Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Dvoslojna ali troslojna zasteklitev oken?

    Članek je koristil že 32242+ uporabnikom
    Zakaj je troslojna zasteklitev boljša? Zakaj mi priporočate dvoslojno zasteklitev? Kaj bom pridobil s troslojno zasteklitvijo? Kaj je razlika med njima? Še danes se pojavljajo tovrstna in mnoga druga vprašanja, različna mnenja in svetovanja glede vrste zasteklitve. Pravega, takojšnjega odgovora na to vprašanje ni. Članek vsebuje raziskavo z različnimi scenariji in zapisi s poglavitnimi prednostmi troslojne zasteklitve v primerjavi z dvoslojno na treh ključnih področjih: zvočna izolativnost (zmanjšanje hrupa), energetska učinkovitost in varnost. Navkljub vsemu, strošek investicije na koncu pretehta vse minimalne prednosti troslojne zasteklitve in vprašanje o boljši izbiri le-te.
    Strokovni članek 32242
    dvoslojna ali troslojna zasteklitev?
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. DVOSLOJNA ZASTEKLITEV OKNA

    Z vgradnjo sodobne, dvoslojne zasteklitve ne boste zgrešili prav ničesar. V primerjavi s starejšo različico dvoslojne zasteklitve, brez polnjenja medsteklenega prostora s plinom, boste glede energetske učinkovitosti, protihrupne zaščite in varnosti pridobili ogromno. Primerjave in pridobitve v primerjavi z enoslojno zasteklitvijo, pa ni potrebno posebej omenjati.

    1.1 Protihrupna zaščita

    Moderna, sodobna različica dvoslojne zasteklitve, z medstekleno zapolnitvijo s plinom, je narejena posebej z boljšim protihrupnim dizajnom in izboljšanimi materiali. Prostor oz. vrzel med steklenima paneloma je tako dodatno polnjen z žlahtnim plinom (Ar,Kr), ki omogoča dodatno zaščito pred zunanjim hrupom in ga zaduši.

    1.2 Energetska učinkovitost

    Dvoslojna okna so dandanes narejena iz stekla z nizko emisivnostjo, pridobljeno na račun nevidne prevleke kovinskega oksida, ki omogoča vstop oz. prehod toplote in svetlobe v notranjost objekta in obenem preprečuje prehod toplote in svetlobe iz notranjosti navzven. Nevidni nanos kovinskega oksida tako pripomore k boljši - nižji vrednosti toplotne prehodnosti ter pomaga pri varčevanju z energijo. Vrednost toplotne prehodnosti dvoslojnega stekla je Ug=0,9 - 1,1 W/m2K. 1,1 W/m2K je tudi najvišja dovoljena vrednost toplotne prehodnosti oken v sodobnih ogrevanih objektih. Starejši tip dvoslojne zasteklitve ima seveda slabšo toplotno prehodnost, približno Ug=2,9 W/m2K.

    1.3 Varnost – zaščita

    Kar zadeva zaščite, se za današnjo proizvodnjo dvoslojne zasteklitve uporablja bolj varno, trdno steklo – kaljeno steklo in materiali boljše trdnosti in odpornosti v primerjavi s starejšo različico dvoslojne zasteklitve. Kaljeno steklo je pravzaprav termično utrjeno varnostno steklo, kjer se v postopku proizvodnega procesa steklo najprej hitro segreje do določene temperature in nato spet hitro ohladi. Z uporabo kaljenega stekla pridobimo dodatno varnost, saj se steklo te vrste ob morebitnem udarcu prelomi oz. zdrobi v drobne delce s topimi robovi.

    2. TROSLOJNA ZASTEKLITEV

    2.1 Protihrupna zaščita

    Troslojna zasteklitev pride z vidika protihrupne zaščite zelo prav, če živite na ekstremno hrupnem območju, kjer šteje vsak decibel. Za boljše vaše zdravje, se v takih primerih zato priporoča izbira troslojne zasteklitve, z dodatnim vmesnim sredinskim steklom. Tako nastaneta dve, s plinom polnjeni vrzeli, ki še dodatno pripomoreta k zmanjšanju in zadušitvi hrupa.

    2.2 Energetska učinkovitost

    Že sodobna dvoslojna zasteklitev, z vmesnim plinskim polnjenjem, nudi in omogoča izredno dobro energetsko učinkovitost in protihrupno zaščito. Uporaba oz. izbira troslojne zasteklitve je zato smotrna le v primerih izjemno nizkoenergijskih, pasivnih hiš, katerih poraba specifične letne potrebne toplote za ogrevanje ne presega 15 kWh/m2a. Gre za pasivne hiše razreda A2 in tako imenovane litrske hiše, ki spadajo v razred A1. Litrska hiša ima vrednost specifične potrebne toplote za ogrevanje manj kot 10 kWh/m2a. Troslojna zasteklitev ima vrednost toplotne prehodnosti Ug=0,6 – 0,8 W/m2K, kar je nekoliko nižje od najboljše toplotne prehodnosti dvoslojne zasteklitve (0,9 – 1,1 W/m2K). Razlika med dvoslojno in troslojno zasteklitvijo, z vidika energetske učinkovitosti, pride torej v poštev le v primeru pasivnih hiš.

    2.3 Varnost – zaščita

    Še najmanjša razlika se pozna v varnosti oz zaščiti v primeru razbitja okna. Troslojna zasteklitev ima praktično enake varnostne lastnosti kot dvoslojna. Uporabljeno je kaljeno steklo, ki se ob morebitnem razbitju razleti na koščke s topimi robovi. Zaradi treh steklenih panelov bi lahko vseeno rekli, da ima troslojna zasteklitev manjšo prednost, čeprav minimalno, in tako ostaja varnost stvar debate.

    3. CENA DVOSLOJNE IN TROSLOJNE ZASTEKLITVE

    Pri izbiri dvoslojne zasteklitve za vaša okna in vrata boste odšteli občutno manjši znesek, kot pri troslojni zasteklitvi. Troslojna okna so tudi do 35% dražja od dvoslojnih. Spodaj je naveden primer za PVC okno dimenzij 1200 x 1000mm (š x v) in primerjava cen glede na tip zasteklitve.

    Opomba: cene so povprečne in se razlikujejo od proizvajalca. V ceno ni vštet DDV in strošek montaže!

    Za fiksno PVC okno z dvoslojno zasteklitvijo boste odšteli 115€, s troslojno zasteklitvijo pa 150€.
    Cena enokrilnega PVC okna z dvoslojno zasteklitvijo je 172€, s troslojno zasteklitvijo pa 225€.

    4. Kateri tip zasteklitve izbrati?

    Prednosti troslojne zasteklitve v primerjavi z dvoslojno so zares minimalne in se poznajo le v energetski učinkovitosti in protihrupni zaščiti. Zato še vedno velja dejstvo, da za novogradnjo objekta uporabimo okna z sodobno dvoslojno zasteklitvijo, ki dosegajo zelo dobre energijske, protihrupne in varnostne standarde. Če ne drugega, že zaradi same razlike v ceni. V prid dvoslojni zasteklitvi govori tudi dejstvo, da prepušča večji delež sončne svetlobe v prostore. To vrednost imenujemo g-vrednost (vrednost sončnega faktorja) in je merjena v %. Tako je povprečna vrednost pri dvoslojni zasteklitvi 56%, medtem ko je pri troslojni zasteklitvi ta delež 52%. Troslojno zasteklitev tako uporabimo le v izjemnih primerih, če naš objekt spada v razred izjemno nizkoenergijskih, pasivnih hiš ter pri obnovi in zamenjavi oken na starejšem objektu, saj v tem primeru lahko izkoristimo subvencijo eko sklada!

    primerjava toplotnih prehodnosti glede na vrsto zasteklitve in polnil
    primerjava toplotnih prehodnosti glede na vrsto zasteklitve in polnil


    Strokovni članek 32242
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    8.9
    2

    Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.


    8.9
    1

    NAITORS d.o.o.


    9.8
    20

    AS PRO MONT, Alan Sinanović s.p.


    8.4
    79

    ISM d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane