Za področje

    Kanaleta, cena kanalete za meteorno vodo

    Članek je koristil že 22763+ uporabnikom
    Kanalete za meteorno vodo oz. kanalete za odvodnjavanje so namenjene odvajanju meteorne vode z dvorišč, igrišč, vrtov, cest, ipd. Kanaleta je pogosto betonska, lahko pa se odločimo kovinske oz. inox kanalete. Ko se odločimo za polaganje kanalet, moramo najprej določiti velikost izkopa v katerega bomo vstavili podstavek in kanaleto, stenske podpornike, dimenzije kanalet in dimenzije cevovoda.
    Strokovni članek 22763
    inox kanalete za meteorno vodo
    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. Kanalete za meteorno vodo

    1.1 Pozicija kanalete za meteorno vodo

    Kanalete za meteorno vodo oz. kanalete za odvodnjavanje morajo biti nameščene pravilno, saj bodo samo tako lahko poskrbele za odvodnjavanje. Predvsem je pomembno, kam jih namestimo. Najbolje bo, da načrt odvodnjavanja izdela projektant, ki bo upošteval tudi to, kako je odvodnjavanje rešeno pri sosedih in v okolici. Ni pomembno samo, da voda ne steče proti hiši, pomembno je tudi, da se ne steka proti okoliškim objektom. Najbolje je, da jo kanalete za meteorno vodo namestimo tako, da vodo speljemo na mesto, ki je najbolj oddaljeno od vseh objektov. Najpogostejša je betonska kanaleta, pogoste pa so tudi inox kanalete za odvodnjavanje. 

    1.2 Kanaleta zahteva vzdrževanje 

    Kanalete za meteorno vodo je treba vzdrževati. Ne glede na to, ali je kanaleta betonska ali kovinska, se bo v njih nabiralo listje. To je pogostejši pojav pri kanaleti z rešetko. Kanaleta mora biti v tem primeru zasnova tako, da lahko rešetko enostavno odvijačimo (najbolje brez uporabe izvijača) in jo isto enostavno namestimo nazaj. S tem si boste precej olajšali delo. Kanalete za meteorno vodo je treba namreč jeseni čistiti tudi vsak dan, saj se v njih hitro kopiči listje, kar lahko povzroči zastajanje. 

    2. Polaganje kanalete za odvodnjavanje

    Najprej je potrebno ustrezno pripraviti izkop, nato pa moramo postaviti podstavek iz podložnega betona. Podložni beton je potrebno vliti do ustrezne višine, potrebno pa je upoštevati tudi nagib kanalete za odvodnjavanje. Po potrebi se podstavek ojača z jeklenimi armaturnimi palicami, oziroma armaturno mrežo. Ko je podstavek ustrezno pripravljen, je potrebno ustrezno razporediti kanalete. Polaganje betonske ali inox kanalete za odvodnjavanje se začne pri točki izliva, nato je potrebno položiti odtočne cevi in stranske podpornike. Položiti je potrebno tudi dodatno armaturno mrežico, s katero preprečimo deformacije kanala. Priporočeno je tudi, da se mrežico pokrije s polvinilno folijo. Ko so vsi elementi ustrezno nameščeni, se jih zalije z dodatnim betonom. V zadnji fazi je potrebno namestiti še finalni tlak, ki ga je potrebno namestiti tako, da je zgornji profil tlaka 3/5 mm nad kanaleto.

    Kanalete-kanaleta
    Vzdrževanje kanalete za meteorno vodo jeseni je nujno zaradi zaradi odpadlega listja. 

    3. Betonska kanaleta

    Betonska kanaleta za odvodnjavanje je narejena iz posebnega betona z armiranimi vlakni, ki je narejen po standardu SIST EN 206-1 ali SIST 1026. So odporne proti zmrzovanju in prisotnosti soli po celotni površini, saj je betonu dodan poseben aerat, ki zagotavlja večjo odpornost. Betonska kanaleta je tako zelo odporna na zunanje vremenske vplive in velike obremenitve, kot je teža avtomobila, ki zapelje čeznjo. Betonska kanaleta za odvodnjavanje je običajno prekrije z rešetko, če pa se po njej ne vozi in ne hodi, lahko ostane tudi odprta. V tem primeru se morate zavedati, da se bo v njej hitreje nabirala umazanija. Odprta betonska kanaleta za odvodnjavanje bo zato zahtevala več vzdrževanja. 

    4. Inox kanalete 

    Kovinske oziroma inox kanalete za odvodnjavanje so najpogosteje narejene iz nerjaveče kovine, torej inoksa. Tako so odporne proti vlagi, zmrzovanju in soli. So nekoliko dražje od betonskih, a zelo obstojne in trdožive. Zunanji videz inox kanalete sicer ni kaj prida drugačen. Tako kot betonska kanaleta imajo tudi inox kanalete zaključne rešetke, ki preprečijo vdor umazanije in listja, zato so si navzven precej podobne.

    5. Inox in betonska kanaleta - cena obeh

    Betonska kanaleta stane približno 5-10 EUR/kos (odvisno od dimenzije), kar pomeni, da boste za m2 odšteli približno 15-20 EUR/m2

    Cena kovinske kanalete za odvodnjavanje (inox kanalete) v dimenzijah 10 x 100 cm je od 50 - 60 EUR/m2.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Strokovni članek 22763
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    10
    10

    Tonc Jure Ogrin s.p.


    8.9
    0

    GiT, Jože Gotlin s.p.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    10
    17

    T Matom d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane