Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kitanje sten, popravilo lukenj in nepravilnosti v steni

    Članek je koristil že 24953+ uporabnikom
    Pri prenovi ali obnovi prostora je kitanje sten bistven korak za ustvarjanje gladkih in estetsko privlačnih površin. Na stene velikokrat lepimo stvari, vanje vrtamo lunje, nepravilnosti in razpoke pa sčasoma nastanejo tudi pri starejših objektih, potrebnih prenove. Vizualno so te nepravilnosti zelo moteče, popravi pa se jih lahko zelo hitro. Kitanje sten se uporablja za popravilo lukenj, nepravilnosti ter za ustvarjanje enotne teksture na steni. V tem članku bomo razjasnili zakaj je kitanje sten pomembno, kakšen je postopek popravila lukenj in nepravilnosti ter kako poteka kitanje knaufa.
    Strokovni članek 24953
    Razpoke v steni, vir: lh3.ggpht.com
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Kitanje sten 

    1.1 Priprava na popravilo stene

    Kitanje sten je relativno enostavno. Preden se ga lotimo pa, si moramo priskrbeti nekaj pripomočkov, in sicer potrebujemo kit za stene, manjšo posodico, čopič, dleto in brusni papir. Najprej okrog nepravilnosti steno očistimo, najlažje to storimo s pomočjo čopiča - tako zagotovimo dobro oprijemljivost kita. Nato steno navlažimo z vodo, saj drugače suh omet vpije vlago iz izravnalne mase. Nato kit pripravimo za nanašanje. V posodico nalijemo vodo, nato pa dodamo kit v obliki praška. Kit v vodo sipamo postopno, da dobimo pravo konsistenco končne mase. Obraten postopek, da najprej vsipamo maso in nato nalijemo vodo, odsvetujemo, saj imamo manj možnosti, da bo masa optimalna.

    1.2 Postopek kitanja sten

    Pri popravilu lukenj in nepravilnosti v steni je ključnega pomena uporaba pravih tehnik in materialov. Za manjše luknje se običajno uporablja hitro sušeči kit, ki omogoča hitro sušenje in enostavno brušenje. Pri večjih luknjah, razpokah in nepravilnostih je priporočljivo uporabiti tudi mrežico ali trak, ki zagotavljata večjo stabilnost in preprečujeta pojav razpok. Pravilna uporaba kita v plasteh omogoča enakomerno zapolnitev lukenj in nepravilnosti. Kitanje sten se zaključi s temeljitim brušenejm, da dosežemo popolno gladkost stene, ki je pripravljena na nadaljnje zaključne obdelave, kot sta barvanje ali nanos tapet.

    2. Kitanje Knaufa 

    Knauf je priljubljena vrsta mavčno kartonske plošče, ki se uporablja za izvedbo in oblogo notranjih sten in stropov. Kitanje Knaufa zahteva poseben postopek, ki ga je treba pravilno izvesti. Mavčno kartonske plošče so veliki enotni elementi, zato so še posebej problematični stiki med posameznimi ploščami. Ti morajo biti ravni in odporni na toplotne raztezke. Najprej se čez fuge nalepijo armirni fugirni trakovi. T. i. bandažiranje Knaufa poskrbi, da so plošče spete, vendar se hkrati lahko premikajo zaradi toplotnih raztezkov. Sledi kitanje sten s posebnim kitom oz. izravnalno maso za za mavčno kartonske plošče. To izgladi vse morebitne nepravilnosti in zapolni fuge.

    3. Vrste kita za stene

    Obstaja več vrst stenskega kita, ki se uporabljajo za polnjenje razpok in nepravilnosti na stenah. Tukaj je nekaj najpogostejših vrst:

    • Mavčni kit: To je najpogosteje uporabljen stenski kit. Gre za mešanico mavca in vode, ki se nanaša na stene. Ko se posuši, ustvari gladko in trdno površino, ki jo je mogoče barvati ali obdelati.
    • Akrilni kit: Ta kit je narejen iz akrilnih smol in je priljubljen zaradi svoje enostavne uporabe. Je elastičen, kar omogoča lažje obvladovanje gibanja sten in preprečuje razpoke.
    • Cementni kit: Uporablja se predvsem za polnjenje razpok in lukenj v betonskih stenah. Cementni kit je trden in odporen na vodo, zato je idealen za zunanje površine.
    • Poliuretanski kit: Ta kit je narejen iz poliuretanske smole in se uporablja za tesnjenje in polnjenje razpok. Je prožen, kar omogoča gibanje sten brez poškodb.
    • Silikonski kit: Silikonski kit se najpogosteje uporablja za tesnjenje dilatacijskih spojev in razpok v stenah. Je odporen proti vodi in ima dobro oprijemljivost.

    Poleg teh osnovnih vrst stenskega kita obstajajo še različne formulacije in mešanice, ki so prilagojene posebnim potrebam, na primer hitro sušeči kit, kiti za zunanjo uporabo ali kit za lesene površine. Notranji kit je običajno bolj prilagodljiv in enostaven za uporabo, medtem ko je zunanji kit bolj odporen na vremenske vplive. Hitro sušeči kit je primeren za tiste, ki želijo hitrejše sušenje in izvedbo projekta v krajšem času. Pri kitanju Knaufa se uporablja kit oz. fugirna masa, ki je posebej zasnovana za ta namen. Pri izbiri vrste kita je pomembno upoštevati specifične potrebe projekta ter upoštevati priporočila proizvajalca.

    4. Kitanje sten - cena 

    Koliko stane kitanje sten se lahko razlikuje glede na velikost prostora, zahtevnost dela in uporabljene materiale. Prav tako se lahko cene razlikujejo med posameznimi izvajalci. Priporočljivo je pridobiti več ponudb in primerjati cene ter se posvetovati s strokovnjaki za oceno obsega dela in stroškov. Pomembno je tudi upoštevati kakovost izvedbe dela, saj nizke cene pogosto pomenijo slabše rezultate. Investicija v kvalitetno kitanje sten bo dolgoročno prinesla zadovoljstvo in estetsko privlačnost prostora.

    Strokovni članek 24953
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.9
    0

    GRADBENIŠTVO NIKO, NIKO MIJATOVIĆ S.P.


    8.9
    5

    Poštene hišniške storitve David Ambrožič s.p.


    8.8
    0

    HIŠNI IN MIZARSKI SERVIS ALEŠ PETEK S.P.


    8.9
    6

    Slikopleskarstvo Matjan, Jan Gogala s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane