Za področje

    Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja

    Članek je koristil že 17548+ uporabnikom
    Ko vam arhitekt preda vsaj 2 izvoda projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja se mora namreč oddati na pristojno občino, kamor nesete en izvod. Tam tudi izpolnete dvostranski obrazec Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja, v katerem je treba navesti sosednje parcele in kje poteka infrastruktura ter nekaj drugih podatkov o investitorju, lahko pa ta obrazec izpolnete že naprej (najdete ga na internetu). Pazite, da se bodo podatki ujemali s tistimi v vodilni mapi dokumentacije za gradbeno dovoljenje.
    Strokovni članek 17548
    gradbeno dovoljenje
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. Kaj je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja?

    Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja je uradni dokument, s katerim zaprosimo za izdajo gradbenega dovoljenja.  Poleg vloge morate iiti in zraven priložiti še zahtevane priloge, zato da vam lahko pristojna občina izda gradbeno dovoljenje. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja mora vsebovati vso projektno dokumentacijo in izjave oziroma potrdila, ki dokazujejo, da je gradnja želenega objekta na navedenem območju skladna z vsemi prostorskimi načrti in da so bila pridobljena vsa potrebna soglasja za pričetek gradnje. 

    2. Kaj vsebuje vloga za izdajo gradbenega dovoljenja?

    2.1 Podatki, ki jih mora vsebovati vloga za izdajo gradbenega dovoljenja

    Verjetno se sprašujete kaj vse mora vsebovati vloga za izdajo gradbenega dovoljenja. Spodaj navajamo podatke in priloge, ki jih morate oddati skupaj z vlogo za gradbeno dovoljenje. Svetujemo, da jih natančno pregledate, saj bo nepopolna vloga za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnjena oziroma bo upravna enota zahtevala naknadne popravke in dopolnitve, ki lahko postopek podaljšajo za nekaj mesecev.

    - parcelno številko in katastrsko občino parcele
    - parcelne številke priključkov za infrastrukturo
    - dokazilo o lastništvu oz. pravici graditi, če ta še ni vpisana v zemljiško knjigo,
    - dokumentacijo za gradbeno dovoljenje - nekoč se je imenovala PGD (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja), danes se imenuje DGD (dokumentacija za gradbeno dovoljenje)
    - vsa zahtevana soglasja pristojnih mnenjedajalcev
    - potrdilo o plačilu komunalnega prispevka
    - potrdilo o plačilu odškodnine za spremembo namembnosti zemljišča, če je do tega prišlo

    2.2 Število potrebnih izvodov

    Število potrebnih izvodov ni predpisano. Priporočamo, da vam arhitekt pripravi vsaj dva izvoda DGD-ja, saj boste enega predali občini, drugega pa obdržali zase. Tako boste ob morebitnem pozivu k dopolnitvam lahko takoj preverili, kaj se ne sklada z OPN-jem in zakaj je bilo gradbeno dovoljenje zavrnjeno.

    3. Rok za izdajo gradbenega dovoljenja

    Za pomoč lahko prosite svojega arhitekta. Ko vlogo izpolnite in oddate, ima upravna enota 30 dni časa za odgovor in poziv za morebitne dopolnitve. Rok za izdajo gradbenega dovoljenja je 30 dni od zadnje morebitne dopolnitve ali vloge, vendar pa se pogosto dogaja, da se rok zaradi zasedenosti upravnih delavcev podaljša na več mesecev, predvsem če gradite v občinah s povečano količino gradnje (npr. Obala, Ljubljana ipd.). Postopek je skoraj nemogoče pohitriti, zato računajte, da boste v določenih občinah morali čakati dlje.
    vloga-za-izdajo-gradbenega-dovoljenja
    Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja mora vsebovati vse zahtevane priloge in DGD dokumentacijo.

    4. Kdo izda gradbeno dovoljenje?

    Gradbeno dovoljenje izda občina, ki je pristojna za izdajo gradbenega dovoljenja za vašo parcelo. Če živite v občini Ljubljana, je za to pristojna občinska enota občine Ljubljana, če pa živite v manjši občini, bo pristojna občinska enota za izdajo gradbenega dovoljenja verjetno občina nekega bližnjega večjega kraja.

    5. Kdo vloži prošnjo za izdajo gradbenega dovoljenja?

    Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja ni dokument, ki bi bil vezan na specifično pravno oziroma fizično osebo. Ne rabi je izdati investitor, čeprav jo običajno vloži prav investitor. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja pa dovoljuje, da jo izda vaš pooblaščenec, torej arhitekt, ki je izrisal DGD - dokumentacijo za izdajo gradbenega dovoljenja. Vloga je namenjena gradnji novega objekta, rekonstrukciji obstoječe hiše, rušitvi, gradnji prizidka, povišanju strehe, skratka vloga je potrebna za vsak poseg, pri katerem se spremenijo gabariti objekta. Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja pa je potrebna tudi, če želite spremeniti namembnost objekta.

    Zahtevek lahko vložite tudi po elektronski pošti na naslovu https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=1337

    6. Koliko me stane vloga za izdajo PGD?

    Strošek, ki ga boste morali odšteti za vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja oziroma za pridobitev gradbenega dovoljenja, je v prvi vrsti odvisen od vrednosti vaše nepremičnine - naj bo to obstoječa gradnja ali novogradnja. Načeloma morate za izdajo gradbenega dovoljenja plačati neki vnaprej določen znesek in še 0,01 % vrednosti nepremičnine. Če hiša, velika 150 m2, v povprečju stane okrog 220.000 eur, boste morali za izdajo gradbenega dovoljenja plačati 276,37 + 0,01 % eur, kar v konkretnem primeru pomeni približno 2.500 eur.

    6.1 Cenik upravne takse za izdajo gradbenega dovoljenja v Sloveniji:

    • vrednost objekta - do 13.000 eur: 58,91 eur
    • vrednost do 13.000 eur: 140,46 eur
    • vrednosti nad 13.000 do 42.000 eur: 140,46 EUR + 0,01% od vrednosti objekta nad
    13.000 EUR
    • vrednost stavbe 42.000 eur: 276,37 EUR
    • vrednost objekta nad 42.000 eur do 420.000 eur: 276,37 + 0,01 % od vrednosti nad 42.000 eur
    • vrednost 420.000 eur: 729,42 eur
    • vrednost objekta nad 420.000 eurov: 729,42 eur + 0,01 % od vrednosti objekta nad
    420.000 eur
    Upravna taksa za gradnjo nezahtevnega objekta ne glede na njegovo vrednost znaša 22,66 eur.

    7. Odobrena vloga za gradbeno dovoljenje

    Z začetkom gradnje hiše lahko začnete šele, ko dobite pravnomočno gradbeno dovoljenje pristojne občine. Številko gradbenega dovoljenja morate skupaj z ostalimi podatki navesti na gradbeni tabli. Seveda pa za dejansko izvedbo in gradnjo hiše samo dokumentacija za gradbeno dovoljenje (DGD) ne zadostuje, potrebujemo tudi projekt za izvedbo (PZI). Po novem zakonu k DGD-ju ni več treba prilagati projekta za izvedbo (PZI), v katerem so dejansko določeni vsi detajli in elementi, na podlagi katerih se hiša sploh lahko zgradi. Velikokrat pa arhitekt že med čakanjem na izdajo gradbenega dovoljenja pripravlja projekt za izvedbo, tako da se lahko gradnja po odobritvi gradbenega dovoljenja čim prej začne.

     
    Strokovni članek 17548
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    8.9
    3

    Arhitekturno projektiranje in oblikovanje, Jan Pintar s.p.


    8.9
    1

    BERNIX furniture design, Ekaterina Bernik s.p.


    8.9
    1

    ARHITEKTURA - BOGOMIR VIDIC S.P.


    8.9
    0

    DANS, arhitekti, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane