Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Cena prenove mansarde

    Članek je koristil že 19858+ uporabnikom
    Podstreha je v marsikateri hiši še neizkoriščen prostor, ki ima velik potencial za ureditev kakovostnega prostora za bivanje. Najpogosteje je potrebno le izolirali in zapreti poševnine in vgraditi nekaj strešnih oken. Če ste se spraševali, kakšna je cena prenove mansarde, smo podali nekaj odgovorov.
    Strokovni članek 19858
    prenova mansarde
    Imamo kar 1358 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    Dlje kot živite v svoji hiši ali stanovanju, bolj očitno lahko postane, da potrebujete več življenjskega prostora - morda za spalnico za goste, za dodatno otroško sobo, ko se vaša družina razširi, ali pa kot domačo pisarno, kjer lahko delate na daljavo. Na srečo je prenova mansarde največkrat bolj ekonomična kot izvedba novega prizidka domu. 

    mansarda-zasnova.jpg
    Preden se popolnoma posvetite prenovi podstrešja, je ključnega pomena zagotoviti, da ima vaša mansarda potencial, da postane uporaben življenjski prostor.

    1. Prenova mansarde - se izplača?

    Prenova mansarde v uporaben prostor prinaša veliko prednosti. Te vključujejo:

    • Prostor že obstaja v vašem domu, zaradi česar je ta izbira tako stroškovno kot časovno učinkovita. Pridobivanje potrebnih dovoljenj je enostavnejše in hitrejše
    • Ne potrebujete novega temeljenja in novogradnje, zaradi česar je prenova mansarde bolj izvedljiva in ekonomična možnost.
    • Običajno so vsi priključki inštalacij že v hiši in je treba inštalacije zgolj podaljšati..
    • Prenova mansarde vam prav tako omogoča uporabo celotne površine vašega doma, namesto da zapravljate potencialni življenjski prostor.

    Preden se popolnoma posvetite prenovi podstrešja, je ključnega pomena zagotoviti, da ima vaša mansarda potencial, da postane uporaben življenjski prostor.

    mansarda-visina-okna.jpg
    Arhitekt vam bo pomagal tudi pri tem, da bodo vaši prostori v mansardi ustrezno funkcionalni, dovolj visoki, dovolj osvetljeni itd.

    2. Ali je vaša mansarda primerna za prenovo?

    Ena od prvih stvari, ki jih lahko storite, preden se lotite prenove mansarde je, da preverite, ali je nosilna konstrukcija vaše strehe taka, da omogoča zadovoljiv izkoristek prostora v mansardi. Če je pod škarniki dovolj odprtega prostora, potem lahko svoje podstrešje spremenite v uporaben prostor. Drugi vidiki vključujejo:

    2.1 Preveritev gradbenih predpisov in standardov

    S pomočjo arhitektov se najprej prepričajte, ali vaša načrtovana prenova mansarde ustreza predpisom in standardom. Poleg pridobitve gradbenega dovoljenja za prenovo mansarde (rekonstrukcija ali manjša rekonstrukcija) Vam bo arhitekt pomagal tudi pri tem, da bodo vaši prostori v mansardi ustrezno funkcionalni, dovolj visoki, dovolj osvetljeni itd.  

    2.2 Ali ima vaša mansarda dostop?

    Ali boste morda morali dodati stopnišče ali razširiti obstoječe? Enoramne stopnice potrebujejo več prostora kot na primer spiralna stopnišča. Morda pa je vaša edina možnost dostopa spustna lestev? To bo pomembno omejilo, kakšno pohištvo in materiale lahko vgradite v mansardo ter kako uporabnost lahko ustvarite na podstrešju. Bivalni prostori, razen morda kot spalnica na galeriji, v tem primeru odpadejo.  

    mansarda-stopnice.jpg
    Mansarda mora imeti ustrezan dostop. Spiralno stopnišče porabi malo prostora.

    2.3 Ali boste morali dodati okna?

    Če ustvarjate dodatne bivalne prostore v mansardi morate poskrbeti tudi za ustrezno osvetlitev z naravno svetlobo in zračenje prostorov. 

    2.4 Inštalacije, izolacija, talne in stenske obloge

    Preverite, kakšen bi bil strošek izvedbe potrebnih instalacij, izolacije podstrehe in talnih ter stenskih oblog. Če so stroški sprejemljivi, se lahko končno odločite, da ima vaše podstrešje vse, kar je potrebno za uspešno prenovo. 

    3. Zasnova mansarde

    Ko ste se enkrat odločili za prenovo mansarde, je čas, da začnete razmišljati tako praktično kot ustvarjalno, da bi zasnovali prostor, ki lahko postane najbolj zanimiv - in potencialno zahteven del vašega domovanja.

    3.1 Dajte prednost tistemu, kar je za vas najpomembnejše

    Morda je ključnega pomena, da je podstrešje popolnoma vodovodno opremljeno za kopalnico, ker želite, da ta prostor služi kot apartma za goste. V tem primeru, bi se bili morda pripravljeni odpovedati svoji ideji o posebnih talnih oblogah, če vaš proračun ne bi zadostoval za oboje ali če bi zaradi tega težje pridobili odobritev vašega osebnega posojila za projekt.

    3.2 Posvetujte se s strokovnjakom

    Vprašajte prijatelje, družinske člane za priporočila in napotitve ali pa se na spletnem portalu Mojmojster pozanimajte o izvajalcih (si oglejte njihove reference in komentarje strank). Naredite ožji izbor, nato zahtevajte ponudbe vsaj treh izvajalcev. Ko z njimi kontaktirate, jih prosite za reference in certifikate. Primerjajte ponudbe in ne izberite samodejno najnižje, čeprav je morda mamljivo. Poskrbite, da bo izvajalec opisal, kaj zagotavlja, kot tudi predvideni časovni okvir.

    4. Kateri dejavniki najbolj vplivajo na stroške prenove mansarde?

    Kot ste morda uganili, se lahko stroški prenove mansarde zelo razlikujejo glede na to, kaj je vključeno in katere materiale uporabljate. Tukaj je nekaj glavnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, koliko stane prenova mansarde:

    4.1 Kvadratura mansarde

    Kako velika je vaša mansarda bo imelo veliko vlogo pri skupnih stroških prenove. Večja kot je mansarda, več materiala bo potrebno in več časa bo trajalo za njeno dokončanje, kar pomeni dodatne stroške dela.

    4.2 Mansarda zahteva strukturne spremembe

    Prav tako boste dodatno plačali, če je vaša mansarda nenavadne oblike ali težko dostopna. Ti izzivi bi lahko zahtevali strukturne posodobitve, kot je dodajanje višine, razširitev prostora ali dodajanje stopnišča.

    4.3 Mansarda še ni izolirana

    Strošek prenove mansarde bo seveda nižji v primeru, če je vaša mansarda že izolirana.

    4.4 Predvidena uporaba mansarde

    Načrtovani namen mansarde bo prav tako vplival na stroške. Če želite samo nekaj dodatnega prostora za shranjevanje, boste plačali veliko manj, kot če nameravate v mansardi urediti celotno domovanje skupaj s spalnico, kopalnico in kuhinjo.

    4.5 Zaželene dodatne funkcije

    Morda ni presenetljivo, da več funkcij, kot želite na svoji prenovljeni mansardi, več vas bo to stalo. Elementi, ki bistveno vplivajo na ceno prenove mansarde vključujejo okna, električne in vodovodne inštalacije ter sisteme za ogrevanje in hlajenje.

    Seveda je še en dejavnik, ki vpliva na stroške prenove mansarde, ki ga ne smete spregledati. Ali potrebujete financiranje za projekt in, če je tako, kakšne pogoje si lahko zagotovite v banki?

    V nadaljevanju si pobližje oglejmo kaj zajema nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno prenove mansarde.

    5. Prenova mansarde, izolacija - cena

    Izolacija strehe je izjemno pomemben del pri prenovi podstrehe. Za zagotavljanje udobja in energetske učinkovitosti se priporoča vgradnja 30 cm kamene ali steklene volne. Mehko ali trdo izolacijo bo izvajalec položil med leseno strešno konstrukcijo, nato pa bo drugo plast steklene ali kamene volne položil še pod konstrukcijo. Nanjo bo nato izvajalec nalepil še parno zaporo.

    6. Prenova mansarde, suhomontažna dela - cena

    Že med montažo izolacije je treba izvesti aluminijasto pod-konstrukcijo, na katero izvajalec privijači mavčno-kartonske ali „knauf“ plošče, ki so lahko ognjevarne, vodoodporne ali klasične.
    mansarda-prenova.jpg
    Mansarda je v marsikateri hiši še neizkoriščen prostor, ki ima velik potencial za ureditev kakovostnega prostora za bivanje.

    7. Vgradnja strešnih oken

    Strešna okna bistveno vplivajo na kakovost bivanja in so predmet skoraj vsake prenove mansarde. Monter strešnih oken ali izvajalec suhe montaže vam jih v dobavi, vgradi in montira obrobe v nekaj dneh. 

    8. Pleskanje mansarde

    Pleskanje mansarde zajema glajenje že bandažiranih oziroma armiranih mavčno-kartonskih plošč in dvakratno pleskanje s pol-disperzijsko barvo.
     
     
     
     
     
    Strokovni članek 19858
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova mansarde?

    Imamo kar 1358 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1358 izvajalcev za področje Prenova mansarde
    10
    3

    MS storitve, gradbeništvo, trgovina, d.o.o.


    10
    6

    Dejan Jazbec s.p.


    8.9
    1

    Finaldekor d.o.o.


    9.9
    8

    KDV slikopleskarske storitve Kristian Kraljević s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane