Za področje

    Zakaj potrebujemo arhitekta?

    Članek je koristil že 7329+ uporabnikom
    Ponavadi velja prepričanje, da arhitekta potrebujemo, da nam ta pripravi dokumentacijo. Arhitekt nam sicer res pripravi projektno dokumentacijo, a to ni njegova primarna dejavnost, večinoma se arhitekt osredotoča na oblikovanje prostora, oblikovanje objekta po meri, racionalno razporeditev prostorov, idr.
    Strokovni članek 7329
    Arhitekt Zumthor, vir: thinkjunction.com
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Projektna dokumentacija

    Da lahko začnemo z gradnjo objekta potrebujemo gradbeno dovoljenje, pred tem pa moramo do arhitekta, da nam ta pripravi projektno dokumentacijo. Najprej arhitekt pripravi Idejni projekt (IDP), kjer se določi sama ideja objekta, okvirno tlorisi, osnovni podatki o lokaciji in se na podlagi tega zaprosi za projektne pogoje. Da bo arhitekt začel z delom potrebujete lokacijsko informacijo in geodetski načrt.

    Ko soglasodajalci izdajo projektne pogoje, se lahko sfinalizira Projekt za gradbeno dovoljenje (PGD) in se ga pripravi najprej za soglasodajalce in nato za upravno enoto, ki na podlagi tega izda gradbeno dovoljenje.
    Ko imate v rokah gradbeno dovoljenje lahko začnete z gradnjo, a morate pred tem imeti izdelan Projekt za izvedbo (PZI), ki ga prav tako pripravi arhitekt. V Projektu za izvedbo so podrobni načrti arhitekture z detajli in ostali načrti, kot npr. načrti strojnih inštalacij, načrti elektro inštalacij. Projekt za izvedbo je po zakonu obvezen, priporočljiv pa je tudi zato, ker izvajalci brez podrobnih načrtov ne morejo začeti z delom.

    Arhitekt podrobno pozna vse faze procesa, zakonodajo, predvsem pa ve, kako oblikovati in postaviti objekt, da bo ta v skladu z vašimi potrebami, kontekstom in zakonodajo.

    Racionalizacija stroškov

    Za primer vzamimo objekt v velikosti 150 m2 (neto), ker kvadratni meter zidane gradnje enostanovanjskega objekta v povprečju znaša od 900 do 1000 EUR/m2, vas bo objekt stal okrog 150.000 EUR. Temu prištejte še ceno zemljišča, ceno komunalnega prispevka, pojavijo pa se lahko tudi ostali nepredvideni stroški.

    Cena arhitekta, ki pripravi celotno dokumentacijo, je nekje v vrednosti od 3 do 5% glede na ceno zidave objekta. Arhitekt ima znanje, da vaš objekt, oziroma tloris objekta zracionalizira tako, da boste na koncu skupna neto kvadratura nižja od pričakovane, kljub polni uporabnosti prostorov. Na visoko ceno objekta pogosto najbolj vplivajo prav nepotrebni kvadratni metri v objektu, ki pa se jih lahko odstrani s smiselno razporeditvijo prostorov. Na primer, cena celotne dokumentacije, ki jo pripravi arhitekt je ekvivalentna ceni kvadratnih metrov wc-ja, manjše kopalnice ali hodnika.

    Poleg tega, da lahko arhitekt poceni gradnjo z znižanjem kvadrature, lahko strošek zracionalizira tudi pri drugih postavkah. Če npr. ne naročite PZI-ja, z izračunom gradbenih konstrukcij, bo zaradi predimenzioniranja konstrukcije strošek te drastično narastel, to se zgodi skoraj vedno. V načrtu gradbenih konstrukcij pa je točno določeno, koliko zidakov, betona in armature potrebujete, tako ne boste plačevali odvečnega materiala. Na primer 1m3 armiranega betona stane okrog 100 eur, načrt gradbenih konstrukcij pa je nekoliko več.

    Objekt po meri

    Seveda imate možnost, da prihranite pri idejnem projektu in naročite tipski načrt, ki ga nato delno prilagodite svojim potrebam in okolici. Prilagajanje tipskega načrta vas bo stalo podobno, oziroma nekoliko manj kot idejni načrt, ki bo narisan posebaj za vas, prilagojen vašim željam, predvsem potrebam in okolici v katero se bo objekt pozicioniral.

    Hišo si najverjetneje gradite enkrat v življenju in ta predstavlja verjetno eno največjih investicij vašega življenja, tako se nikakor ne splača, da želite prihraniti pri idejnem načrtu nekaj sto eur-ov, kar predstavlja veliko manj kot 1% celotne investicije.

    Za objekt zgrajen po meri se šteje tisti objekt, ki je prilagojen vešmu načinu življenja in upošteva vaš dnevni ritem, od trenutka, ko se zbudite do trenutka, ko greste spat. Tako je skoraj nemogoče, da bi določen tloris pasal na dve različni parceli, dveh različnih družin.

    Oblikovanje prostora

    Arhitekt pa zasnuje objekt, ki ni narejen zgolj za bivanje in izvrševanje osnovnih funkcij, ampak poleg tega oblikuje prostor tako, da se v njem dobro počutite, pričara atmosfero, v kateri se boste radi zadrževali. Objekt oblikuje tako, da za njim stoji celostna ideja, ki povezuje prostore med seboj in z zunanjostjo, hkrati pa oblikuje posamezne prostore, da so ti kar se da funkcionalni in prijetni za bivanje.
    Poleg tega, da objekt tako dobi na vrednosti za vas, pa ga boste, če bo smiselno in celovito oblikovan v prihodnosti tudi lažje prodali.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster in nam pošljite povpraševanje.


    Arhitektura, vir: archinspire.org/
    Arhitektura, vir: archinspire.org/


    Arhitektura, vir: ideasgn.com
    Arhitektura, vir: ideasgn.com


    Strokovni članek 7329
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.4
    0

    GPO D.O.O.


    9.1
    1

    ARHITEKTURA - BOGOMIR VIDIC S.P.


    9.1
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    9.7
    0

    Biro Biro d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane