Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Pleskanje sten

    Članek je koristil že 27850+ uporabnikom
    Pleskanja se sicer lahko lotimo kar sami, vendar to nikoli ne bo opravljeno tako dobro, kot če bi pleskal slikopleskar. Pri pleskanju je namreč izjemno pomembna tehnika pleskanja, ki jo slikopleskar dobro pozna.
    Strokovni članek 27850
    pleskanje sten nasovna
    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Ali lahko pleskanje sten opravimo sami?

    Pleskanje sten je dejavnost, ki je dosegljiva tudi tistim brez preteklih izkušenj v slikopleskarskih opravilih. Pomembno je, da se pred pričetkom dobro pripravimo in seznanimo s pravilnimi tehnikami, kar nam omogoča, da dosežemo profesionalen rezultat.

    2. Kako poteka pleskanje sten?

    2.1 Priprava prostora pred pleskanjem

    Preden se lotimo pleskanja, je ključno pripraviti prostor. To vključuje zaščito tal, oken, vrat, pohištva in vseh površin, ki jih ne želimo pleskati. Ne pozabimo zaščititi talnih letvic in stropa, če bo strop druge barve. Za zaščito je priporočljiva uporaba zaščitnih folij, trakov in kartona. Prav tako je koristno odstraniti električne vtičnice in stikala ter popraviti morebitne nepravilnosti na steni.

    2.2 Priprava površine za pleskanje

    Površina, ki jo nameravamo pleskati, mora biti čista, gladka in suha. Odstraniti je treba morebitne nepravilnosti, kot so razpoke ali odluščena barva. Če stena ni ravna ali se na njej pojavljajo luknje ali izbokline, jo je treba zakitati in izravnati, saj tega kasneje ne bomo mogli več opraviti. Priporočljivo je tudi nanašanje premaza za izboljšanje oprijema barve. Temeljito brisanje stene odstrani prah in maščobo ter omogoča boljšo oprijemljivost barve.

    2.3 Izbira barve za pleskanje

    Barva je ključna za končni videz prostora. Pri izbiri barve je smiselno upoštevati obstoječo opremo, osvetlitev in želeno vzdušje. Barvni vzorci in vzorci lahko prostoru dodajo tudi edinstven videz. Pri izbiri barve se posvetujte tudi z barvno karto in vzorčki.

    Pleskanje sten
    Preden začnete s pleskanje, z zaščitnim trakom dobro zavarujte površine, ki jih ne želite pleskati. 

    2.4 Primer pred nanosom barve

    Pred nanosom končne barve je priporočljivo nanesti en ali dva sloja osnovne barve ali primerja. To bo zagotovilo bolj enakomeren končni videz. Primer pripomore k enakomernosti barvnega nanosa in preprečuje, da bi se barva vpijala neravnomerno.

    2.5 Nanos barve za pleskanje sten

    Po pripravi površine in nanašanju primerja lahko pričnemo z nanosom končne barve. Uporaba valjčka se priporoča za večje površine, uporaba čopiča pa za robove in detajle. Pomembno je, da barvo nanašamo enakomerno in previdno, da preprečimo nastanek madežev. Pravilna tehnika valjanja in čopičenja pripomore h gladkemu in enakomernemu nanosu. Ko je barva pripravljena, se najprej lotimo pleskanja robov prostora. Za barvanje robov moramo uporabiti poseben manjši čopič, s katerim pobarvamo robove v pasu 3 cm. Ko pobarvamo robove, se lotimo barvanja stropa. Strop pobarvamo pred stenami, saj tako barva ne po tekla po že pobarvanih stenah. Strop najprej pobarvamo v vodoravni smeri in nato še v prečni. Pri barvanju si lahko pomagamo z lestvijo ali pa kar uporabimo nastavljiv podaljšek.

    Ko se lotimo barvanja določene ploskve, npr. stropa, je pomembno, da jo čim hitreje v celoti pobarvamo.

    Nato se lotimo še barvanja sten, ki jih obravnavamo kot ločene ploskve. Vsako ploskev pobarvamo v celoti in čim hitreje. Ko začnemo z barvanjem sten se najprej lotimo barvanja okrog oken, ki jih zaščitimo s posebnim trakom in nato nadaljujemo proti sredini prostora. Najprej nanesemo barvo na ploskev, nato pa jo z navpičnimi potegi razporedimo.

    2.6 Sušenje in nadaljnje pleskanje sten

    Po nanosu prvega sloja barve je treba počakati, da se popolnoma posuši, preden nanesemo morebitne dodatne sloje. Večina barv zahteva vsaj dva sloja za enakomeren in bogat končni izgled. Med sloji je pomembno upoštevati čas sušenja, ki je naveden na embalaži barve.

    Kako poteka pleskanje sten
    Št. nanosov barve je odvisno od obstoječe barve stene. Za pleskanje sten z isto barvo, kot je barva obstoječe stene, običajno potrebujemo primer in 2-3 plasti barve.

    3. Koliko plasti barve moramo nanesti na steno?

    Običajno se pri pleskanju sten uporabita vsaj dva sloja barve. Prvi sloj, imenovan tudi osnovni sloj ali primer, pomaga izenačiti površino, prekriti morebitne madeže in zagotoviti dober oprijem končne barve. Drugi sloj pa doda enakomeren in polnejši končni videz ter poudari barvno intenzivnost. V nekaterih primerih, zlasti pri svetlih barvah ali prehodu med različnimi barvami, je morda potreben tudi tretji sloj za popolno prekrivnost.

    4. Koliko barve potrebujemo?

    Na vedru barve najdemo podatke o tem, koliko barve potrebujemo za določeno površino. Splošno pravilo velja, da 1 liter barve zadostuje za 10 m2 površine. Če je barva kakovostna zadostuje že en nanos, po navadi pa je za ustrezno prekrivnost treba uporabiti dva nanosa. Ko želimo prebarvati površine v temnejših odtenkih oziroma slabše pokrivne odtenke je treba nanesti tri ali celo štiri nanose. Vsakič ko nanesemo nov sloj, pustimo, da se predhodni posuši.

    5. Pleskanje sten - cena

    Za primer, v povprečju vam bo pleskar za beljenje v dveh nanosih z disperzijsko barvo Jupol z materialom zaračunal okrog 3 EUR/m2.

     

    Strokovni članek 27850
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2828 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.8
    0

    Adaptis, Drejc Kozjek s.p.


    8.7
    0

    Mario Zovko s.p.


    8.9
    0

    J. L. OBJEKT d.o.o.


    9.9
    3

    GRADBENIŠTVO TKALEC Peter Tkalec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane