Za področje

    Bukova drva za kurjavo: cena drv in splošno

    Članek je koristil že 19982+ uporabnikom
    Če hočemo, da je izgorevanje lesa najbolj optimalno, moramo paziti na to, kateri les uporabimo za drva za kurjavo, kakšna je stopnja njegove vlažnosti, kako je les sušen, kako ga hranimo in še mnogo drugega. V nadaljevanju preberite več o tem, kako skrbeti za svoja drva, ali so bukova drva za kurjavo res najboljša in pa kakšna je cena drv.
    Strokovni članek 19982
    drva za kurjavo
    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    1. Kako pridobivamo drva za kurjavo?

    1.1 Žagan les

    Les, ki ga posekamo in naberemo v gozdu, moramo najprej razžagati in razcepiti, nato pa začnemo s sušenjem. Drva razcepimo tako, da je njihov premer med 7 in 10 cm, saj nam lahko ogenj s predebelimi poleni hitro ugasne.

    1.2 Sušenje lesa za drva za kurjavo

    Svež les ima 40% do 60% vlažnost. Da les oz. drva za kurjavo sploh gorijo, je izjemno pomembno, da njihov les ni vlažen, torej da ga pred uporabo osušimo. Maksimalna vlaga lesa za drva za kurjavo je lahko do 20%. Kdaj dosežemo vlažnost lesa med 15% in 20 %, je odvisno odvrste lesa:

    - 1 leto topol, smreko;
    - Leto in pol lipo, jelšo, brezo;
    - 2 leti bukev (najpogostejša so prav bukova drva za kurjavo), jesen in nekatera sadna drevesa;
    - 2 + leta hrastov les.

    1.3 Kako hraniti drva za kurjavo?

    Drva za kurjavo je najbolje sekati decembra in januarja, saj je takrat vlažnost rastočega lesa najnižja. Če bi se odločili sekati kasneje, bi morali temu primerno podaljšati čas, ko les za drva za kurjavo sušimo. Ne glede na to ali gre za bukova drva za kurjavo ali drva katerega koli drugega drevesa, velja zlato pravilo sušenja drv: drva za kurjavo morajo biti dvignjena od tal, da les ne začne gniti in pokrita, da po njih ne dežuje. Pozno pomladi in poleti jih sušimo na prostem, preostali del leta pa v drvarnici. Najbolje je, da drva sušimo pod streho v zračnem prostoru, nikakor pa ne v vlažni kleti. Če pa klet ni vlažna, lahko drva za kurjavo sušimo tudi tam. Zelo pomembno je, da je zrak v prostoru, kjer sušimo drva suh, prav tako pa morajo biti suha tudi tla prostora. Priporočljivo pa je tudi, da so drva križno zložena.

    2. Drva za kurjavo morajo biti suha!

    Drva za kurjavo iz lesa, ki vsebuje več kot 20% vlage, ne gorijo tako dobro. Vendar pa to še ni največji problem. Taka drva za kurjavo so namreč okolju školjiva, saj v zrak sproščajo več škodljivih emisij kot suha.Če les ni dovolj suh, boste lahko opazili, da bukova drva za kurjavo (ali katera koli druga - to velja za vsa drva za kurjavo) pri gorjenju sproščajo temen dim. Temen dim se sprošča, kadar pride do nepopolnega izgorevanja, ker les ne doseže izgorevalne temperature.

    S tem pa ne ogrožate le svojega zdravja, pač pa tvegate celo denarno kazen. Nova uredba predvideva kazni od 1.200 - 4.000 EUR za fizične in od 4.000 - 40.000 EUR denarne kazni za pravne osebe. Poskrbite torej, da bodo vaša drva za kurjavo imela primerno suh les.

    Bukova drva za kurjavo
    Drva za kurjavo je treba hraniti na suhem in nevlažem prostoru.

    3. Bukova drva za kurjavo 

    Različen les različnih drevesnih vrst, ima tudi različno toplotno vrednost. Kadar kupujem les za celotno kurilno sezono, ponavadi izberemo les iglavcev, npr. smreke, vendar mora biti ta tudi dobro sušen. Če pa izbiramo les za kurjenje v npr. lončeni peči, pa ponavadi izberemo les listavcev. Splošno imajo najvišjo toplotno vrednost drva hrasta in suha bukova drva, ki pa so tudi dražja od polen iglavcev.

    4. Detektor monoksida za drva za kurjavo

    Če uporabljamo bukova drva za kurjavo ali katera koli druga, je obvezno, da na steno inštaliramo detektor vsebnosti ogljikovega monoksida v zraku! Gre za smrtonosen plin, ki se sprošča ob nepravilnem izgorevanju, ne moremo pa ga zaznati z našimi čuti: je brezbarven, neviden in nima vonja. Lahko se sprošča tudi, če nepravilno izgorevajo drva za kurjavo. Zazna ga merilec ogljikovega dioksida, zato ga morate obvezno montirati na steno na višino približno dober meter. Ob tem pa ne smete pozabiti na vse preventivne ukrepe, ki se jih tako ali tako morate držate, če se odločite za drva za kurjavo - pravilno izveden kamin je prvi korak k temu, da vsebnosti ogljikovega monoksida ne bodo prerasle meje normale!

    5. Bukova drva - cena na m3

    Cena kubičnega metra polen iz stane med 30 - 50 EUR/m3. Načeloma je cena drv odvisna od vrste lesa - standardna in najboljša pa so bukova drva za kurjavo. 

     

    Strokovni članek 19982
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Peči na drva, peči na pelete?

    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete
    8.7
    0

    EKOSOLAR DENIS KACIJAN S.P.


    9.7
    12

    HAN, Vodovodne inštalacije in ostale storitve, Halim Nadarević s.p.


    9.6
    2

    TERMOTing d.o.o.


    9.2
    1

    COOL-LINE BORIS ŽUPANEC S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane