Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Napušč, da ali ne?

    Članek je koristil že 24082+ uporabnikom
    Izbira napušča je bila včasih pogojena s tehnologijo, večji napušči so omogočali boljše senčenje, minimalni napušči pa so bili recimo bolj odporni proti burji. Danes se stranke odločajo za napušč večinoma zaradi želja po estetskem učinku. Kakšen napušč je smiselno izbrati?
    Strokovni članek 24082
    Minimalni napušč je praktičen in estetsko privlačen.
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Minimalni napušč

    Minimalni napušč je praktičen v več pogledih. Ker streha le minimalno ali celo nič ne gleda čez linijo fasade, se veter nima kam upreti. Minimalni napušč oziroma hiša brez napušča se posebej dobro obnese v vetrovnih predelih, recimo na Primorskem, vse bolj pa postaja aktualen tudi drugod, saj so močne ujme vse pogostejše.

    Hiša z minimalnim napuščem je tudi estetsko privlačnejša, saj je forma enovita, brez štrlečih elementov. Najpogostejši argument proti hiši brez napuščev je, da bo fasada zamakala. V nalivih fasada zamaka ne glede na to, koliko napušča imamo. Prav tako sodobne tehnologije zaključnih slojev nudijo popolno zaščito proti vodi. Navsezadnje, spomnimo se hiš iz preteklosti, vse so imele minimalne napušče, njihove fasade pa so zdržale desetletja. 

    Srednje globoki napušč

    Najpogosteje se Slovenci odločamo za napušče do 100 cm. Razlogi so ponavadi, ker ne želimo, da bi fasada zamakala in tudi zato, ker se hočemo izogniti vročini poleti. Oboje ne drži. Za zadostno zaščito pred soncem potrebujemo najmanj 170 cm napušča. V nalivih, kakor smo že omenili, pa nam ne pomaga niti največji napušč. Problem srednjih napuščev je tudi, kako reševati lege ostrešja, ki štrlijo iz hiše. Taka rešitev pomeni toplotni most. Problem sicer fasaderji rešijo tako, da lege oblečejo v agepan plošče, ki jih kasneje omečejo. Taka rešitev ni trajna in ob premikih lesa "škatla" pri napušču začne pokati. Odločitev za tak napušč je zato nepremišljena in povezana samo z željo, da bi imel objekt določen izgled.

    Globoki napušč

    Globoki napušči so deli strehe, ki čez nivo fasade gledajo več kot 150 cm. Tak napušč ima vrsto prednosti. Hišo dobro ščiti pred poletnim soncem, posebej času največje pripeke. Tak napušč ščiti tudi morebitne lesene dele fasade pred izpostavljenostjo za UV.  Z globokim napuščem ustvarimo verando, torej pokriti prostor, kamor lahko postavimo mizo ali ležalnike. Če se odločate za napušč, vam svetujemo, da se odločite za globoki napušč.
    Tipična slovenska hiša z napuščem, ki nima posebne funkcije.
    Tipična slovenska hiša z napuščem, ki nima posebne funkcije.


    Lepota modernega globokega napušča v obliki prostorne verande.
    Lepota modernega globokega napušča v obliki prostorne verande.


    Globoki napušč, ki ga lahko pretvorimo v lep zimski vrt.
    Globoki napušč, ki ga lahko pretvorimo v lep zimski vrt.


    Strokovni članek 24082
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    9
    0

    AS ŽLEBOVI, ANDREJ STRNAD, S.P.


    10
    1

    GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


    10
    7

    GRADBENIŠTVO BELKO Belmin Ponjević s.p.


    10
    16

    Supremotech, Wadie Kidess, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane