okno zmanjša jakost hrupa za 25-30 dB (decibelov). To so okna z enojno zasteklitvijo, ki se več ne uporabljajo.

    2. RAZRED
    V drugem razredu gre že za dvojno zasteklitev. Debelina posameznega steklenega panela znaša 4mm, medstekleni prostor, polnjen s plinom argonom (ali katerim drugim plinom) je širok približno 16mm. Okna drugega razreda zmanjšajo jakost hrupa za 30-34 dB.

    3. RAZRED
    V tem razredu je prav tako dvoslojna zasteklitev, vendar različna debelina steklenih panelov. Zunanje steklo je debeline 6mm, notranje pa 4mm. Medstekleni prostor je polnjen z žlahtnim plinom enako kot pri oknih 2. razreda. Zvočnoizolacijska okna 3. razreda zmanjšajo jakost za 35-39 dB.

    4. RAZRED
    Pri dvoslojni zasteklitvi oken 4. razreda pride do dveh sprememb – debelini obeh steklenih panelov in posebnega dodatka. Debelina zunanjega stekla znaša 9mm, notranjega pa 6mm. Medstekleni prostor je polnjen z žlahtnim plinom, posebni dodatek pa zajema PVC folijo, ki je nalepljena na zasteklitev. PVC folija dodatno pripomore k zmanjšanju jakosti hrupa, in sicer za 40-44 dB.

    5. RAZRED
    Zunanji stekleni panel je, pri oknih 5. razreda protihrupne zaščite, debel 11,5mm, notranji panel pa 9,5mm. Prostor med njima, polnjen s plinom, je širine 20mm. Na steklo je za boljšo izolativnost nameščena PVC folija. Ta razred je namenjen industrijskim obratom in drugim hrupnim okoljem. Na račun karakteristik se jakost hrupa zmanjša za 45-49 dB.

    6. RAZRED
    Okna 6. razreda imajo še izboljšane standarde, prav vsa pa morajo zagotoviti zmanjšanje jakosti hrupa za najmanj 50 dB.

    Na splošno lahko učinkovito protihrupno zaščito dosežemo z veliko vrstami različnih oken. Dandanes je prav vsako okno možno proizvesti kot zvočnoizolacijsko, tudi strešno. Odločitev o izbiri zvočnoizolacijskega okna je odvisna od hrupa okolice, kjer se nahaja objekt.

    primerjava toplotnih prehodnosti glede na vrsto zasteklitve in polnil
    primerjava toplotnih prehodnosti glede na vrsto zasteklitve in polnil


    Strokovni članek 12611
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    10
    90

    ELTRO D.O.O.


    8.4
    79

    ISM d.o.o.


    8.9
    1

    Montaža, Anže Mlakar s.p.


    8.9
    0

    MIZARSTVO ANTON ČERNOŠA s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane