Za področje

    Montaža oken: kako vgraditi okno?

    Članek je koristil že 28378+ uporabnikom
    Na tržišču je dandanes na voljo veliko kakovostnih oken različnih proizvajalcev, ki pa nam ob neustrezni in površni vgradnji ne pomagajo popolnoma nič. Okno predstavlja tvegan element stavbnega pohištva, preko katerega se nam ob neustrezni vgradnji lahko pojavljajo velike toplotne in ventilacijske izgube. Pravilna montaža okna zahteva znanje in sledenje specifičnemu postopku. Članek vsebuje informacije in navodila, kako vgraditi okno po najnovejših smernicah in vam bo vsekakor v pomoč.
    Strokovni članek 28378
    montaza oken
    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Okna:

    1. Pravilno vgrajeno okno dolgo služi namenu

    1.1 Pravilna montaža oken preprečuje toplotne izgube

    Nepravilna montaža oken s seboj prinese marsikaj, najslabša posledica pa je zagotovo nastanek toplotnih mostov. Toplotni mostovi so mesta na fasadi, kjer je prenos toplote iz notranjosti proti zunanjosti povečan, kar pomeni, da tukaj hiša izgublja več toplote kot drugje. To pomeni večje stroške ogrevanja  Pri vseh montažah oken je kritično mesto za nastanek toplotnega mostu t. i. rega med okvirjem okna in zidom nosilne konstrukcije.

    Toplotni mostovi nastanejo v večini primerov zaradi pomanjkljive toplotne zaščite in prehajanja toplega zraka iz notranjosti skozi slabo izolirano rego v zunanjost. Pravilna montaža oken prepreči njihov nastanek.

    1.2 Pravilno vgrajeno okno ščiti pred hrupom

    Nepravilno vgrajeno okno ne bo dobro tesnilo, to pa bo vplivalo na prenos zraka med okolico in hišo. Pričakujemo lahko težave s hrupom, saj rege med okenskim okvirjem in steno ne bodo korektno zatesnjene. Če pride do te težave, si deloma lahko pomagamo z nanosom raznoraznih silikonskih trakov in pen, vendar pa bo to problem omililo le deloma. Pravilna montaža oken je ključna.

    1.3 Korektno montirano okno preprečuje plesen

    Nastanek plesni je pogosto povezan s toplotnimi mostovi, zato pravilno vgrajeno okno, ki preprečuje njihov nastanek, posledično preprečuje tudi nastanek plesni. Pravilno vgrajeno okno poleg tega onemogoča nastanek kondenzacije in nabiranja prekomerne vlage v prostoru, ki je ključni povzročitelj nastanka plesni. Ne pozabite, da je plesen zdravju škodljiva in da jo moramo nemudoma sanirati, če se pojavi.

    Ponoven nastanek plesni pa preprečimo le z odpravo vzroka (torej boljša montaža oken) in ne z odpravo posledic.

    2. Montaža oken - splošne smernice

    Osnovno pravilo pri vgradnji oken je njihova obvezna montaža na zunanjo linijo zidu, najboljša varianta je vgradnja za 0,5 – 1 cm navzven od zida, da dobimo prostor za lepilo toplotne izolacije. S tem dosežemo, da so špalete avtomatsko narejene iz toplotne izolacije na vseh štirih straneh. S tem je toplotni most popolnoma preprečen. Pri starejših stavbah so okna nemalokrat vgrajena na sredino nosilnega zidu in če se lotimo menjave oken, moramo najprej odstraniti zidano špaleto v enaki debelini, kot bo predvidena nova toplotna izolacija stavbe (15 – 20 cm). Odstranjeni zidani del špalete nato nadomestimo s toplotno izolacijo.

    Montaža oken
    Klasično montirano okno zatesnimo s purpenom.

    3. Klasično montirano okno

    Pri klasični vgradnji okna se rega med okenskim okvirjem in zidom zapolni s PU (poliuretansko) peno. V tem primeru ni mogoče zagotoviti popolne zrakotesnosti, saj v notranjost vdira preveč hladnega zunanjega zraka. Izolacija postane vlažna, mokra in ne služi več svojemu namenu, kar pa privede do izravnave temperature notranjih prostorov in zunanjih površin. Za ogrevanje notranjih prostorov tako porabimo drastično večjo količino energije.

    Dodatna težava se pojavi še ob neustrezni mehanski pritrjenosti okvirja v nosilno konstrukcijo, saj lahko pride do povešanja okenskega krila, posledica tega pa je spet netesen stik med krilom in okvirjem.

    4. RAL montaža oken

    4.1 Kaj je RAL montaža oken?

    Danes je za vse novogradnje že predpisana vgradnja oken po načelih smernice RAL, ki jo imenujemo z drugo besedo vgradnja stavbnega pohištva s tesnjenjem v treh ravneh. Ta način vgradnje oken skoraj 100 % preprečuje nastanek toplotnih mostov, ki so dandanes pri vseh novogradnjah in tudi obnovah vedno stvar debate.
    Pri vgradnji oken po načelih smernice RAL gre za posebno tesnjenje rege po načelu znotraj bolj tesno kot zunaj, torej v korist notranjosti. Z drugo besedo, že prej omenjeno trinivojsko tesnjenje s pomočjo:

    -    notranje parne in zrakotesne zapore
    -    zunanje vodotesne in paropropustne ovire
    -    sredinske toplotne in zvočne izolacije

    4.2 RAL montaža oken v treh ravneh

    Gre za princip tesnjenja s posebnimi večnamenskimi trakovi, ki združujejo tri pomembne lastnosti. Notranji trak deluje kot parna ovira in preprečuje vdor vlage iz prostora v rego med okenskim okvirjem in zidom. Zunanji trak preprečuje vdor meteorne vode in vetra ter prepušča vodno paro, središčni del pa zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolativnost.

    Opisan sistem vgradnje zagotavlja, da skozi reže ne bo pihalo in bo v prostoru dobro in ugodno bivalno okolje, saj ni nevarnosti za pojav plesni in vlage v zidovih okrog okna in v kotih špalet. Bistvena prednost večnamenskih trakov pred poliuretansko peno je večja razteznost in prilagajanje vgrajenemu oknu, ki v zidni odprtini ves čas nekoliko premika na račun sprememb temperature. Poliuretanska pena pa ob dosegu trdnosti postane bolj neelastična.

    4.3 RAL montaža oken – le združljivi materiali!

    RAl montaža oken je sistem tesnjenja v treh ravneh lahko sestavljajo različni materiali, pomembno pa je, da so med seboj združljivi. Vgradnjo lahko glede na izbiro posameznih materialov izvedemo na tri osnovne načine.

    1. Pri prvem kot zunanjo oviro uporabimo različne predstisnjene trakove, folije in posebne letve, za notranjo pa različne folije, letve in posebne tesnilne mase.
    2. Pri drugem RAL montaža oken poteka tako, se na notranjo in zunanjo stran okvirja nalepi enaka folija, ki odpravlja kondenzacijo vodne pare navzven, ob temperaturnih spremembah pa tudi navznoter. Kot toplotna izolacija se uporabi poliuretanska pena. 3.Tretji način vključuje uporabo posebnih predstisnjenih trakov s posebno impregnacijo, ki so nameščeni po vsej širini okenskega okvirja in združujejo vse tri pomembne sloje, dodatna toplotna izolacija pa v tem primeru ni potrebna.

    Motirano okno
    Pravilna montaža oken je ključna, saj preprečuje nastanek toplotnih mostov.

    5. Montaža oken - cena

    Koliko stane montaža oken, je odvisno od vrste izbranega materiala okenskega okvirja, dimenziji okna in tipu zasteklitve. Najcenejša so okna v PVC izvedbi, sledijo okna z lesenim okvirjem, ki so od PVC oken lahko dražja tudi za 40 %, kombinacija okenskega okvirja les – ALU pa velja za najdražjo različico in je lahko v primerjavi s PVC izvedbi dražja tudi za 100 %. Koliko stane okno od nakupa do vgradnje, je torej zelo široko vprašanje, odvisno odmnogih spremenljivk.

    Za montažo vam bodo izvajalci dodatno računali približno 150 €, kar je neka povprečna cena, lahko pa vam računajo seveda tudi več. Cena vgradnje stenskega okna je spet odvisna od izvajalca, kompleksnosti vgradnje, količine porabljenega materiala, dimenzij okenske odprtine in drugih faktorjev. Več o samih cenah bomo zapisali in predstavili v naslednjih člankih. Za vse morebitne dodatne informacije o pravilni vgradnji in stroških vgradnje stenskega okna, kontaktirajte izvajalce preko naše spletne strani.

    Strokovni članek 28378
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 462 izvajalcev za področje Okna
    10
    16

    MATNIKJELN, Nikola Jeftenić s.p.


    10
    1

    AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


    9.2
    3

    Luka Bau, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    8.6
    0

    PORTAL INŽENIRING,d.o.o. Koper


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane