Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Živa meja, cena za obrezovanje žive meje

    Članek je koristil že 20483+ uporabnikom
    Žive meje v vrt prinesejo vzdušje, razdelijo zunanji prostor, zmehčajo meje in zagotovijo ozadje barvitim in teksturiranim shemam zasaditve. Še več, na voljo so v vseh oblikah, barvah in velikostih in pod pogojem, da jih občasno obrezujete (ali za to najamete strokovnjaka), lahko zrastejo visoko, navzven, so strogo postrižene ali pa naravno razpuščene. Možnosti so res neskončne in za vsak vrt ter vsakega vrtnarja se najde prava živa meja.
    Strokovni članek 20483
    zive meje
    Imamo kar 601 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

    1. Čas za sajenje žive meje

    Kadarkoli med novembrom in marcem je idealen čas za to, da naročite zasaditev nove žive meje, saj so na voljo gole korenine (kar pomeni, da rastline niso dobavljene v posodah, temveč zgolj njihove korenine, naravnost iz tal). To je dosti cenejše od nakupa izrastlih rastlin za živo mejo poleti, pomeni pa tudi, da bodo rastline potrebovale manj zalivanja in bodo na splošno bolj odporne, če jih posadite pred koncem zime. Lahko jih kupite tudi v različnih velikostih, odvisno od svojih potreb.

    2. Obrezovanje žive meje

    Vsi si želimo žive meje, ki jo je enostavno vzdrževati in pomeni tudi nizek strošek. Naj vas pomirimo. Dokler živo mejo obrežete enkrat ali dvakrat na leto (če potrebujete pomoč, je najboljša izbira izkušen vrtnar), je malo možnosti, da bi vaša živa meja postala nadloga.

    3. Skrb za živo mejo

    Žive meje so odlična rešitev, ki zahteva malo vzdrževanja za vse vrste vrtov. Prepričajte se le, da dela opravite v času, ko jih ptice ne uporabljajo za gnezdenje. Zima je pogosto najboljša za temeljito obrezovanje žive meje, v ostalih letnih časih pa je to odvisno od posamezne vrste žive meje, od tega kdaj cveti in tako naprej. Prav tako je vredno razmisliti o danih pogojih, preden izberete vrsto žive meje. Razmislite o tem, kakšno vrsto tal imate, koliko svetlobe bo imela vaša živa meja, ali jo boste lahko zalivali v sušnih obdobjih in podobno.

    4. Žive meje - vrste

    Živa meja je lahko iz listavcev ali iglavcev. Večina listavcev pozimi odvrže listje, zato je takrat živa meja bolj pusta, prav tako pa prepušča več vetra. 

    4.1 Prosto stoječe žive meje 

    Prosto stoječe žive meje so sicer bolj primerne za večje vrtove, kjer je več prostora. Proste žive meje se načeloma ne obrezuje, te zgolj po potrebi redčimo. Za tako živo mejo lahko uporabimo različne cvetoče rastline ali grmovnice, npr. španski bezeg, forzicijo, medvednjak, vajgelijo, črni bezeg, japonsko kutino, šipek ipd.

    4.2 Strižene žive meje

    Strižene žive meje, ki so bolj pogoste, pa lahko umestimo tudi na vrt z manj prostora. Za striženo živo mejo lahko  uporabimo tise, ciprese, pušpan, lovorikovec, beli gaber, bukev, enovratni glog, ipd. Ta živa meja raste nekoliko dlje, tudi do 10 let, da je njena višina primerna. Primerna višina, ki jo naj rastline dosežejo, je okrog 2 m, če želimo, da je živa meja tudi ograja vrta. Če pa živa meja predstavlja le obrobo za predhišne vrtove, naj bo ta visoka med 70 in 100 cm.

    4.3 Hitro rastoče žive meje

    Zrela živa meja bo hitro skrila vse vrste grehov. Kljub temu vedno priporočamo, da razmislite o tem, kako bo izgledala živa meja. Dajte želenem videzu prednost pred hitrostjo rasti. Nekatere najhitreje rastoče žive meje, na primer Leylandii Cipresa, niso nujno najlepše.

    Številne običajne rastline za varovanje mej, kot so Prunus laurocerasus Rotundifolia (češnjev lovor), Crataegus monogyna (glog) in Taxus baccata (tisa), rastejo dokaj hitro, zato so dobra srednja izbira. Če se vam za živo mejo res mudi, razmislite o naložbi v nekoliko bolj zrele rastline.

    4.4 Žive meje so videti lepo v vseh letnih časih

    Za zanimivost skozi vse leto ne morete izbrati bolje kot klasičnega Carpinus betulus (gaber) ali Fagus sylvatica (bukev). Oba sta listopadna, pozimi pa se oklepata lepih bronastih listov, ki sta jih razvila jeseni. Videti pozimi vijugasto strukture velike žive meje, kot je ta, ni nič drugega kot lepo.

    5. Prednosti in slabosti žive meje pred ograjo

    Prednosti žive meje so, da je ta lepa na poglej, nižja pa je tudi njena cena. Živa meja doseže tudi dolgo življenjsko dobo in tako dolgo izpolnjuje svojo vlogo. Nekoliko negativno pa je, da ta potrebuje redno vzdrževanje, kot npr. obrezovanje, gnojenje, pletje, pa tudi to, da nekaj časa traja, preden le-ta zraste do željene velikosti.

    Žive meje niso nič novega. Poleg njihovega vizualnega doprinosa smo nedavno začeli ceniti tudi njihov prispevek k trajnosti. Žive meje so bistvenega pomena za prostoživeče živali, tako v mestnih kot v podeželskih okoljih. Skrajni čas je, da se žive meje vrnejo tudi v naša mesta, saj imajo svoje mesto tudi v velikih in majhnih mestnih vrtovih. Ker, ne samo, da zajemajo ogljik, ampak izboljšajo tudi kakovost zraka!

    6. Obrezovanje žive meje - cena

    Cena za obrezovanje žive meje znaša od 1.4 do 2 €/tm, oz. 0,5 €/m2, v primeru večjih količin (120 m2) pa znaša okvirna cena 0,4 €/m2.

    hedge2.jpg
    Dokler živo mejo obrežete enkrat ali dvakrat na leto (če potrebujete pomoč, je najboljša izbira izkušen vrtnar), je malo možnosti, da bi vaša živa meja postala nadloga.

     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Urejanje okolice, Matjaž Bratkovič s.p.

    Ukvarjate se s širokim spektrom urejanja okolice, kot je recimo sajenje trave, košnja trave, obrezovanje grmovnic, drevja in podobno. Še kaj mogoče?

    Točno tako, spekter storitev je res širok, saj se ukvarjamo s košnjo trave, sejanjem trave, polaganjem travnega tepiha, urejanjem vrtov, urejanjem okolice, urejanjem dvorišč, obrezovanjem drevja, grmovnic in živih mej, prekopavanjem, okopavanjem in mulčenjem.

    Katero izmed storitev bi izpostavili?

    Trenutno bi izpostavil recimo košnjo trave in polaganje travne ruše, ki sta zelo aktualni dejavnosti v spomladanskem času. Košnja trave na domači zelenici se priporoča na vsakih 7 dni, je pa pogostnost košnje odvisna od letnega časa. Večina ljudi se košnje trave zaradi lepšega izgleda in enakomerne rasti trave odloči za uporabo motorne ali električne kosilnice, košnja z navadno koso je v večji meri že žal zamrla, čeprav se jo v nekaterih območjih še vedno ohranja kot stari običaj. Cena košnje trave je odvisna od površine terena in tudi zahtevnosti terena, okvirna cena se giblje okrog 0,15€/m2.

    V primeru, da pa na svojem zemljišču želite takojšnjo travo, brez sejanja in čakanja, da le-ta zraste, je dobra alternativa travna ruša oz. travni tepih. Pri polaganju travnega tepiha je potrebna priprava tal, ki je zelo podobna kot pri sejanju trave, potrebno pa je izpostaviti dejstvo, da moramo pri polaganju paziti, da zagotovimo cca. 1-2 cm nižjo osnovo, kot recimo pri postopku sejanja trave. Cena polaganja travnega tepiha je na račun hitrejše izvedbe seveda višja, kot pri postopku sejanja trave.
    g. Matjaž, Urejanje okolice, Matjaž Bratkovič s.p.

    Strokovni članek 20483
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtnarstvo?

    Imamo kar 601 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 601 izvajalcev za področje Vrtnarstvo
    9.9
    6

    ALNAIR D.O.O.


    9.2
    1

    Urejanje okolice, Matjaž Bratkovič s.p.


    10
    6

    Vertical d.o.o.


    10
    3

    Vrtni svet Dores, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane