Za področje

    Izbrati notranja senčila ali zunanja senčila?

    Članek je koristil že 8530+ uporabnikom
    Veliko je bilo že povedanega o senčilih v prejšnjih člankih. V tokratnem članku so zajeti nasveti glede izbire med notranjim ali zunanjim senčilom. Verjetno ste že kdaj kolebali in se odločali, katera senčila je najbolje izbrati. Notranja senčila? Zunanja senčila? Ali se odločim za kombinacijo obeh senčil? K odločitvi veliko pripomore znanje o toplotni prehodnosti in izolativnosti oken in samih senčil, navsezadnje pa je, kot pri vseh izdelkih, pomembno tudi koliko stanejo notranja ali zunanja senčila.
    Strokovni članek 8530
    sencila
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    1. Notranja senčila

    Notranja senčila so elementi stavbnega pohištva, s katerimi uspešno zastiramo neposreden vdor sončnih žarkov v prostor, vendar pa imajo vsa notranja senčila eno slabost. Ne morejo preprečiti pregrevanja prostora ravno zaradi dejstva, ker se nahajajo na notranji strani šipe. Tako sončna energija nemoteno prehaja skozi steklo in segreva prostor, kar predstavlja veliko slabost predvsem v poletnih mesecih.

    Notranje strešno senčilo zadrži le okrog 15-20% sončne toplote, medtem ko zunanje senčilo z mrežico zadrži okrog 75-80% sončne toplote, kar je bistveno več.

    Notranja senčila tako ne zadržijo toliko toplotnega sevanja v primerjavi z zunanjimi senčili. V prid notranjih senčil pa govori dejstvo, da dodatno preprečujejo prehod toplote iz prostora navzven, kar je poglavitno v zimskih mesecih, ko je prioriteta zadržati čim večje količine toplote v objektu.

    Če nimamo izbire in so notranja senčila edina opcija, pa izberemo tista, ki imajo boljše toplotno-izolativne karakteristike od običajnih notranjih senčil, ki bolj ko ne, služijo samo dekoraciji prostora. Torej, če imamo možnost izbire, za preprečevanje prehajanja toplote izberimo zunanja senčila in ne notranja senčila.

    notranji-rolo.jpg
    Razlika v izolativnosti aluminijastih in lesenih notranjih rolet je minimalna.

    1.1 Plise senčilo

    Plise senčilo velja za eno izmed najboljših rešitev pri izbiri notranjih senčil zaradi svojih dobrih toplotno-izolativnih lastnosti. Ta lastnost se kaže predvem dobro pozimi, ko skušamo preprečiti uhajanje toplote iz objekta.

    Plise senčilo je narejeno iz posebne vrste tkanine, ki je na eni strani metalizirana. Za plise senčilo je značilno, da ima v prerezu strukturo v obliki satovja, metalizirana pa je notranja plast tkanine. Plise senčilo omogoča večjo zasebnost v primerjavi s screen rolojem.

    Dvoplastna plise tkanina preprečuje vdor sončnih žarkov, segrevanje prostora in pogledov v notranjost prostora in navzven. Po drugi strani pa prepušča veliko količino svetlobe. Zato skozi tkanino prehaja dovolj velik delež svetlobe, ki pozitivno vpliva na normalno delovanje v prostoru. Prednost plise senčila se odraža tudi v širokem naboru barvnih palet, zato je to senčilo izredno dekorativno.

    1.2 Screen rolo

    Screen rolo je primeren, ko hočemo preprečiti segrevanje in obenem ohraniti zadovoljiv pogled navzven. Ta vrsta tkanine je primerna bolj za poslovne prostore.

    Screen rolo sestavlja mrežasta tkanina, ki preprečuje prehod toplote. Tkanina je lahko iz steklenih vlaken, dodatno obdelana s PVC-jem ali mešanico iz poliuretana. Navkljub prosojnosti uspešno preprečuje vdor sončnih žarkov, saj hrbtna stran, obrnjena proti steklu, žarke zadrži in jim tako onemogoči njihov nadaljni prehod v prostor. Večina toplega zraka se tako nahaja med steklom in tkanino, v preostale dele prostora ga preide zelo malo.

    Razlog, da tkanina screen roloja tako uspešno odbija direktne sončne žarke in pozimi zadržuje toploto v prostoru, je v uporabi posebnega metal materiala na zadnji strani, ki je obrnjena proti šipi. Mrežasta tkanina screen roloja je tako izvrstna praktična rešitev, saj prepušča velik delež svetlobe in obenem zadrži tudi velik delež sončnih žarkov.

    screen-rolo.jpg
    Screen rolo navkljub prosojnosti uspešno preprečuje vdor sončnih žarkov v prostor. Večji del toplega zraka ostane ujet med steklom in tkanino in se ne sprošča v notranji prostor. 

    Vsa tekstilna senčila so večinoma izdelana iz umetnih materialov. Tkanina ne potrebuje posebnega vzdrževanja, dovolj je, da jo obrišemo z vlažno krpo. Običajno pranje se ne priporoča zaradi neprileganja in neelastičnosti opranega blaga.

    Plise senčilo in screen rolo sta z vidika toplotne izolativnosti najboljši izbiri, vsa ostala notranja senčila služijo bolj kot dekorativni elementi, ki nam omogočajo  le delno senčenje in zastiranje pogledov. Je pa seveda boljše da jih imamo, kot pa da jih nimamo. Na ta način sončni žarki vsaj direktno ne morejo ogrevati prostora.

    1.3 Notranje Alu lamelne rolete ali lesene lamelne rolete?

    Kako vpliva izbira materiala notranjih lamelnih rolet na toplotno izolativnost? Razlika v izolativnosti aluminijastih in lesenih rolet denimo, je minimalna oz. je sploh ni. Na račun pozicije v notranjosti prostora, obe prepuščata velik delež toplote skozi steklo, tako da se izolativnost glede na material ne spremeni.

    2. Zunanja senčila

    Če se nam le ponuja možnost izbire senčil, se raje odločimo za zunanja senčila. Katere prednosti imajo zunanja senčila? Njihova glavna prednost je direktna oz. takojšnja preprečitev vstopa sončnih žarkov v notranjost prostora. Zaradi svoje pozicije, zunanja senčila odbijejo sončne žarke preden ti dosežejo steklo. Tako ne more priti do prehoda toplote skozi steklo in posledično do pregrevanja prostora.

    Zunanja senčila, v primerjavi z notranjimi, prestrežejo tudi do 85% sončne toplote in žarkov. Poleg preprečevanja vstopa in prehoda sončne toplote v notranjost, skupaj z oknom delujejo kot dober toplotni izolator, in uspešno zadržujejo toploto v notranjosti, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih.

    Na voljo je širok nabor zunanjih senčil: zunanje žaluzije, rolete, zunanji screen rolo-ji, combi roletni plašč, sonro in brisoleji, ki se po svojih materialih, sistemih in cenah med sabo razlikujejo. Tako velja izbira zunanjega senčila za bolj kvalitetno in prednostno v primerjavi z notranjim senčilom.

    zunanja-sencila.jpg
    Glavna prednost zunanjih senčil je, da preprečijo vstop sončnih žarkov in toplote v notranjost prostora.

    3. Notranja senčila + zunanja senčila?

    3.1 Zunanje rolete

    Ali obstaja senčilo, ki lahko združi lastnosti notranjih in zunanjih senčil? Edino senčilo, ki združuje prednosti obeh, ali pa se jim vsaj približa, so zunanje rolete.

    Zunanje rolete povečajo toplotno izolativnost oken v zimskih mesecih in obenem zelo uspešno preprečujejo pregrevanje prostora v poletnih mesecih, oboje zaradi možnosti popolne zatemnitve oz. zastiranja iz zunanje strani. 

    Ali se priporoča kombinacija notranjega in zunanjega senčila? Odgovor je ne. Raje se odločite za eno vrsto senčila, notranje ali zunanje senčilo. Prihranili boste že s stroškovnega vidika. Priporoča se izbor zunanje rolete, ki sodi med najbolj učinkovito senčilo in združuje skoraj vse lastnosti notranjega in zunanjega senčila. Če pa je prisotna želja po dodatni dekoraciji prostora, se poleg zunanjega senčila lahko odločite tudi za notranje senčilo. Izbira in želja je povsem vaša.

    4. Notranja in zunanja senčila - cena

    4.1 Notranja senčila - cena

    Cene notranjih senčil se razlikujejo glede na vrsto senčila, material in dimenzije posameznih senčil. Za običajna senčila boste odšteli med 15-36 EUR/m2. Nestandardne oblike oken ter kakovostni, dekorativni materiali pa lahko notranja senčila podražijo tudi do 50 EUR/m2 in več.

    Notranje žaluzije

    Za notranje ALU žaluzije širine 16mm boste odšteli od 32€/m2, cena notranjih ALU žaluzij širine lamele 25mm pa od 26€/m2 naprej.

    Plise zavese

    Cena prosojne plise zavese je od 40€/m2, cena zatemnitvene plise zavese je od 45€/m2, plise zavesa za strešna okna pa dosega ceno od 50€/m2 naprej.

    Notranji screen rolo

    Cena prosojnega screen rolo-ja je od 26,50€/m2, cena screen rolo-ja z raznimi vzorci je od 35,50€/m2, za zatemnitveni screen rolo pa boste odšteli od 32€/m2 naprej.

    Lamelne zavese

    Cena klasičnih lamelnih zaves širine 127mm je od 18,50€/m2, cena klasičnih lamelnih zaves širine 89mm pa od 20,50€/m2 naprej. Za zatemnitvene lamelne zavese boste odšteli od 31€/m2 naprej.

    Panelne zavese

    Klasične panelne zavese dosegajo ceno od 32,50€/m2 naprej.

    4.2 Zunanja senčila - cena

    Cene notranjih senčil se razlikujejo glede na vrsto senčil, material in dimenzije posameznih senčil. Za rolete, komarnike, tende, markize ali žaluzije boste odšteli med 33-220 EUR/m2. Fiksna senčila, kot so pergole in brisoleji pa so dražja. Za brisolej boste odšteli okrog 200 - 300 EUR/m2.

    Rolete

    Za klasične PVC rolete s širino lamel 45mm boste odšteli od 33,50€/m2, PVC rolete s širino lamel 37mm stanejo od 40€/m2, za ALU rolete s širino lamel 37mm pa boste odšteli od 55€/m2 naprej.

    Žaluzije

    Cena zunanjih ALU žaluzij s širino lamel 50mm je od 48€/m2, cena ALU zunanjih žaluzij s širino lamel 80mm pa od 57€/m2.

    Strokovni članek 8530
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila
    8.9
    4

    NAGODETI LOGATEC d.o.o.


    8.9
    1

    Duriart d.o.o.


    8.9
    1

    MONTIS, Sašo Furman s.p.


    8.9
    2

    KL Fenstar d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane