Za področje

    Gradbene faze in njihova cena

    Članek je koristil že 22867+ uporabnikom
    Gradnja je lahko zelo naporna, zato je dobro, da se prej opremimo z vsemi potrebnimi informacijami: katere so gradbene faze, kako so gradbene faze odvisne od tipa gradnje (zidana/skeletna gradnja) in seveda kakšna je cena posamezne gradbene faze. Cena gradnje hiše niha glede na kompleksnost konstrukcije, ceno materiala in posebnih gradbenih elementov, kompleksnost inštalacij, spreminja pa se tudi glede na razlilčne družbene dejavnike in skozi čas.
    Strokovni članek 22867
    skeletna gradnja
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    1. Zakaj so gradbene faze pomembne

    Gradnja hiše poteka vedno po fazah. Gradbene faze se delijo na 5 faz, ki se med seboj nadgrajujejo. Kakovostna in obstojna hiša je odvisna od kvalitete izvedbe vsake gradbene faze, zato je zelo pomembno, da se vsako srkbno načrtuje. Zaradi tega toplo priporočamo prisotnost arhitekta v celotnem procesu gradnje in dobre gradbene izvajalce ter seveda gradbenega nadzornika. Cena gradnje hiše je pravzaprav seštevek cen posamezne gradbene faze, kar lahko določimo v procentih. Cena in čas, porabljen za posamezne gradbene faze, sta odvisna tudi od konstrukcijskega sistema, iz katerega sestoji hiša (zidana/skeletna gradnja). Ne glede na konstrukcijski sistem gradnje hiše pa morate poznati spodaj navedene gradbene.

    2. Začetek 1. gradbene faze

    Ko uredimo vso projektno dokumentacijo, ko imamo v rokah gradbeno dovoljenje in projekt za izvedbo, lahko začnemo s prvimi fizičnimi deli, ki so del 1. gradbene faze. Prva gradbena faza vključuje vse potrebno za pripravo terena in gradbišča. Vključuje tudi zakoličbo in izkop gradbene jame. V prvo gradbeno fazo spada tudi temeljenje, torej postavitev pasovnih temeljev ali temeljne plošče. Zemeljska dela in postavitev temeljev hiše obsegajo nekje 3% stroškov celotne cene gradnje hiše.

    3. 2. in 3. gradbena faza

    V naslednjih gradbenih fazah nadgrajujemo zemeljna dela iz 1. gradbene faze.  V drugo in tretjo gradbeno fazo je vključena postavitev kletne plošče, konstrukcija etaž in mansarde, prav tako pa tudi postavitev strešne konstrukcije. 3. gradbena faza zajema tudi krovska dela. Druga in tretja gradbna faza predstavljata približno 42% stroškov celotne gradnje. Največji strošek druge in tretje gradbene faze novogradnje predstavljajo konstrukcijski elementi, zidovi in stropovi, nekje 32% obeh faz.

    4. Zaključne gradbene faze: 4. in 5. gradbena faza

    Skupaj največji strošek predstavljata četrta in peta gradbena faza, kar 53% stroška celotne gradnje. V ti dve fazi so vključene vse inšatacije, izdelava tlakov, vgradnja stavbnega pohištva, fasada in ometi in ostala dela, ki naredijo objekt pripravljen za vselitev. Pri tem največji strošek predstavljajo inštalacije, kar 11%. Zaključne gradbene faze pa ne bodo učinkovite, če ne bodo izhajale iz dobro izvedenih začetnih gradbenih faz. Pomembno je tudi vedeti, da so gradnja hiše in cena gradnje ter čas posamezne gradbene faze v veliki meri odvisni tudi od izbire načina gradnje (montažne hiše, zidane hiše, lesene hiše itd.).

    Gradnja hiše
    Gradnja hiše je je sestavljena iz več faz. Kvaliteta izvedbe posamezne gradbene faze zagotavlja kvaliteto celote.

    5. Gradbene faze glede na tip gradnje (zidana/skeletna gradnja)

    Pri montažni gradnji, kjer ima hiša zelo lahko konstrukcijo iz vnaprej pripravljenih in prefabriciranih konstrukcijskih elementov, ki se nato na mestu samo še spojijo skupaj. Zaradi tega gradnja hiše in gradbene faze potekajo hitro, saj je po končanih zemeljskih delih konstrukcijske elemente treba le še pripeljati do objekta in jih na mestu spojiti skupaj. Razen prve gradbene faze so vse faze zaradi tega tudi veliko bolj čiste od zidane, saj razen za betonska zemeljska dela ni mokrih in umazanih materialov. 

    Klasična zidana gradnja se imenuje z drugo besedo tudi mokra gradnja, saj gradbena veziva vsebujejo vodo, ki sproti izhlapeva. Pri klasični zidani gradnji je zato potreben določen čas med prehodom od ene do druge gradbene faze, da voda popolnoma izhlapi iz konstrukcije. Taka gradnja hiše je zato dolgotrajnejša, gradbene faze pa se lahko zavlečejo. 

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja SIMBAU, d.o.o.

    Katere dejavnosti v sklopu gradbeno-obrtniških del opravljate?

    Izvajamo naslednja gradbeno-obrtniška dela: pripravljalna, zemeljska, armiranobetonska, zidarska, tesarska, krovsko-kleparska dela. Zaposlene imamo zidarje, tesarje, strojnike in železokrivce. Specializirani smo za novogradnje in strehe.

    Kaj je pogoj za pričetek gradnje objekta, s katerim materialom gradite objekte?

    Pogoj za pričetek gradnje je v splošnem pridobljeno gradbeno dovoljenje s strani stranke in dokumentacija PZI, ki vsebuje tudi natančen popis gradbeno-obrtniških del. Na podlagi popisa lahko izdelamo natančno ponudbo za gradnjo hiše do podaljšane 3. gradbene faze ali gradnje na ključ. Postavljamo izključno zidane hiše, pri gradnji pa uporabljamo opečne zidake Porotherm, proizvajalca Wienerberger.

    Prej ste omenili gradnjo do 3. gradbene faze in gradnjo na ključ, kaj točno pomenita izraza?

    Objekt zgrajen do podaljšane 3. gradbene faze ima pokrito streho, vključno z vsemi kleparskimi deli. Gradnja na ključ oz. Gradnja do 5. gradbene faze pa pomeni, da je to dokončan objekt, v katerega se investitor lahko ob primopredaji in izstavitvijo uporabnega dovoljenja brez problema vseli in je kot tak že pripravljen na bivanje.
    g. Simon, SIMBAU, d.o.o.

    Strokovni članek 22867
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    1

    URTEH d.o.o.


    8.6
    0

    Muslioski d.o.o.


    8.7
    0

    ŠTOLFA, gradbeno podjetje, d.o.o.


    10
    4

    ŠTEFAN MEDVED s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane