Za področje

    Bojler ali pretočni grelnik vode?

    Članek je koristil že 12578+ uporabnikom
    Toplo vodo potrebujemo pri veliko opravilih iz vsakodnevnega življanja. Vodo lahko segrevamo lokalno ali centralno. Koristno je pridobiti nekaj znanja o tem, kako deluje grelnik vode oziroma bojler, saj vam bo to pomagalo prepoznati karkoli nenavadnega. V nadaljevanju smo se razpisali o načinu delovanja in različnih sistemih bojlerjev in grelnikov vode ter pojasnili, kkšne so ključne razlike med njima.
    Strokovni članek 12578
    bojler naslovna
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1. Kaj ogreva pretočni grelnik vode ali bojler?

    Najprej je treba vedeti, na kakšen način se ogreva grelnik vode. Možnosti je več. Bojler ali pretočni grelnik vode lahko ogrevamo na plin (daljinsko ogrevanje), s toplovodom, s kurilnim oljem, biomaso, sončno energijo ali s toplotno črpalko. Običajno se grelnik vode ogreva na enak način, kot se ogreva vaša hiša. Lahko pa se odločite tudi za različna ogrevalna sistema. Hišo lahko ogrevate npr. s plinom ali kurilnim oljem, sanitarno vodo pa s pomočjo sončne energije. Sončni kolektorji namreč pogosto ne zadostujejo za energetske potrebe celotne hiše, zadostujejo pa za ogrevanje sanitarne vode.

    Grelnik vode oziroma bojler je treba priključiti na enega izmed zgoraj naštetih virov toplote, ki ga bo segreval.

    2. Lokalno ali centralno segrevanje sanitarne vode?

    Vodo je treba greti sproti. Segrejemo jo lahko lokalno, vendar je to manj primerno, saj toplo vodo potrebujemo na več mestih v stanovanju hkrati. Toplo vodo na več mestih hkrati omogoča samo centralno ogrevanje. Lokalno segrevanje je primerno kvečjemu samo za manjše, počitniške objekte, kjer tople vode dejansko ne potrebujemo na več mestih ali pa objekt sploh ni priključen na javno infrastrukturo in se moramo pri ogrevanju sanitarne vode znajti sami. Po navadi se voda segreva centralno, ker je hišna napeljava neposredno povezana s hranilnikom tople vode.

    Bojler
    Koliko tople vode bomo imeli, je odvisno od kapacitet našega bojlerja. Problem lahko nastane pri zaporednem prhanju ali kopanju več oseb, saj bojler vode ne zmore tako hitro segreti.

    3. Bojlerji

    3.1 Kaj so bojlerji?

    Bojler je večji kotel, namenjen segrevanju sanitarne vode za potrebe vašega doma. Hranilniki tople vode se uporabljajo tako za segrevanje kot tudi shranjevanje tople vode. Ko boste izpraznili rezervoar, se bo bojler začel ponovno polniti s hladno vodo, ta pa se bo nato ponovno segrela. Voda, ki priteče v bojler, se segreje s pomočjo prenosnika toplote, ki je v njem nameščen, ta pa je lahko nameščen tudi izven bojlerja. Za segrevanje je lahko uporabljenih tudi več toplotnih prenosnikov, kar je odvisno od načina ogrevanja. Za številna gospodinjstva ta sistem zadostuje za oskrbo s toplo vodo, nekatere družine pa občasno porabijo toplo vodo hitreje, kot jo lahko rezervoar ogreje. Ko se to zgodi, začasno izčrpate zalogo tople vode in ta nekaj časa ni na voljo.

    V stanovanju bojler skrbi za vročo vodo med tuširanjem, kopanjem v kadi, za vročo vodo v umivalniku v kopalnici in kuhinji ter za vročo vodo za pralni in pomivalni stroj.

    3.2 Kapaciteta bojlerja

    Na tržišču so na voljo različne kapacitete oziroma volumni bojlerjev. Kapacitete bojlerja so odvisne od števila porabnikov, toplotnih izgub in od načina segrevanja. Oseba na dan porabi povprečno 70 do 80 litrov tople vode. Ta enota se uporabi za računanje porabe toplotne vode na dan. Tako lahko okvirno definiramo velikost bojlerja. Katero velikost bojlerja izbrati, pogojuje število družinskih članov in navade vašega gospodinjstva. Če gre za družino štirih ali več članov, ki se vsi prhajo zvečer, bojler s kapaciteto 80 litrov ne bo zadostoval, da bi se vsi člani tuširali drug za drugim. Več tople vode boste porabili, če namesto prhe uporabljati kopalno kad ali če posodo perete na roke (in po možnosti vmes niti ne izklapljate vode). V vseh naštetih primerih se priporoča nakup bojlerja z večjo kapaciteto.

    Bojler vodo segreje vnaprej, nato pa jo do uporabe hrani v kotlu. Vendar pa bojler za segretje vode potrebuje nekaj časa - 80 litrski bojler bo potreboval npr. dobro uro. Ko tople vode zmanjka, moramo počakati, da jo bojler spet segreje, kar je v gospodinjstvu z večjo potrebo po topli vodi lahko nadležno.

    4. Visokotlačni ali nizkotlačni bojler?

    Obstajajo visokotlačni in nizkotlačni bojlerji. Za domačo uporabo zadostujejo nizkotlačni. Visokotlačni so pogostejši v večjih in javnih stavbah komercialnih ter zahtevajo pogosto pregledovanje, saj predstavljajo potencialne varnostne težave.

    5. Izolacija bojlerja

    Hranilnik vode mora biti ustrezno izoliran, po navadi je ta izoliran z izolacijo iz poliuretana, ki je debela med 5 in 8 cm. Sam boljer je po navadi izdelan iz pločevine, ki prevaja toploto, zato mora biti še dodatno izoliran. Da hranilnik tople vode ne rjavi, mora biti ustrezno protikorozijsko zaščiten z ustreznimi premazi, npr. s premazom iz epoksija. Dodatno ga lahko zaščitimo s katodami ali magnezijevimi anodami.

    6. Pretočni grelnik vode brez rezervoarja

    6.1 Pretočni grelnik vode je prostorsko manj moteč

    Druga možnost ogrevanja sanitarne vode, ki je danes vse bolj popularna, je pretočni grelnik vode. Ta sanitarno vodo ogreva na enak način kot standardni kotel, vendar namesto shranjevanja tople vode le-to ogreva na zahtevo, torej ko jo potrebujete in medtem ko voda teče skozi. Odprava hranilnikov pomeni, da ti kotli zavzamejo precej manj prostora in niso moteči. Največja prednost grelnika vode pa je neomejena količina tople vode. Ker pretočni grelnik vode za razliko od bojlerja vodo segreva sproti in je ne hrani, tople vode ne more zmanjkati.

    6.2 Pretočni grelnik je energetsko učinkovitejši

    Ker grelniki vode brez zbiralnika ogrevajo vodo samo po potrebi, so običajno bolj energetsko učinkoviti. Pogosto lahko tudi učinkoviteje dohajajo potrebe gospodinjstva po topli vodi. Vendar imajo grelniki vode brez rezervoarjev z manjšo izhodno močjo nekaj omejitev glede količine tople vode, ki jo lahko hkrati zagotovijo.

    Tej težavi se lahko uspešno izognemo z namestitvijo več enot na različnih mestih porabe tople sanitarne vode. Namesto ene zmogljive enote, ki ogreva sanitarno vodo za celotno hišo, lahko namestimo več enot na mestu uporabe. Enote namestimo blizu umivalnikov ali prh, tako da se lahko vsaka enota osredotoči izključno na zagotavljanje trenutne in neprekinjene oskrbe s toplo vodo na teh območjih.

    Pretočni grelnik vode
    Pretočni grelnik vode je zaradi majhnih dimenzij mogoče skriti v omaro.

    7. Cena bojlerja

    Cena bojlerja je odvisna od volumna, moči in tehnologije. Za posamezni grelnik vode boste odšteli med 70 - 300 EUR/kos.

    8. Koliko stane grelnik vode?

    Za pretočni grelnik vode boste odšteli približno toliko kot za bojler. Cene se ne razlikujejo bistveno.



    Strokovni članek 12578
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje
    9.1
    0

    INŠTALATERSTVO GRUM JOŽE - S.P.


    9.3
    1

    ENERGIJA - EKOLOGIJA, JOŽE KRAJNC, S.P.


    9.8
    2

    Drago Delopst s.p.


    9.7
    18

    D-S mont d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane