Za področje

    Izolacija ravne strehe

    Članek je koristil že 16635+ uporabnikom
    Ravna streha na hiši je odlična rešitev če želite pridobiti dodatno uporabno površino na strehi in doseči, da je stojna višina pod streho po celotni površini etaže. Posebej pomembno je, kako izoliramo ravno streho. Napisali smo glavne značilnosti hidroizolacije in toplotne izolacije najbolj pogosto uporabljene ravne strehe.
    Strokovni članek 16635
    Nanašanje tekoče membrane za hidroizolacijo ravne strehe.
    Imamo kar 1176 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Največkrat uporabljena je obrnjena ravna streha

    V sodobnem gradbeništvu se največkrat uporablja obrnjena ravna streha, ki nič drugega kot ravna streha, ki ima hidroizolacijsko plast pod slojem toplotne izolacije. Ker sloj toplotne izolacije izjemno učinkovito ščiti izpostavljeno plast hidroizolacije pred pregrevanjem, je obrnjena streha zelo trajna rešitev
    Marsikateri lastnik starejše klasične strehe vas bo posvaril, da boste z uvedbo ravne strehe tvegali zamakanje in druge nevšečnosti, kar ni res. Sodobne tehnike, sintetične folije in predvsem pravilna izvedba omogočajo, da bo vaša ravna streha zdržala več desetletij.
    Izjemna je predvsem možnost, da je vaša mansarda pri uvedbi ravne strehe popolnoma izkoriščena, saj ne izgubljate prostora pri poševninah, ki nastanejo pri klasični dvokapnici.
    Druga velika prednost  je ta, da pridobite dodaten prostor na strehi, ki ga lahko izkoristite kot pohodno teraso in s tem bistveno dvignete vrednost vaše nepremičnine.


    Hidroizolacija ravne strehe in drenaža

    Voda je poglavitni problem pri ravni strehi. Izvedba dobre hidroizolacije in drenaže je izjemnega pomena. Drenaža poenostavljeno pomeni odvajanje vode. Ob nalivih in dežju se voda na ravni strehi ne sme zadrževati predolgo, saj moči toplotno izolacijo. IZ tega razloga je pomembno, da zagotovimo padec najmanj 2 %, kar pomeni, da mora ravna streha „viseti“ najmanj 2 cm na dolžini 100 cm. Še običajen padec za ravno streho je do 5%.
    Najpogostejša hidroizolacija so kakovostni bitumenski trakovi, ki jih običajno položimo po prvotnem nanosu bitumenskega premaza na betonski plošči. Sodobni bitumenski trakovi so ojačani s poliestrom ali steklenimi vlakni. Hidroizolacija se izvaja v dveh do treh plasteh, da lahko izključimo vdor vode pod plast izolacije. Navadno se uporabljajo bitumenski trakovi debeli do 5 mm, ki jih izvajalec za montažo ravnih streh privari točkovno ali linijsko. Lahko se uporabijo tudi tankoslojne membrane in drugi sintetični izdelki.
    Cena posameznega sloja hidroizolacije na strehi je 6 EUR/m2, običajno je cena 2 ali 3 plastne hidroizolacije okrog 20 EUR/m2. Skupaj boste na ravni strehi torej odšteli 20 – 30 EUR/m2. Svetujemo, da na tem delu ne gledate na ceno.

    Odvodnjavanje ravne strehe

    Za odvodnjavanje padavinskih vod iz ravne strehe se običajno uporabljajo požiralniki, posebej narejeni za ravne strehe. Ti požiralniki so točkovni in odvajajo vodo iz zaključne plasti strehe, prav tako pa odvajajo vodo drugih slojev strehe. Odvodnjavanje strehe določajo posebni standardi. Število in mesto odtokov vam bo določil izvajalec ali projektant strojnih inštalacij, običajno pa so odtoki pri manjših strehah v vogalih.
    Pomembno je ustrezno načrtovanje vertikal, torej cevi, ki odvajajo vodo iz strehe navzdol. Ponavadi se v eno vertikalo odvodnjavanja ravne strehe združi več cevi iz odtokov oziroma strešnih odtočikov.
    Tudi ta del opravi specializirano podjetje za montažo in izvedbo ravnih streh.

    Toplotna izolacija ravne strehe – stirodur, ne sitropor

    Vgradnja ustrezne toplotne izolacije je ključnega pomena, da bo ravna streha ustrezale energetskim zahtevam. Položena toplotna izolacija mora biti predvsem kontinuirana, plošče, ki se med seboj prekrivajo, morajo tvoriti neprekinjeno plast, da preprečimo toplotne mostove in nastajanje plesni.
    Izolacijo ravne strehe je mogoče izvesti iz več materialov, običajno pa ravno streho izoliramo z XPS, ki ga pogovorno imenujemo sitrodur. Ker je streha obremenjena s stalnim zamakanjem, moramo nujno uporabiti XPS z zaprto celično strukturo, da ne vpije vode. Prav tako morajo strešne izolacijske plošče imeti ustrezno tlačno trdnost, kar pomeni, da morajo biti odporne na pritisk. Z drugimi besedami, na ravno streho ne morete položiti običajnega stiropora, za kvalitetno izolacijo boste odšteli nekaj več. Pri obrnjeni ravni strehi „plus“ boste potrebovali 3 plasti 10 cm stirodurja.
    10 cm stirodurja s polaganjem na ravni strehi stane 20 EUR/m2, cena za celotno izolacijo ravne strehe treh slojev stirodurja pa 30 cm znaša 60 EUR/m2.

    Parna zapora ravne strehe iz dveh plasti bitumna.
    Parna zapora ravne strehe iz dveh plasti bitumna.


    Polaganje prve plasti izolacije iz posebnega XPS.
    Polaganje prve plasti izolacije iz posebnega XPS.


    Dvojna plast XPS   stirodur izolacije na obrnjeni ravni strehi.
    Dvojna plast XPS - stirodur izolacije na obrnjeni ravni strehi.


    Strokovni članek 16635
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1176 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1176 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    8.9
    0

    AS ŽLEBOVI, ANDREJ STRNAD, S.P.


    10
    1

    GAMA GRADNJE, d.o.o.


    10
    12

    TISKANI BETONI TALETOVIĆ d.o.o.


    8.9
    2

    KROVSTVO ŠAKANOVIĆ, kleparstvo in manjša gradbena dela, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane