Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradbeni nadzor, gradbeni nadzornik, pomemben del gradnje vaše hiše

    Članek je koristil že 7559+ uporabnikom
    Gradbeni nadzornik je strokovnjak, ki bo zagotovil, da bo vaša gradnja potekala brez težav in vam prihranil veliko denarja. Kaj pa pravzaprav pomeni gradbeni nadzor?
    Strokovni članek 7559
    Dober nadzornik je tudi aktivni organizator gradbišča
    Imamo kar 348 izvajalcev za področje Gradbeni nadzor:

    1. Kdaj potrebujemo gradbeni nadzor in kako poteka?

    Gradbeni nadzor je po Zakonu o graditvi objektov (ZGO) obvezen za vse manj zahtevne objekte, torej tudi za gradnjo hiše. Nadzor gradnje morate zagotoviti najkasneje z dnem, ko se na gradbišču začnejo pripravljalna dela, torej pred zakoličbo objekta.
     
    V osnovi pomeni gradbeni nadzor izvajanje strokovnega nadzora gradbišča vaše hiše. To pomeni, da nadzornik preverja, ali gradnja poteka v skladu s projektno dokumentacijo, za katero ste prejeli gradbeno dovoljenje.
     
    Poznamo različne vrste nadzora, od tega, da nadzornik obišče gradbišče le tu in tam, do tega, da z nadzornikom tesno sodelujete in vam pomaga pri vseh fazah projekta, tudi finančni konstrukciji. To je precej odvisno od tega, koliko plačate in kako strokoven je vaš nadzornik.

    2. Storitve dobrega gradbenega nadzora

    Pri gradbenem nadzoru imate v grobem dve možnosti. Lahko zgolj zagotovite skladnost z zakonom in se bo nadzornik pri vas oglasil le tolikokrat, kot je minimalno potrebno. Če pa želite strokovno storitev, kjer bo vaša hiša optimalno izvedena z vgradnjo kakovostnih materialov in potrebujete pomoč tudi pri izbiri izvajalca in drugih aspektih projekta, svetujemo, da za nadzor namenite več sredstev. Dober gradbeni nadzor bo vključeval vsaj te dejavnosti:

    2.1 Pomoč pri izbiri izvajalca

    Vaš nadzornik bo zbral ponudbe kakovostnih izvajalcev, ki so primerni za gradnjo vaše hiše, še preden se lotite gradnje. Skupaj z nadzornikom lahko pripravite Excell datoteko, kjer boste nato lahko primerjali ponudbe in posamezne postavke. 
    Z izbranim izvajalcem in nadzornikom se je dobro dobiti, da se že pred začetkom gradnje optimizirajo količine materiala in da pregledamo gradbeno pogodbo.

    2.2 Nadzor gradnje

    Dober nadzornik poleg nadzora skladnosti gradnje s projektno dokumentacijo izvaja tudi nadzor kakovosti vgardnje materialov. Nadzornik prav tako sproti ugotavljla, ali so bili vgrajeni pravi materiali in sistemske rešitve, kakor je določeno v projektantskem popisu del.
    Gradbeni nadzornik pregleda tudi kakovost vgrajenih inštalacij in tehnoloških naprav, kot je recimo toplotna črpalka.

    2.3 Optimizacija stroškov gradnje

    Ključna funkcija nadzornika je, da optimizira ceno gradnje vaše hiše. Marsikateri detajli se lahko izvedejo na enostavnejši način, kot ga je predvidel arhitekt. Z nadzornikom lahko veliko prihranimo recimo pri temeljni plošči, izvedbi armiranobetonskih vezi in količini armature,…

    2.4 Koordinacija izvajalcev

    Z gradbenim nadzornikom se lahko dogovorite tudi za organizacijo gradbišča. Dober nadzornik vam bo izdelal terminski plan gradbišča, vodil stroškovnike za posamezne situacije in bdel nad optimizacijo stroškov gradnje. 

    3. Cena gradbenega nadzora

    Glede na vaše želje se določi obseg nadzora in oblikuje cena. Cena nadzora se giblje od 1% - 5% investicijske vrednosti projekta. Torej boste za nadzor ponavadi odšteli od 2000 do 5000 EUR.
    Gradbeni nadzornik bo pregledal celotno gradbeno dokumentacijo.
    Gradbeni nadzornik bo pregledal celotno gradbeno dokumentacijo.


    Preverjanje skladnosti z načrti je delo gradbenega nadzornika.
    Preverjanje skladnosti z načrti je delo gradbenega nadzornika.


    Strokovni članek 7559
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni nadzor?

    Imamo kar 348 izvajalcev za področje Gradbeni nadzor:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 348 izvajalcev za področje Gradbeni nadzor
    8.9
    3

    AAB Arhitektura d.o.o.


    8.9
    0

    M4M INVEST d.o.o.


    8.9
    0

    DIA projektiranje in inženiring, d.o.o.


    8.9
    0

    ALTO DESIGN d.o.o. arhitektura, projektiranje, nadzor


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane