Za področje

    Toplotne izolacije strehe oz. izolacija podstrešja

    Članek je koristil že 16919+ uporabnikom
    Ustrezna izolacija strehe je zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru porabimo v zimskih mesecih ogromno energije za ogrevanje, poleti pa prihaja do pregrevanja prostorov na podstrešju.
    Strokovni članek 16919
    izolacija podstresja Knauf Insulation ECOSE.JPG
    Imamo kar 1031 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    1. Sestava strehe in špirovci

    Glavno toplotno izolacijo strehe predstavlja plast toplotne izolacije, dodatno pa se streha izolira z zračnim slojem. Plast toplotne izolacije je vedno nameščena med špirovci, po navadi pa še pod špirovci. Izolacija se lahko namesti tudi nad špirovce, odvisno od tega, kako energetsko učinkovit objekt želimo.

    Streha je proti vremenskim vplivom zaščitena s kritino, ki ima tudi svojo pod-konstrukcijo, pod kritino pa se nahaja zračna plast. Ostali del strehe je zaščiten s sekundarno kritino, ki pa je paroprepustna in skrbi, da se vlaga odvaja iz objekta.

    Pod sekundarno kritino se nahaja plast špirovcev, med katere je vstavljena toplotna izolacija. Pod špirovci je po navadi še plast letev, med katerimi je prav tako plast izolacije. S spodnje strani je ob izolacijo nameščena parna zapora, pod njo pa je notranji zaključni sloj.

    2. Izolacija strehe nad špirovci ali izolacija strehe med špirovci?

    Toplotna izolacija se pri nas skoraj vedno namesti med špirovce. Plast izolacije je zato debela enako, kot je višina špirovcev. Višina špirovcev pa se pri individualnih stanovanjskih objektih ponavadi giblje med 16 in 18 cm. Ko vgrajujemo toplotno izolacijo med špirovce, moramo to vgraditi tako, da ne ustvarimo toplotnega mostu. Pozorni moramo biti na stike med plastjo toplotne izolacije in sten, strešnih oken, dimnikov ipd.

    steklena-volna-med-spirovci.JPG
    Steklena volna med špirovci. Vir: Knauf Insulation.

    Da je streha dobro izolirana se doda še toplotna izolacija nad špirovci ali pod njimi. Po navadi se dodatna plast izolacije vgradi med letve pod špirovci. Debelina celotne plasti izolacije strehe mora biti minimalno 25 cm, standardna pa je vse do 30 cm. Tako je potem debelina plasti med letvami od 7 do 14 cm, odvisno od debeline končne plasti toplotne izolacije strehe. Dodatna izolacija pa se lahko namesti tudi nad špirovce. Pri tem načinu toplotno izolacijo namestimo nad špirovci nad opaž, ki pokrije špirovce.

    3. Izolacija strehe nad špirovci

    Toplotna izolacija strehe nad špirovci je pri nas manj običajna metoda izolacije strešnih prostorov, čeprav ima veliko prednosti. Vendar pa se izvede lahko samo ob popolni menjavi strešne kritine. Uporablja se predvsem pri objektih, kjer ni prostora za izolacijo med ali pod špirovci oz. želimo ohraniti čim višjo stojno višino in vidno strešno konstrukcijo. Gre za namestitev izolacije na zunanjost strehe, na vrhu špirovcev, s čimer se ustvari izolirana pregrada med streho in zunanjim okoljem.

    3.1 Izolacija strehe nad špirovci - prednosti

    • Ohranjanje prvotnega videza strehe iz notranje strani
    • Brez izgube stojne višine- ker je izolacija nameščena na zunanji strani strehe, ni zmanjšanja višine ali bivalnega prostora.
    • Izboljšana energetska učinkovitost - toplotna izolacija nad špirovci zagotavlja odlične toplotne lastnosti, zmanjšuje toplotne izgube in izboljša energetsko učinkovitost.
    • Zmanjšano tveganje poškodb zaradi vlage - namestitev izolacije nad špirovce zmanjša nevarnost poškodb zaradi vlage zaradi kondenzacije v strešnem prostoru. Z ustvarjanjem toplotne bariere na zunanji strani strehe se prepreči vdor vlage v strešni prostor, kar zmanjša tveganje plesni in vlage
    toplotna-izolacija-nad-spirovci.jpg
    Toplotna izoplacija strehe nad špirovci - če želimo ohraniti pogled na strešno konstrukcijo.

    3.2 Pri vgradnji toplotne izolacije strehe nad špirovci je treba upoštevati več ključnih vidikov

    1. Izbira pravega izolacijskega materiala - izbira izolacijskega materiala bo odvisna od dejavnikov, kot so zahtevana toplotna učinkovitost, razpoložljiv prostor in proračun.

    2. Ustrezno prezračevanje - prezračevanje je ključnega pomena za preprečevanje kopičenja vlage v strešnem prostoru.

    3. Parna zapora - na toplo stran izolacije je treba vgraditi parno zaporo, ki preprečuje vdor vlage v strešni prostor. Ta plast je še posebej pomembna pri izolaciji nad špirovci, saj je izolacija izpostavljena vremenskim vplivom.

    4. Strokovna montaža
    Izolacija strehe nad špirovci zahteva strokovno vgradnjo, saj je to kompleksen proces, ki zahteva posebno pozornost do podrobnosti. Pravilna namestitev je bistvena za zagotovitev učinkovitosti izolacije.

    4. Zaključek

    Ustrezna toplotna izolacija strehe je zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru porabimo v zimskih mesecih ogromno energije za ogrevanje, poleti pa prihaja do pregrevanja prostorov na podstrešju. Toplotna izolacija strehe nad špirovci je v primerjavi s toplotno izolacijo med špirovci bolj učinkovita metoda izolacije strešnih prostorov, predvsem pri starejših objektih, kjer ni prostora za izolacijo med ali pod špirovci. Ta metoda zagotavlja številne prednosti, vključno z izboljšano energetsko učinkovitostjo, zmanjšanim tveganjem poškodb zaradi vlage in ohranjanjem prvotnega videza strehe. 

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Krovstvo in kleparstvo - Škofljanc Vinko s.p.

    Katere so posebnosti izoliranja strehe na zunanji strani? 
     
    Namestitev toplotne izolacije na zunanji strani strehe je idealna rešitev v primeru prenove mansardnih stanovanj, kjer ne želimo ali enostavno nimamo dovolj prostora za dodatne posege z notranje strani in se jim želimo izogniti (odstranitev mavčno-kartonskih plošč, pleskanje). V prvem koraku se lotimo odstranitve obstoječe kritine, potrebna je demontaža vseh letev in prav tako odstranitev sekundarne kritine. Ko so odstranjeni vsi stari elementi je potrebno najprej namestiti parno oviro med špirovce in na njih.  Nadalje sledi polaganje toplotne izolacije med špirovce, tu se lahko uporabi kamena ali steklena volna, najboljša rešitev je, če je debelina toplotne izolacije enaka višini špirovcev. Na prvi sloj položene toplotne izolacije sledi namestitev drugega sloja toplotne izolacije – kamene volne, nato sledi namestitev sekundarne kritine (vodoodbojna paropropustna folija). 
     
    Katero vrsto toplotne izolacije in sekundarne kritine priporočate za uporabo na zunanji strani strehe?  

    Za izoliranje strehe na zunanji strani se najbolj priporoča uporaba Termotop toplotne izolacije. Gre v bistvu za toplotno izolativne plošče iz kamene volne, proizvajalca Knauf Insulation, katere do na voljo v različnih debelinah, in sicer od 6 -12 cm. Za sekundarno kritino (folijo) pa lahko uporabimo kakovosten produkt Knauf Insulation LDS.
    g. Vinko, Krovstvo in kleparstvo - Škofljanc Vinko s.p.
     

    Strokovni članek 16919
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izolacija podstrešja, mansarde?

    Imamo kar 1031 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1031 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde
    8.4
    1

    KOLORO TOMAŽ JAMŠEK S.P.


    9.6
    5

    ALMONT, Alen Spahić s.p.


    8.9
    7

    ECO WOOD


    8.9
    0

    GNEZDO sonaravna gradnja in materiali d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane