Za področje

    Gradbeni dnevnik, nujen vsakdan vašega gradbišča

    Članek je koristil že 21276+ uporabnikom
    Gradbeni dnevnik je obvezni dokument, ki mora biti zmeraj prisoten na gradbišču. Že njegovo ime pove, da je vanj potrebno beležiti stanje na gradbišču vsak dan gradnje vaše hiše. Gradbeni dnevnik je stvar izvajalca in nadzornika, dobro pa je vedeti nekaj osnov.
    Strokovni članek 21276
    gradbeni dnevnik
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    1. Gradbeni dnevnik: namen in vsebina

    Gradbeni dnevnik je dokument, iz katerega je razvidno, kako je gradnja potekala, kateri udeleženci so bili prisotni, pogledamo lahko tudi, kakšni materiali so bili vgrajeni in druge podrobnosti. Gradbeni dnevnik vsebuje tudi podatke o tem, ali je šlo za regularna ali interventna dela na gradbišču.

    2. Kdaj je treba voditi gradbeni dnevnik?

    2.1 Gradbeni dnevnik potrebujemo pri skoraj vsaki gradnji

    10. člen pravilnika o gradnji zahteva vodenje gradbenega dnevnika, da je pri vseh gradnjah z izdanim gradbenim dovoljenjem. Gradbeni dnevnik ni nujen, če gradimo v lastni režiji ali če gradimo nezahteven objekt.

    2.2 Gradbeni dnevnik: vpisi in popravki

    Vpisi in vrisi v gradbeni dnevnik se morajo vršiti s takšnim pisalom, ki ga kasneje ni mogoče izbrisati (kemični svinčnik). Lahko so vstavljeni računalniško na trajno viden nosilec. Obvezno morajo biti lastnoročno podpisani, zraven pa mora biti naveden tudi datum podpisa. Morebitne napačne vnose moramo prečrtati tako, da ostanejo čitljivi. Vsi popravki morajo imeti datum odkritja napake in podpis osebe, ki je napako opazila in vpisala/vrisala njene popravke.

    Gradbeni dnevnik moramo voditi v slovenskem jeziku. Na območjih narodnih manjših se lahko vodi tudi v madžarskem oziroma italijanskem jeziku.

    3. Oblika in vsebina dnevnika

    3.1 Uvodni list in dnevni listi

    Oblika in vsebina sta predpisani in sestavljeni iz uvodnega lista in dnevnih listov. V uvodni list vsebuje splošne podatke o objektu in akterjih pri gradnji. Dnevni listi so neke vrste dnevna poročila. Vanje vpisujemo podatke, ki se tičejo izvajanja del in druge pomembne podatke o gradnji oziroma poteku gradbenih del. V gradbeni dnevnik se vpisujejo in vrisujejo tudi spremembe projekta za izvedbo, ki nastanejo med gradnjo, in besedilni/grafični podatki, potrebni za razumevanje izvedbenih detajlov oziroma dejstev, navedenih na prvi strani dnevnega lista. Na dnevnih listih prav tako beležimo vremenske pogoji ob izvajanju del, število delavcev in strojno opremo, s katero so se izvedla posamezna dela.

    Nadzornik v gradbenih listih natančno opiše, katera dela so se opravljala in kateri materiali so bili pri tem uporabljeni.

    3.2 Izpolnjevanje gradbenega dnevnika: oblika in obrazec

    Oblika in vsebina ter način izpolnjevanja uvodnega lista in dnevnega lista gradbenega dnevnika so določeni v obrazcu, ki ga dobite na internetu. Na zgornjem ali spodnjem delu uvodnega lista in dnevnega lista je lahko prilepljena označba ali logotip investitorja ali izvajalca, če se investitor in izvajalec tako dogovorita. Če so zapisi, ki jih je treba navesti za en dan, preobsežni za en list, se lahko uporabi več strani (listov), ki se označijo z isto  številko in datumom, njihovo zaporedje pa s črkami ali številkami. 

    3.3 Koliko kopij potrebujem?

    Gradbeni dnevnik zapisujemo za vsak dan ločeno na posebnem listu, ki se vedno piše v dvojniku (uporaba samokopirnega sistema) ali tudi v več izvodih, če je to potrebno. Izvirno napisani izvod pripada investitorju, ostali izvodi pa izvajalcu in drugim udeležencem.

    4. Kako se vodi gradbeni dnevnik?

    4.1 KDAJ začnemo voditi gradbeni dnevnik?

    12. člen pravilnika o gradnji določa, da je treba gradbeni dnevnik začeti voditi od dneva prvih aktivnosti na parceli ali najpozneje z dnem uvedbe izvajalca v delo. Voditi ga je treba tako dolgo, ko se izvajajo dela na gradbišču. Vpise v gradbeni dnevnik je treba vpisovati dnevno, udeleženci pri graditvi objekta pa ga podpisujejo ob vsakokratnem pregledu ali nadzoru.
    Gradbeni dnevnik moramo začeti voditi že med pripravljalnimi deli na gradnjo, kot sta izkop gradbene jame in utrjevanje terena ipd.!

    4.2 KDO vodi gradbeni dnevnik?

    Gradbeni dnevnik in knjigo obračunskih izmer (ko je predpisana) mora na gradbišču voditi delavec, ki ga za to zadolži izvajalec, in sicer za vsa dela, ki jih izvajalec na gradbišču izvaja. Gradbeni dnevnik mora voditi ves čas od njegove vključitve v delo do prevzema del. Za tista dela, ki povezana z objektom, a se izvajajo v obratih zunaj gradbišča, gradbenega dnevnika in knjige obračunskih izmer ni treba voditi.

    4.3 KDO podpisuje gradbeni dnevnik?

    Gradbeni dnevnik na gradbišču pooblaščeni sestavljavec vodi v dvojniku. Podpisujejo ga najprej delavec, ki je pooblaščen za sestavo gradbenega dnevnika, nato odgovorni vodja del in nazadnje odgovorni nadzornik oziroma njegov pooblaščenec – odgovorni nadzornik posameznih del (v nadaljnjem besedilu: odgovorni nadzornik). Če se odgovorni nadzornik ali odgovorni vodja del s predhodnimi vpisi na listu ne strinjata, morata napisati opombo oziroma obrazložitev in stran podpisati.

    Če odgovorni vodja projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja med gradnjo objekta ugotovi neskladje, svoje ugotovitve in predloge, kako stanje popraviti, vpiše v gradbeni dnevnik. 

    4.4 KOMU mora biti gradbeni dnevnik dostopen?

    Gradbeni dnevnik mora biti dostopen za vpise vsem udeležencem pri graditvi objekta in pristojnim inšpektorjem. Originalni izvod se iz zvezka gradbenega dnevnika iztrga in ga hrani odgovorni nadzornik, dvojnik oziroma kopija, ki ostane v zvezku, se hrani na gradbišču.

    Gradbena dela

    4.5 KDAJ se gradbeni dnevnik zaključi?

    Pisanje gradbenega dnevnika se zaključi po zaključku del oziroma z dnem prevzema del.

    5. Zakonska podlaga za gradbeni dnevnik

    Zakonska podlaga za gradbeni dnevnik je: Pravilnik o gradbiščih (Uradni list RS, št. 55/08, 54/09 – popr., 61/17 – GZ in 199/21 – GZ-1). Pravilnik predpisuje obliko in način vodenja gradbenega dnevnika. Oblika gradbenega dnevnika je podana v Pravilniku o gradbiščih, Priloga 1.
     
    Strokovni članek 21276
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča?

    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča
    10
    78

    GHC-Projekt d.o.o.


    10
    1

    GP BEZJAK d. o. o.


    10
    3

    Mekoni d.o.o.


    9.1
    0

    VI - plan Pšeničnik Viktor s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane