Za področje
    Okna, vrata, nadstreški

    Načini odpiranja oken

    Članek je koristil že 19624+ uporabnikom
    S širokim izborom različnih vrst oken so na voljo tudi različni načini odpiranja okenskih kril, ki zadovoljijo slehernega uporabnika. Način odpiranja določenega okna je velikokrat odvisen od same namembnosti prostora, kjer se okno nahaja. V prostorih, kjer je potreba po zračenju, se nameščajo okna z omogočenim odpiranjem kril, spet v drugih prostorih, kjer je prioriteta le osvetlitev, se namestijo fiksna okna, ki ne zagotavljajo odpiranja. Na terasah in balkonih, pa se običajno zaradi potrebe po neprestanem prehajanju iz notranjega v zunanji prostor in navezovanju z naravo, nameščajo drsna okna - vrata.
    Strokovni članek 19624
    dvokrilna okna odpiranje oken
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. Odpiranje oken: fiksna okna

    1.1 Fiksna okna se ne odpirajo

    Za fiksna okna je značilno, da nimajo odpirajočega se krila, zato nam nudijo le osvetlitev. Pozicioniramo jih na mestih oz. v prostorih, kjer je potreba po zračenju minimalna ali pa je sploh ni oziroma jih kombiniramo z okni, ki se odpirajo. Preko slednjih zračimo sobo, fiksna pa dovajajo le svetlobo. Spadajo med cenovno zelo ugodna okna, saj ne vsebujejo dodatnega okenskega okovja. Največja priporočena dimenzija za fiksna okna je cca. 1800 x 1100 mm.

    1.2 Koliko stane fiksno okno?

    Za fiksno okno standardnih dimenzij 1200 x 1200 mm boste odšteli približno 200 €. Kar je pomembno z vidika cene je to, da so fiksna okna tudi do 50 % cenejša od ostalih (enokrilno, dvokrilno okno). Dodatne informacije o cenovno ugodnih oknih si preberite v drugih člankih ali pa se pozanimajte pri naših priznanih izvajalcih preko naše spletne strani.

    2. Odpiranje oken: enokrilno okno

    2.1 Kako je sestavljeno enokrilno okno?

    Enokrilno okno sestavlja podboj oz. okvir in eno okensko krilo, ki ima omogočeno odpiranje v desno ali levo stran v notranjost prostora in odpiranje na nagib. Za učinkovito in hitro prezračevanje prostora se priporoča polna odprtost okenskega krila, saj zadostuje že približno 10 minut, da se prostori popolnoma prezračijo. Tako se za hitro in učinkovito prezračenje celotnega stanovanja (hiše) priporoča, da se odprejo vsa okna na polno in se naredi prepih. To se naj ponovi 3 - 4 krat dnevno.

    2.2 Odpiranje oken na kip

    Odprtost okenskega krila na kip omogoča le minimalni dotok svežega zraka v prostor. Tovrsten način prezračevanja pa pride prav v primeru slabega vremena, ko zaradi zunanjih dejavnikov (vdor meteorne vode) okna nočemo odpreti na stežaj. Standardna enokrilna okna se vgrajujejo v večstanovanjske objekte, kjer je predvidena manjša zidna odprtina. Priporoča se največja dimenzija cca. 1400 x 1400 mm.

    Kako je s cenami? Za PVC enokrilno okno dimenzij 1200 x 1200 mm boste odšteli cca. 250 €, cena enokrilnega okna z lesenim okvirjem enakih dimenzij pa je lahko tudi do 40 % višja.
    Odpiranje oken na kip
    Odpiranje oken na kip je odlična metoda zračenja prostora, ko nas ni doma.

    3. Dvokrilno okno

    3.1 Odpiranje oken z dvema kriloma

    Za dvokrilno okno je značilno, da je sestavljeno iz podboja oz. okvirja in dveh okenskih kril. Obe okenski krili sta lahko simetrični – enakih dimenzij ali pa asimetrični – različnih dimenzij, odvisno seveda od razpoložljivega prostora, kjer okno vgrajujemo. Dvokrilna okna zaradi večjih dimenzij največkrat vgrajujemo v enodružinske hiše, kjer je potreba po osvetlitvi prostorov zaradi dimenzij večja. V osnovi ločimo dve vrsti dvokrilnega okna:

    -    dvokrilno okno z vmesnim pokončnikom
    -    dvokrilno okno brez vmesnega pokončnika

    3.2 Dvokrilno okno z vmesnim pokončnikom

    Ta vrsta oken na račun fiksnega pokončnika zagotavlja odpiranje obeh okenskih kril tako v horizontalni kot v vertikalni smeri. Največja priporočena dimenzija dvokrilnega okna z vmesnim pokončnikom je cca. 2500 x 2200 mm.

    3.3 Dvokrilno okno brez vmesnega pokončnika

    Pri dvokrilnem oknu brez vmesnega pokončnika je omogočeno odpiranje obeh okenskih kril v horizontalni  smeri, v vertikalni smeri pa se odpira le eno okensko krilo. Priporoča se največja dimenzija cca. 2000 x 1400 mm. Za PVC dvokrilno okno približnih dimenzij 2000 x 1500 mm boste odšteli cca. 450 €, z lesenim okvirjem pa cca. 650 €. Dvokrilna okna z lesenim okvrijem so tako dražja za približno 40 %.

    Strešna okna
    Strešna okna v podstrešje pripeljejo naravno svetlobo.

    4. Strešna okna

    Prav tako kot stenska okna se tudi strešna okna razlikujejo po načinu odpiranja. Delijo se v dve osnovni skupini.

    4.1 Klasično strešno okno

    Klasično izvedbo strešnih oken prepoznamo po tem, da se ročka za odpiranje nahaja na zgornji strani okenskega okvirja. Poglavitna prednost je, da brez težav zapolnimo prostor pod oknom, saj nam pri tovrstnem odpiranju oprema postavljena direkt pod okno ni v napoto in ročico zlahka dosežemo.

    4.2 Panoramsko strešno okno

    Ročica za odpiranje se pri panoramskem strešnem oknu nahaja na spodnji strani. Pomanjkljivost je v tem, da prostora pod oknom ne moremo zapolniti z notranjo opremo, saj mora biti dostop do okna neoviran. Prednost odpiranja panoramskih strešnih oken pa je v nudenju boljšega razgleda, s tem se poveča naravno prezračevanje, boljši je tudi izkoristek naravne svetlobe.

    4.3 Koliko stane strešno okno?

    Cene strešnega okna se gibljejo v razponu 450 – 750 €, odvisno od materiala, zasteklitve, načina odpiranja in drugih lastnosti. Za klasično strešno okno z lesenim okvirjem boste odšteli cca. 470 €, za panoramsko strešno okno, prav tako z lesenim okvirjem, pa cca. 640 €. Plastificirana strešna okna z leseno sredico pa so od lesenih še dražja za približno 20 %.

    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže.

    Strokovni članek 19624
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    10
    34

    SENČILA LESCE,OKNA,VRATA,SENČILA D.O.O


    10
    20

    BOLE Boštjan Les s.p.


    9.8
    12

    AS PRO MONT, Alan Sinanović s.p.


    10
    3

    Montaža stavbnega pohištva, Andrej Kralj s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane