Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vgradnja strešnega okna: kako pravilno vgraditi strešno okno?

    Članek je koristil že 19487+ uporabnikom
    Enako pomembna, kot vgradnja stenskega okna, je tudi vgradnja strešnega okna. Za strešno okno se odločimo v primeru umestitve prostorov v mansardi ali enostavno v primeru nezadostne količine dnevne svetlobe, ki prihaja iz strani stavbnega ovoja. Pravilni postopek vgradnje je pri strešnem oknu še toliko pomembnejši, saj gre za preboj na strehi, kjer se pojavljajo velike toplotne izgube, obenem pa je ta element stavbnega pohištva najbolj izpostavljen zunanjim vplivom iz okolja.
    Strokovni članek 19487
    vgradnja stresnega okna
    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna:

    1. RAL vgradnja strešnega okna

    Zaradi konstrukcije strehe se montaža strešnega okna ne more izvesti po smernicah RAL, ki veljajo za stenska okna. Kratica RAL pomeni način vgradnje okna, ki zagotavlja tesnjenje v treh ravninah, kar je najboljše možno tesnjenje. Čeprav zaradi strešne konstrukcije takšna vgradnja strešnega okna ni mogoča, se je s strokovno izvedeno montažo vseeno mogoče približati principu tesnjenja v treh ravninah in tako preprečiti toplotne in ventilacijske izgube. To storimo z uporabo zunanjega izolacijskega okvirja, sekundarnim priklopom za vodotesno vgradnjo in notranjo parno zaporo za zatesnitev vseh stikov in zaščito konstrukcije pred vlago v prostoru.

    2. Vgradnja strešnega okna: postopek pravilne

    2.1 Vgradnja strešnega okna zahteva pravilen položaj okna

    Priporoča se vgradnja okna na spodnji višini cca 90 cm, največja višina pa naj ne presega 200 cm. Odločitev o pravilni višini vgradnje strešnega okna je odvisna od višine parapetnega zidu in navsezadnje tudi višine uporabnikov. Na splošno velja, naj bo strešno okno umeščeno na takšno višino, da je dosegljivo in tako omogoča nemoteno odpiranje in zapiranje ter poglede v zunanjost.

    2.2 Vgradja strešnega okna bo enostavnejša z izbiro pravilnih dimenzij okna

    Eden izmed prvih nasvetov, ki vam bo precej olajšal vgradnjo strešnega okna, je, da je naj širina le-tega enaka razdalji med dvema sosednjima špirovcema (70 - 80 cm). S tem načinom vgradnje najmanj posežemo v strešno konstrukcijo. Okno se vgrajuje na zadnjo ravnino strešne konstrukcije na letve, ko gre za zarezno kritino ter na deske v primeru ravne kritine.
    Opisan postopek vgradnje strešnega okna v članku velja za primer najbolj klasične, zarezne kritine.

    2.3 Mesto vgradnje strešnega okna

    Mesto vgradnje strešnega okna je odvisno od pozicije zadnje letve, na kateri leži strešnik. Pomembno je, da je odprtina v širino večja za pribl. 40 - 60 mm, saj se na ta način zagotovi prostor za izolacijo med okvirjem in konstrukcijo strehe. Prav na tem delu med okvirjem in konstrukcijo lahko pride v primeru nepravilne ali nezadostne izolacije do največjih toplotnih izgub. Zato se izolacija obvezno namesti vse od zunanje ravnine vgradnje strešnega okna v globino do špirovca.
    Izolacija se naknadno vgradi z notranje strani, kjer mora strokovno usposobljen izvajalec natančno potisniti izolacijo v špranjo vse do ravnine vgradnje okna.
    stresno-okno-vgradnja
    Vgradnja strešnega okna bo enostavnejša, če strešno okno dimenzioniramo na razdaljo med špirovci.

    3. Vgradni set - vgradnja strešnega okna še nikoli ni bila tako preprosta

    3.1 Vgradnja strešnega okna z vgradnim setom tesni zelo kakovostno

    Da bi se izognili pomanjkljivi izvedbi in drugim težavam, se pri vgradnji strešnih oken uporablja t. i. vgradni set, ki vsebuje po meri okna narejen izolacijski okvir, ki se vgradi že pri montaži okna na pripravljeno odprtino. S tem se doseže maksimalna izoliranost med okvirjem in konstrukcijo, tako da ne prihaja do toplotnih izgub. Strešno okno se tako enostavno vgradi na že nameščen izolacijski okvir.

    3.2 Vodotesnost vgradnega seta

    Drugi sestavni del vgradnega seta  je sekundarni priklop, ki zagotovi vodotesno vgradnjo in je, enako kot že prej omenjeni izolacijski okvir, narejen na mero okna. Osnovna funkcija je varovanje okna pred vodo, ki kondenzira in se nabere pod kovinsko obrobo in preprečitev vdora meteorne vode. Sekundarni priklop pritrdimo na okenski okvir, paroprepustna folija pa se enostavno prileže letvam.

    3.3 Pravilna vgradnja strešnega okna zahteva parno zaporo

    Parna zapora predstavlja tretji in zadnji sestavni del vgradnega seta, ki se enostavno namesti v notranjosti okoli okna in ščiti izolacijo pred navlaženjem z morebitnim vdorom zraka in vodne pare v konstrukcijo. Parna zapora je prav tako narejena na mero okna.
     
    vgadnja-stresnega-okna-parna-zapora
    Dobra zrakotesnost in vodotesnost strešnega okna je ključna.

    4. Notranja obdelava strešnega okna in špalet

    Enako pozornost kot zunanji izvedbi je treba nameniti tudi obdelavi na notranji strani strešne konstrukcije. Sočasno z izvedbo izolacije strehe se izolirajo špalete in zapolnijo vse toplotne vrzeli okrog okna. Za dosego optimalnega kroženja zraka in izkoristka največjega deleža svetlobe špaleto namestimo na spodnji strani navpično, na zgornji strani pa v vodoravni smeri. Za špaleto uporabimo les ali mavčne plošče. Praviloma je izbor odvisen od materialov, ki so že uporabljeni v preostalem delu prostora.

    5. Koliko stane vgradnja strešnega okna?

    Cena klasičnega strešnega okna z lesenim okvirjem znaša približno 500 €, za panoramsko strešno okno z lesenim okvirjem pa boste odšteli pribl. 700 €. Plastificirana strešna okna z leseno sredico so od lesenih v povprečju dražja za 20 %. Za montažo in dobavo okna boste odšteli še dodatnih 100 - 150 €.
    Opisan postopek vgradnje se seveda razlikuje od proizvajalcev strešnih oken. Za več informacij se obrnite na naše izvajalce, ki vam bodo z veseljem svetovali in delo opravili strokovno.



    Kaj svetujejo Wienerberger strokovnjaki?

    1. Na kakšne in katere vrste streh lahko vgradimo standardna strešna okna?

    Večina Tondach strešnih oken je primernih za strehe z naklonom med 15° in 90°, vendar pa se lahko razpon namestitvenih naklonov za nekatere vrste oken razlikuje. Tondach strešna okna so v prvi vrsti namenjena vgradnji na strehe, pokrite z opečnimi strešniki. Univerzalna obroba namreč omogoča enostavno montažo brez skrbi, da zaradi oblike strešnika dela ne bi bila kakovostno izvedena.

    Pri strehah, pokritih s pločevino ali drugimi kritinami, je vgradnja strešnih oken bolj specifična, zato je treba poseči po dodatnih rešitvah.

    2. Kaj je pomembno za kakovostno vgradnjo strešnega okna?

    Nepravilno vgrajeno strešno okno lahko povzroči veliko neprijetnosti in škode, hkrati pa je tudi nevarno. Ob nepravilni montaži se lahko pojavijo reže, skozi katere piha, prav tako lahko okno zamaka. Pri večjih oknih je še posebej pomembno, da so pri montaži dobro uravnovešena oz. natančno nastavljena, saj se lahko zaradi nepravilne kalibracije ob uporabi ukrivijo. Za kakovostno vgradnjo se priporoča uporaba sistemskih rešitev – obvezna oprema je zunanja obroba, zelo priporočljiv pa je tudi set toplotne izolacije.

    3. Ali so okna z lesenimi okvirji primerna tudi za strešna okna in kako moramo v tem primeru zaščiti les?

    V naboru Tondach strešnih oken so okna tako z lesenimi kot PVC okvirji. Večji nabor je med okni z lesenimi profili, saj so PVC okna v osnovi namenjena prostorom z veliko vlažnostjo in tistim, kjer se pričakuje nizka raven vzdrževanja. Leseni okvirji so popolnoma primerni za strešna okna, vsekakor pa je pomembno, katero obdelavo izberemo za kateri prostor. Leseni okvirji so namreč lahko premazani z ekološkim akrilnim lakom v naravni barvi, lahko pa so obliti z belim poliuretanskim lakom, ki predstavlja zelo dobro zaščito pred vlago. Slednje lahko torej vgrajujemo tudi v prostore z občasno povečano vlažnostjo (kopalnice), medtem ko prvi za take prostore načeloma niso najbolj primerni, se pa lepo podajo v vse ostale bivanjske prostore.

    Okna so že primerno zaščitena, seveda pa je potrebno ustrezno vzdrževanje.

    4. Kakšne so glavne posebnosti Tondach strešnik oken?

    Vsa Tondach strešna okna imajo kljuko na spodnjem delu, kar omogoča lažje odpiranje in zapiranje tudi za osebe nižje rasti. Imajo središčno vzmetenje, zaradi katerega se lahko okenska krila vrtijo okoli osi in tako omogočajo čiščenje zunanjosti okna z notranje strani. Posebnost je tudi v okvir integriran kondenčni kanal, ki omogoča odvajanje nastale vode iz notranjosti na streho. Tondach okna prav tako omogočajo nadgradnjo s senčili, nekatera z elektrifikacijo, druga pa s solarnim sistemom.

    Strokovni članek 19487
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strešna okna?

    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna
    8.9
    1

    M. LAPANJA Zaključna gradbena dela, d.o.o.


    8.9
    1

    KROV d.o.o.


    8.9
    1

    MBAH proizvodnja, trgovina, storitve d.o.o.


    10
    0

    MERKUR trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane