Za področje

    Ravna streha na hiši

    Članek je koristil že 27190+ uporabnikom
    Gotovo ste se že srečali z mislijo, da bi na hiši ali prizidku naredili izolirano ravno streho. Pri sodobni arhitekturi je ravna streha že skoraj obvezna, posebej privlačna pa je možnost izvedbe pohodne strehe in dejstvo, da imamo pod njo v celoti stojno višino. V članku smo raziskali prednosti in slabosti ravne strehe.
    Strokovni članek 27190
    flat roof 2
    Imamo kar 451 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    1. Ravna streha

    .Ravna streha se v arhitekturi in gradbeništvu prvič pojavi konec 19. stoletja s tehnološkim napredkom in izumom armiranega betona. Seveda je ravna streha obstajala že prej, vendar samo na zelo toplih področjih brez padavin in snega. Šele napredek tehnologije je omogočil izvedbo ravne strehe, primerne za naše geografsko področje.
     
    Na voljo imamo veliko možnosti za izvedbo ravne strehe. Danes je tehnologija ravnih streh tako napredovala, da se najde rešitev za skoraj vsak objekt in situacijo. Prvo bistveno vprašanje pri tehnologiji in izvedbi ravne strehe je, ali je pod njo ogrevan prostor. Če izvajamo ravno streho nad bivalnimi prostori, je ključnega pomena dobra toplotna izolacija, natančno izvedena in kvalitetna hidroizolacija ravne strehe ter neoporečno odvodnjavanje.

    1.1 Ravna streha v Sloveniji

    V Sloveniji je veliko regij in območij, kjer je ravna streha izrecno prepovedana s prostorskimi predpisi in akti. Veliko območij v Sloveniji zahteva točno določen naklon strehe znotraj predpisanega razpona, zato se dobro pozanimajte o predpisanih zahtevah, preden se navdušite nad enim tipom strehe. Običajno pa je ravna streha dovoljena v večini večjih slovenskih urbanih središč.

    2. Neizolirana ravna streha

    Ravna streha nad neogrevanimi prostori v osnovi ne potrebuje toplotne izolacije. Če se odločate za izvedbo ravne strehe pri garaži ali neogrevanem prostoru, je dovolj, da dobro izvedete hidroizolacijo. Ne glede na vrsto nosilne konstrukcije garaže, naj bo to masivna betonska garaža ali montažna jeklena konstrukcija, je postopek podoben. Streho se izolira z dvakratnim slojem hidroizolacije, nato pa sledi strešna folija, bitumenska ravna kritina s posipom ali druga rešitev, ki jo predlaga izvajalec.

    Ravna streha nad garažo oziroma cena neizolirane ravne strehe se giblje med 30-50 EUR na m2, seveda je vse odvisno od sistema odvodnjavanja in kakovosti izvedbe ter materialov.

    3. Izolirana ravna streha

    V Sloveniji je zaradi zimskih temperatur in energetske varčnosti zahtevana izolirana ravna streha. Precej drugačna je izvedba toplotno izolirane ravne strehe nad bivalnimi prostori. Če se odločate za hišo ali prizidek z ravno streho, morate biti pozorni predvsem na to, da je ravna streha dobro toplotno izolirana in hidroizolirana ter da ima dobro izvedeno odvajanje padavinske vode.

    3.1 Toplotna izolacija ravne strehe

    Toplotna izolacija ravne strehe nima samo funkcije toplotne izolacije, temveč nas varuje tudi pred zvokom, ki ga povzročajo dežne kaplje in drugimi izvori hrupa iz bližnje okolice. Toplotna izolacija ovira nastanek kondenzacije vodne pare v nosilni konstrukciji, pri čemer ne smemo pozabiti tudi na zaščito toplotne izolacije s parno zaporo. Poleg tega pa preprečuje, da bi bila konstrukcija preveč izpostavljena temperaturnim nihanjem.

    Manj pogosto se uporabljajo prezračevane ali kombinirane ravne strehe, ki imajo med konstrukcijo in izolacijo zračni sloj. Na enodružinskih hišah so najbolj pogoste klasične ali obrnjene ravne strehe kjer med sloji ni zračnega kanala.

     
    Glede na vse večje zahteve po nizki toplotni prehodnosti PURESa je na streho priporočljivo položiti vsaj 25 cm izolacije. Pomembna je izbira takšne izolacije, ki prenese tlačni pritisk v primeru, da se odločamo za pohodno ali kako drugače obremenjeno ravno streho. Navadno se na streho polaga več plasti »stirodurja« oz. XPS toplotne izolacije debeline od 8 do 12 cm. S preklopom se zmanjša možnost nastanka toplotnega mostu med posameznimi ploščami.

    3.2 Hidroizolacija ravne strehe

    Gotovo ste že slišali, da je ključnega pomena pri ravni strehi ravno temeljita hidroizolacija. Mnogi so še vedno prepričani, da je ravna streha manj zanesljiva, kar se tiče zastajanja, puščanja in odvajanja vode. To nikakor ni res, vsekakor pa kvalitetna ravna streha zahteva dobro in strokovno izvedbo.

    Glede na izvedbo hidroizolacije poznamo več vrst streh: klasična ravna streha, obrnjena ravna streha in DUO ravna streha . Glede na sodobne zahteve je najoptimalnejša izbira zadnje možnosti, ki nudi odlično preventivo pred vdorom vode v hišo z ravno streho.

    Na betonsko podkonstrukcijo se najprej nanese hladen bitumenski premaz, da zapre strukturo naklonskega betona. Nanj se nato namesti parno oviro ali parno zaporo.Tej plasti sledi »stirodur« oz. XPS toplotna izolacija.
    Prvemu sloju toplotne izolacije sledi hidroizolacija. V primeru uporabe bitumenske hidroizolacije govorimo o dveh slojih, pri čemer je prvi lahko prilepljen na toplotno izolacijo, drugi pa s pomočjo plamena privarjen na prvega. Nanj nato položimo dodatno toplotno izolacijo, nato pa sledi še zaključna plast ravne strehe, kot je prodec, keramika, pohodne plošče in podobno. Tako toplotno izolirana ravna streha bo svojemu namenu služila več desetletij.
     
    Slika1_Ravna streha.JPG

    4. Izvedba ravne strehe

    Kakor smo omenili je izvedba ravne strehe mogoča na več načinov, zato so precej različne tudi podrobnejše sestave posameznih slojev. Navajamo preverjeno sestavo DUO ravne strehe, kjer je naklonski beton zamenjan s toplotno izolacijo v naklonu:

    1. zaščitni sloj, najpogosteje prani prodec, debeline 70 mm
    2. filtrski sloj: polipropilenski filc (npr. FIBRANskin SEAL), min. 135 g/m2, debeline <2 mm
    3. dodatna toplotna izolacija: XPS – FIBRANxps (»stirodur«), stopničast preklop, debeline 200 mm,
    4. hidroizolacija: 2 x elastomer-bitumenski varilni trak z nosilcem, zgornji sloj polno varjen, spodnji točkovno varjen, d = 0,9 cm
    5. toplotna izolacija v naklonu: XPS – FIBRANxps (»stirodur«), srednje debeline 100 mm
    6. parna zapora: 1 x bitumenski varilni trak z nosilcem steklenega voala in vložkom aluminijaste folije, točkovno varjen, debeline <1 mm
    7. hladni bitumenski prednamaz
    8. konstrukcija: armirano betonska plošča, debelino določi statik
     
    Slika2_Nepohodna-ravna-streha-OPTIMO.jpg

    5. Cena ravne strehe

    Cena za ravno streho je odvisna od kvalitete izvedbe in izbire materialov. Nikakor ne nasedajte cenenim rešitvam, saj je sanacija ravne strehe, ki pušča, draga in zahtevna. Dobro izvedena ravna streha je ključen del kvalitetnega bivanjskega okolja.

    Cena za ravno streho se giblje med 80 in 100 €/m2.
    Cena za pohodno ravno streho je okoli 140 €/m2
    Cena zelene strehe z ekstenzivno ozelenitvijo pa znaša okrog 170 €/m2.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Fibran d.o.o.

    Kaj svetujete za izbiro najbolj optimalne ravne strehe?

    Svetujemo rešitev OPTIMO obrnjena ravna streha, saj združuje prednosti tako klasične kot obrnjene ravne strehe. Zelo pomembno je pravilno načrtovanje odvodnje vode, pri čemer poskušamo zagotoviti vsaj 2.00% naklon.

    Kakšen je naklon ravne strehe, da ne zastaja voda?

    Naklon ravne strehe naj bo vsaj 2.00%. V določenih primerih, ko gabariti stavbe ne dovoljujejo večjih naklonov oz. debelin naklonskega sloja, je sprejemljiv tudi manjši naklon, npr. 1.67%.

    Kakšna je optimalna debelina izolacije na ravni strehi?

    Debelino toplotne izolacije je potrebno določiti v okviru izračuna gradbene fizike za celotno stavbo. Minimalne debeline naj ne bodo manjše od 20 cm, za energijsko bolj učinkovite stavbe pa se približamo debelinam 30 cm.

    Zakaj je naklonska izolacija boljša od naklonskega betona?

    Naklonska izolacija ima več prednosti. Gre za tovarniško izdelane plošče, ki imajo zelo natančno izdelan naklon. Poleg nizke teže v primerjavi z naklonskim betonom, omogočajo tudi hitrejšo gradnjo, saj ni potrebe po sušenju, hkrati pa se vnaprej izdela tudi načrt polaganja plošč. Ker gre za toplotno izolacijo, jo lahko štejemo k skupni toplotni prehodnosti konstrukcijskega sklopa, kar pomeni manjšo celotno debelino konstrukcijskega sklopa ravne strehe.

    g. Jure Lovšin, Fibran d.o.o.

     
    Strokovni članek 27190
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ravne strehe?

    Imamo kar 451 izvajalcev za področje Ravne strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 451 izvajalcev za področje Ravne strehe
    8.9
    2

    VMD gradbeništvo d.o.o.


    9.6
    0

    OILA d.o.o.


    10
    9

    IRNER gradbeništvo, inženiring in trgovina d.o.o.


    10
    16

    Supremotech, Wadie Kidess, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane