Za področje
    urejanje okolice, izkopi

    Namakalni sistemi: razpršilni namakalni sistem ali kapljično namakanje?

    Članek je koristil že 6892+ uporabnikom
    Poleti je glavna aktivnost na našem vrt zalivanje, če želimo ohraniti naše rastline lepe, zdrave in cvetoče. Ker pogosto nimamo časa za ročno zalivanje, se poslužujemo različnih avtomatskih sistemov. Namakalni sistem je učinkovita rešitev, ki optimizira porabo vode, vašega časa in stroškov.
    Strokovni članek 6892
    namakalni sistemi naslovna
    Imamo kar 1586 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. Kaj so namakalni sistemi?

    Namakalni sistemi so drugačni od ostalih sistemov zalivanja, saj imajo vključen samostojen nadzor zalivanja. To nam prihrani nekaj časa, saj nam zalivalnega sistema ni treba nadzorovati. Namakalni sistem lahko delujejo s pomočjo regulacijskih stikal ali pa so vodeni računalniško. Lahko izberemo celo tak namakalni sistem, ki ima vgrajene tudi detektorje vlažnosti in zaliva naš vrt samo po potrebi.

    2. Zakaj izbrati namakalni sistem za vrt?

    2.1 Namakalni sistemi poskrbijo za optimalno zalivanje

    Namakalni sistemi omogočajo natančno in enakomerno dovajanje vode rastlinam. To pomeni, da se lahko korenine rastlin dobro napolnijo z vlago, kar prispeva k boljšemu zdravju rastlin. Izogibajo se presežnemu ali pomanjkljivemu zalivanju, kar je običajno pri ročnem zalivanju. Redno in dosledno zalivanje s pomočjo namakalnih sistemov pripomore k boljšemu zdravju in produktivnosti rastlin. To je zlasti pomembno pri gojenju pridelkov, saj prispeva k večjim pridelkom in kakovosti pridelkov.

    Namakalni sistem poskrbi za optimalno vlažnost zemlje. Z ustrezno vlažnostjo in optimalnimi pogoji rastlinje postane manj dovzetno za bolezni in škodljivce. To pomeni, da je manj potrebe po uporabi pesticidov in fungicidov.

    2.2 Namakalni sistem za varčevanje z vodo in časom

    Namakalni sistem prav tako pomaga pri varčevanju z vodo. Sistemom se lahko dodelijo časovniki in senzorji, ki omogočajo zalivanje v optimalnih trenutkih in količinah. To preprečuje nepotrebno izgubo vode zaradi presežnega zalivanja, posledično pa zmanjša mesečne stroške porabe vode za zalivanje. Ročno zalivanje zahteva veliko časa in fizičnega truda. Namakalni sistem avtomatizira postopek, kar vrtnarjem omogoča prihranek časa in energije, ki ga lahko namenijo drugim vrtnarskim nalogam.

    2.3 Prilagodljivost in natančnost

    Različne vrste namakalnih sistemov, kot so kapljični, pršilni, in podzemni sistemi, omogočajo prilagoditev glede na potrebe rastlin in vrtnih površin. Vsaka rastlina ali območje lahko prejme optimalno količino vode, kar izboljšuje njihovo rast.

    2.4 Vodna učinkovitost in kontrola na daljavo

    Z namakalnimi sistemi se lahko izognemo izgubam vode zaradi izhlapevanja in odtoka. Voda se dostavlja neposredno na območje, kjer je potrebna, kar prispeva k boljši izkoriščenosti vode. Napredne tehnologije, kot so senzorji vlage v tleh in pametni kontrolniki, omogočajo spremljanje in nadzor nad namakanjem na daljavo. To povečuje natančnost in učinkovitost zalivanja.

    2.5 Namakalni sistem za vrt in trajnostna obdelava

    Namakalni sistemi omogočajo, da se rastline gojijo tudi v sušnih obdobjih ali na območjih s pomanjkanjem naravne vlage. To prispeva k trajnostni pridelavi hrane.

    Namakalni sistemi
    Namakalni sistemi poskrbijo za optimalno porabe vode, kar je danes, v času podnebnih sprememb in vse pogostejših sušnih obdobij bistvenega pomena. 

    3. Namakalni sistemi različnih vrst

    3.1 Kapljično namakanje

    Kapljični sistem je učinkovit za natančno dovajanje vode rastlinam. Uporablja cevi s kapljičnimi odprtinami, ki se postavijo ob koreninah rastlin. Ta sistem zmanjšuje izgube vode zaradi izhlapevanja in omogoča optimalno zalivanje. Kapljični sistem zalivanja je podoben sistemu z vodnimi razpršilniki. Prednost kapljičnih sistemov je, da te porabijo manj vode in nam tako povzročijo manj stroškov. Njihova slabost pa je, da je razgradnja listja na vrtu s pomočjo kapljičnih sistemov slabša. Pri tem sistemu moramo uporabiti specifične vodne cevi in pa regulacijski ventil, ki uravnava tlak v cevi. 

    3.2 Pršilni namakalni sistemi

    Pršilni namakalni sistemi uporabljajo razpršilnike ali šobe, da enakomerno porazdelijo vodo po površini. Ta sistem je učinkovit za zalivanje trate in cvetličnih gred. Da razpršilniki dobro delujejo, potrebujejo veliko vode in močan vodni tlak. Sistem deluje tako, da vodno cev priključimo na razpršilnik. Tak vodni razpršilnik je primeren predvsem za namakanje večjih grad s cvetlicami ali zelenjavo. Izberemo lahko razpršilnik z ventilom za preprečevanje vračanja vode ali pa takšnega brez. Prav tako lahko ima razpršilnik statične glave, zako potrebujemo več glav, da lahko zaobjamemo celotno območje. Ena glava namreč ponavadi pokrije območje 5 m. Druga možnost pa je izbira krožne glave, ki se vrti in zavzame večje območje vrta.

    Pršilni namakalni sistem preprečuje nastajanje vodnih luž. 

    3.3 Podzemni namakalni sistemi

    Podzemni sistemi uporabljajo zakopane cevi in razpršilnike, ki dvigujejo vodo neposredno na površino tal. Ta sistem je estetsko nevsiljiv in zmanjšuje tveganje izhlapevanja vode.

    3.4 Mobilni namakalni sistem za vrt

    Mobilni namakalni sistem je prenosni in se lahko premika na različne predele vrta ali vrta. Ponuja večjo prilagodljivost pri zalivanju in je zelo priročen za premikanje.

    Kapljični namakalni sistem
    Kapljični namakalni sistem omogoča, da se po vrtu premikamo tudi med samim procesom namakanja.

    4. Koliko stane namakalni sistem za vrt?

    Za vodne razpršilnike boste odšteli od 6 EUR naprej + cev za zalivanje, nastavek za kapljični sistem zalivanja pa vas bo stal od 15 EUR naprej + cev za zalivanje.  Namakalni sistemi pa se cenovno zelo razlikujejo glede na to, kako so narejeni in kako veliko območje zavzemajo, osnovni, ki zavzemajo 4 x 4 m so okrog 40 eur + 3 eur za dodaten meter širine. 

    Strokovni članek 6892
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1586 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1586 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    9.1
    0

    ARH EMIL, S.P.


    8.8
    0

    Gradbena dela Kelenc d.o.o.


    8.9
    0

    GRADBENIŠTVO NIKO, NIKO MIJATOVIĆ S.P.


    9.9
    3

    Žlahtni vrtovi, urejanje okolice in čiščenje objektov, Polona Jesenšek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane