Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Hišna kanalizacija in odtočne cevi

    Članek je koristil že 46699+ uporabnikom
    Za odvajanje odpadnih in meteornih vod mora biti hišna kanalizacija pravilno izvedena. Gotovo ste že kdaj bili priča smradu, puščanju ali drugih tegobah hišne kanalizacije. Nepravilna izvedba je pogosta, zato bomo tokrat spregovorili nekaj besed o hišni kanalizaciji, pomembnem delu strojnih inštalacij v hiši.
    Strokovni članek 46699
    priljubljen
    odtocne cevi naslovna
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    1. Odtočne cevi

    1.1 Odtočne cevi: vertikalni vodi

    Odtočne cevi oz. odtoki sanitarnih elementov, kot so stranišča, WC školjke so v hiši speljani vodoravno in navpično, torej horizontalno in vertikalno. Z vertikalnimi vodi običajno prebijamo ploščo, zato je dobro prej poznati njihovo pozicijo, kar je sestavni del vsake dobro pripravljene PZI dokumentacije. Kasnejše vrtanje v beton in armaturo je drago in zamudno.
     
    Da pocenimo stroške gradnje je pomembno, da imamo čim manj vertikal. Svetujemo, da z arhitektom predvidite kopalnice in sanitarije ene pod drugimi. Tako lahko imamo »mokre vozle« ene pod drugimi. S tem prispevamo tudi k čim krajšim povezavam. Običajna debelina vertikalnih vodov, ki se izvedejo iz PVC cevi, je 110 mm oz. 11 cm.

    1.2 Odtočne cevi: horizontalni vodi

    Poleg vertikalnih vodov hišne kanalizacije izvajamo tudi vodoravne ali horizontalne vode. Te vodimo po estrihu ali še bolje po izolaciji tlaka. Debelina kanalizacijskih cevi je od 75 do 110 mm, seveda pa je to odvisno od sanitarne opreme in obremenitev. Minimalni naklon za vodoravno kanalizacijo je 2 %, kar pri petih metrih pomeni, da potrebujemo 10 cm padca! Velikokrat pa se zgodi, da v tlaku ni dovolj prostora za 2 % padec, zato je mogoče inštalacije za kanalizacijo izvesti tudi pod spuščenim stropom. Takrat moramo paziti, da cevi zvočno izoliramo.

    1.3 Kanalizacija: priklop na javno kanalizacijo

    Pomemben del hišne kanalizacije je priključek na javno kanalizacijo ali na malo čistino napravo ter ponikovalnico. Običajno se tak priključek izvede s cevmi premera 200 mm. Iztoki iz objekta se izvedejo preko revizijskih jaškov za vzdrževanje (priporočeno na vseh kolenih), pokritih z litoželeznimi pokrovi. 
    Kanalizacija mora biti položena na pravilno pripravljeno podlago, sicer se cevi lahko pogrezajo in pride do nevšečnosti. Globina cevi mora biti pod mejo zmrzovanja, kar je pri nas povprečno 80 cm.
    Za priključek na kanalizacijo moramo priložiti ustrezno dokumentacijo in za to pridobiti soglasje podjetja v upravljanju kanalizacije.
    Po končani izvedbi kanalizacije mora izvajalec preizkusiti pretok in tesnost. Med časom preizkusa kanalizacije ne sme puščati ali kazati drugih nepravilnosti. Zapisnik, ki se izdela po preizkusu, podpiše izvajalec in ga predloži nadzorniku.
     
    Javna kanalizacija
    Na fotografiji je prikazana javna kanalizacija. Odtočne cevi se pod zemljo zlivajo v kanalizacijski jašek.

    2. Kaj storiti v primeru puščanja odtočne cevi?

    2.1 Kako zaustaviti puščanje odtočne cevi

    V primeru puščanja odtočne cevi je pomembno takoj ukrepati, da preprečite nadaljnje poškodbe in morebitno poplavo ali onesnaženje. Čim prej pokličite izkušenega vodovodarja, medtem ko čakate na njegov prihod pa poskrbite za naslednje korake. Če je puščanje povezano z vodovodno napeljavo, izklopite glavni dovod vode v hiši. To bo preprečilo nadaljnje puščanje in omogočilo začasno zaustavitev pretoka vode. Če je puščanje blizu električnih napeljav ali naprav, previdno izklopite električno napajanje v tem delu hiše. Postavite posode ali brisače pod puščajočo cev, da zberete uhajajočo vodo in preprečite širjenje po prostoru. Če je možno, uporabite vedro ali vedra za zbiranje vode.

    2.2 Počistite in posušite prostor

    Po odpravi puščanja je pomembno temeljito posušiti prizadeto območje. Uporabite brisače, ventilatorje ali razvlaževalce zraka, da odstranite vlago in preprečite razvoj plesni, alg ali glivic. V primeru, da je prišlo do poškodb materialov ali onesnaženja, je treba opraviti tudi sanacijo prostora, kar podraži investicijo.

    Odtočne cevi
    Da bi pocenili izvedbo, priporočamo, da kopalnice načrtujete eno nad drugo.

    3. Kaj storiti, če javna kanalizacija ni na voljo?

    Če javna kanalizacija ni urejena v vašem območju, obstajajo alternative za odstranjevanje in obdelavo odpadnih voda. Ena od možnosti je namestitev individualne čistilne naprave. Ta naprava bo obdelala odpadne vode na vašem lastnem zemljišču, preden se vrnejo v okolje. Druga alternativa je greznica. Gre za rezervoar, v katerem se zbirajo in razgrajujejo odpadne vode. Tretja alternativa je kompostiranje stranišča, ki je okolju prijazna metoda za obdelavo odpadnih voda. Ta sistem uporablja biološke procese za razgradnjo odpadkov in proizvodnjo uporabnega komposta. Priporočljivo je, da se pred izbiro kanalizacijskega sistema na območjih brez javne kanalizacije posvetujete s strokovnjakom.

    4. Hišna kanalizacija: cena

    Za klasično hišno kanalizacijo z dvema kopalnicama, eno kuhinjo in običajnim številom priklopov gospodinjskih aparatov in sanitarne opreme boste odšteli od 20 do 25 EUR/m2, za hišo 200 m2 torej okrog 4.500 EUR
     
     
     
    Strokovni članek 46699
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodovodar?

    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar
    8.9
    0

    GRIP PRO d.o.o.


    9.7
    1

    PRO MAX GROUP d.o.o.


    8.9
    2

    Nautitek d.o.o.


    9.7
    18

    D-S mont d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane