Za področje

    Centralno ogrevanje, centralna kurjava

    Članek je koristil že 28821+ uporabnikom
    Najpogostejši način ogrevalnega sistema, tako pri enodružinskih, kot tudi javnih objektih je centralno ogrevanje. Toplotno energijo v centralnem sistemu pa lahko zagotavljamo z različnimi gorivi, kurilnim oljem, zemeljskim plinom, elektriko, itd.
    Strokovni članek 28821
    centralno ogrevanje
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1. Deli sistema centralne kurjave

    Sistem centralne kurjave sestoji iz različnih delov, ki opravljajo različne funkcije. Vse se začne pri kotlu za centralno ogrevanje, kjer se ustvarja energija. Nato toplota preko razvodnega sistema cevi potuje do ogrevalnih teles, skozi katera se toplota sprošča v prostor. Del sistema je tudi raztezna posoda.

    2. Delovanje centralnega sistema

    Sistem centralnega ogrevanja deluje tako, da se medij, ponavadi voda, v kotlu najprej segreje. Nato se segreta voda, ki je tudi lažja, začne dvigovati in širiti v cevi razvodnega sistema. Segreta voda tako potuje po ceveh do ogrevalnih teles, npr. radiatorjev. Voda se nato začne ohlajati, tako se težja in hladna spet vrne na začetno pozicijo, v kotel, kjer se postopek začne znova.

    3. Kotel in raztezna posoda

    Kotel, kot del centralnega ogrevanja, skrbi za segrevanje medija sistema. Ustvarja toplotno energijo za ogrevanje, ki je gonilo centralnega sistema. Segrevanje vode v kotlu dosežemo z uporabo ustreznega kuriva. Uporabimo lahko kurilno olje, zemeljski plin, biomaso, elektriko, itd. Kot medij lahko uporabimo tudi zrak, takrat gre za toplozračno centralno ogrevanje. Toplozračno ogrevanje pa se ponavadi uporabla pri večjih zgradbah in manj pogosto pri enodružinskih objektih.

    Raztezna posoda je dodatek h kotlu, preprečuje pa prekomerno povečanje pritiska vode v kotlu, oziroma njeno uparjevanje. Ko se temperatura voda zviša, naraste tudi njen volumen, raztezna posoda pa skrbi za uravnavanje volumna vode.

    4. Centralna kurjava - različne peči za centralno

    4.1 Centralna peč na olje

    Peč na kurilno olje lahko kljub visokim cenam kurilnega olja odličen izbor za ogrevanje v določenih primerih. Denimo ob prenovi kurilnice hiše, ki porabi več kot 4000 litrov olja letno. Toplotna črpalka v takem primeru ne more zagotoviti vseh toplotnih potreb, do mestnega plina ni dostopa, vi pa nimate časa ali pamne želite stalno skrbeti za nalaganje pelet ali drv in tudi nimate dovolj zagotovljenega prostora zanje. Centralna peč na olje je tudi cenovno ugodnejša od ostalih peči.

    4.2 Peč na biomaso za centralno

    Kotli na lesno biomaso so napredovali in so postali konkurenčni ostalim ogrevalnim sistemom. Občutek toplote pa je s sodobno pečjo na polena, sekance ali pelete med najboljšimi. Priljubljenost centralnih peči na biomaso skupaj z okoljsko zavestjo vse bolj narašča.  Slovenija ima veliko gozdov potrebe po energetski neodvisnosti so vse bolj očitne kot tudi pomembnost čim nižjih izpustov ogljikovega dioksida.  

    Centralna kurjava
    Slovenija ima veliko gozdov potrebe po energetski neodvisnosti so vse bolj očitne

    4.3 Peč na drva za centralno

    Če starejšo peč na drva zamenjate za sodobno uplinjevalno peč porabite skoraj tretjino manj polen. Uplinjevalne peči n drva so tudi edine peči na drva, ki ustrezajo zakonu. Ogrevanje na drva je varno in zanesljivo, peč pa zahteva minimalno vzdrževanje ter ima dolgo življenjsko dobo. Za kakovostno peč na drva lahko dobite subvencijo ali ugoden kredit Eko sklada, z njo pa podprete lokalno ekonomijo ter poskrbite za trajnostni razvoj domačega okoja, ki je bogat z lesno biomaso.

    4.4 Štedilnik na drva za centralno ogrevanje

    Štedilnik na drva združuje funkciji ogrevanja prostora ter priprave hrane in to že stoletja. Zadnje čase se vse bolj vračamo k naravi in tradicionalnim konceptom, zato je štedilnik na drva odlična izbira, ki v vaš prostor vnese čar. Ogrevanje na štedilnik na drva je cenovno ugodno. Pomemben podatek je izkoristek štedilnika, ki naj bo večji kot 70%.

    4.5 Plinska peč za centralno ogrevanje

    S  preklopom na zemeljski plin in investicijo v eno izmed sodobnih ogrevalnih tehnologij lahko močno zmanjšamo stroške ogrevanja, povečamo udobje in izboljšamo kakovost zraka. Stroške ogrevanja lahko zmanjšamo tudi do 70 odstotkov v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje, utekočinjen naftni plin, lesne sekance in polena ali električne radiatorje. 

    5. Ogrevalna telesa

    Ogrevalna telesa centralnega sistema so ponavadi radiatorji, kot del centralnega sistema pa se uporablja tudi talno ogrevanje. Z vidika zdravja in razporeditve toplote je talno ogrevanje bolj primerno, kot ogrevanje z radiatorji.  Pri talnem ogrevanju toplota seva skozi tla, enakomerno po celotnem prostoru. Tako se toplota primerneje razporedi, kot pri ogrevanju z radiatorji, kjer topel zrak kroži po prostoru. Prav tako je temperatura pri talnem ogrevanju kakšno stopinjo nižja, kar omogoča prihranke.

    6. Centralno ogrevanje - cena

    1.1 Centralna peč na olje - cena

    Za digitalni oljni kotel boste odšteli med 3000 in 4000 EUR. Za analogni oljni kotel pa okoli 1000 EUR.

    1.2 Električna peč za centralno - cena

     Cena električne peči zavisi od njenih lastnosti (velikost, vrsta, model). Električni kotel stane med 800 do 1000 EUR.

    1.3 Peč na drva za centralno - cena

    Cena je odvisna od kakovosti, velikosti, izkoristka, itd. Zanjo boste odšteli med 1200 in 2000 EUR. 

    1.4 Štedilnik na drva za centralno ogrevanje - cena

    1.5 Plinska peč za centralno ogrevanje - cena

    Cena je odvisna od kvalitete kotla, ponudnika, in podobno. stane med 2.000 EUR in 3.500 EUR.

    1.6. Talno gretje - cena

    Cena za talno gretje, skupaj s polaganjem sistemskih plošč z razdelilnimi omaricami s priklopom vej in tlačnim testom stane okrog 30 EUR/m2.

    1.7 Radiatorsko gretje - cena

    Cena montaže radiatorjev in razvoda AL-plast cevi je okoli 80 EUR/kpl.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 28821
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje
    9.9
    5

    INSTALACIJE MARCEN D.O.O.


    10
    1

    MTB PROFESIONAL, storitveno podjetje, d.o.o.


    8.6
    0

    JANTAR TRADE trgovina in storitve d.o.o.


    8.9
    0

    Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane