Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Polaganje kamna: kamnite plošče in prodniki

    Članek je koristil že 11193+ uporabnikom
    Poleg običajnih keramičnih ploščic lahko uporabimo tudi kamnite ploščice, ki so narejene iz pravega kamna, ponavadi iz granita, marmorja, pa tudi iz apnenca. Kamnite ploščice so lahko tudi žgane, vendar to ni nujno. Mnogi si ta starodavni gradbeni material želijo uporabiti kot oblogo za sodobne kopalnice. Raziskali smo, kakšne so prednosti in slabosti tega materiala.
    Strokovni članek 11193
    naslovna naravni kamen
    Imamo kar 529 izvajalcev za področje Polaganje kamna:

    1. Kamnite plošče nekoč

    Marmor in druge vrste naravnega kamna že stoletja simbolizirajo bogastvo in moč. Kamnite plošče se že od nekdaj uporabljajo za talne in stenske obloge v bivalnih prostorih. V starodavnih civilizacijah Perzije, Grčije in Italije je težaško delo, ki ga je zahtevala proizvodnja kamna iz kamnoloma do končnega izdelka, pomenilo, da so si lahko naravni kamen privoščili le najbogatejši državljani. Čeprav je zaradi sodobne opreme in novih transportnih sistemov zdaj dostopnejši več ljudem, je naravni kamen še vedno zahteven gradbeni material, ki ohranja kraljevsko mističnost.

    2. Kako so izdelane kamnite plošče

    Čeprav je postopek pridobivanja različnih vrst kamna precej podoben, obstajajo manjše razlike. Ne glede na to, ali gre za marmor, granit, skrilavec, apnenec ali travertin, je treba kamen najprej pridobiti iz kamnoloma. Kamnolomi se običajno nahajajo na hribovitih in od mesta nekoliko oddaljenih območjih, kamen pa se pridobiva z vrtanjem. Najprej se z diamantnimi žicami zavaruje kamniti blok, ki se želi izvrtati, saj bi sicer padel na tla in povzročil ogromno škode.

    2.1 Razrez bloka na kamnite plošče

    Blok, ki je zaradi diamantnih žic še vedno na svojem mestu, nato razrežejo na manjše bloke. Vsak tehta na tisoče ton, ki jih z žerjavi dvignejo na ogromne tovornjake. Tovornjaki bloke pripeljejo do razreznice, kjer skupinska žaga z več rezili blok razreže na manjše plošče, podobno kot kruhorezalnik reže štruco kruha na rezine. Poleg navadnih žag poznamo tudi specializirane žage, ki kamnite bloke narežejo na še tanjše trakove; te se pogosto uporabljajo za rezanje marmorja.

    2.2 Poliranje kamnite plošče

    Kamnite plošče in trakovi gredo nato skozi napravo za poliranje. Postopek se začne z grobimi diamantnimi brusili in ​​postopoma preide na zelo fine. Ko je stopnja poliranja zadovoljiva, se plošče ali trakovi zapakirajo in s tovornjakom odpremijo v distribucijske objekte. Od tod s tovornjaki in ladjami potujejo do  distributerja, nato pa do posameznih salonov.

    Kamnolom
    Naravni kamen se pridobiva v kamnolomih.

    3. Katere prednosti ima naravni kamen?

    3.1 Elegantni videz naravnega kamna

    Danes se naravni kamen v kopalnici uporablja predvsem zaradi svojega drznega in elegantnega videza. V preteklih stoletjih je bil kamen kot gradbeni material izbran predvsem zaradi svoje trdnosti in vzdržljivosti, toda v današnji gradnji drugi gradbeni materiali ponujajo večjo trdnost in skoraj enako vzdržljivost – pa tudi nižje stroške. Ni pa se spremenilo dejstvo, da naravni kamen še vedno simbolizira ekskluzivnost. Ker niti dve plošči naravnega kamna strukturno gledano nista enaki (nimata iste teksture žil), bo vsaka kopalnica iz naravnega kamna edinstvenega videza.

    3.2 Naravni kamen dvigne vrednost nepremičnine

    Dejstvo, da je naravni kamen drag in edinstven, kar pomeni, da uporaba marmorja ali drugega naravnega kamna v vašem domu skoraj samodejno izboljša njegovo vrednost pri nadaljnji prodaji. Nepremičninski agenti pri prodaji stanovanja vedno izpostavijo prisotnost naravnega kamna, ker bodoči kupci to običajno vidijo kot prednost nekega stanovanja, ki vpliva na njihovo odločitev o nakupu.

    3.3 Tudi kamnite ploščice so vodotesne

    Nekatere mehanske slabosti kamna (ki jih sicer ni malo), so se zahvaljujoč sodobnim tehnološkim postopkom uspešno zmanjašale ali celo v celoti odpravile. Ena izmed očitnih lastnosti vsakega naravnega kamna je njegova porozna struktura, ki vpija madeže in vodo, kar vodi v propadanja materiala, ki ga je zelo težko čistiti. Z razvojem kemičnih tesnil, ki omogočajo tesnjenje marmorja, granita in drugega naravnega kamna, so kamnite ploščice sedaj varne pred vodo in madeži. Razpoložljivost in učinkovitost teh sintetičnih tesnil sta v veliki meri odgovorna za to, da je naravni kamen zdaj primeren material za mokre prostore, kot so kopalnice.

    Celo prhe, v katerih je bil kamen še nekaj desetletij nazaj prepovedan material, se zdaj oblagajo z naravnim kamnom.
    Kamnite plošče
    Kamnite plošče so v primerjavi s keramičnimi tudi več kot desetkrat dražje.

    4. Kamnite ploščice - slabosti

    4.1 Naravni kamen je izjemno drag

    Za večino ljudi je že sam strošek kamna previsok, da bi upravičil njegovo izbiro. Odvisno od vrste kamna lahko pričakujete, da boste zanj v povprečju odšteli med 200 do 1000 EUR/m2, kar je v primerjavi s keramičnimi ploščicami, katerih cene se gibajo med 20 in 80 EUR/m2, nezamisljivo veliko. Velika prha, obložena z redkim pravim marmorjem, bi na primer lahko stala več deset tisoč evrov.

    4.2 Kamnite plošče so hladne in spolzke

    Kamen je hladen. Hoja po naravnem kamnu z bosimi nogami je neprijetna izkušnja, razen če je položen preko talnega ogrevanja. Zaradi tega pa so celotni stroški prenove seveda še višji, saj moramo spremeniti cel ogrevalni sistem. Nekoliko bolj enostavno je pri novogradnjah, kjer se talno gretje načrtuje vnaprej. Kamen je prav tako precej spolzek. Da bi kamen učinkovito deloval v kopalniškem okolju, mora biti gladek, skoraj nič porozen in zaščiten proti vpijanju vode (impregniran), zato njegova površina postane zelo spolzka, ko se zmoči.

    Uporaba naravnega kamna lahko predstavlja resno nevarnost in se ne priporoča za kopalnice, ki jih uporabljajo otroci ali starejši ljudje.

    4.3 Kamnite plošče v primerjavi s keramičnimi

    Naravni kamen je krhek. Nekoliko presenetljivo je, da naravni kamen ni niti približno tako močan kot keramične ploščice, ko gre za vzdržljivost pri upogibanju in raztezanju. Ploščice iz naravnega kamna se zlahka zlomijo.

    Naravni kamen v kopalnici
    Zaradi sodobnih tehnoloških postopkov impregnacije je naravni kamen danes primeren tudi za kopalnice.

    4.4 Prilagoditve tal pred polaganjem ploščic

    Kamnite plošče zahtevajo strukturne prilagoditve površine, na katero se bodo polagale. Kamen je zelo, zelo težak in dovzeten za razpoke, če se podlaga pod njim začne upogibati. To lahko zahteva precejšnjo ojačitev podlage, preden nanjo namestimo kamnite ploščice. Tak poseg ni enostaven in s seboj prinese dodatne stroške.

    4.5 Poroznost naravnega kamna

    Naravni kamen je porozen. V nasprotju z glaziranimi keramičnimi ali porcelanastimi ploščicami so marmor in druge vrste naravnega kamna relativno porozni in jih vlaga zlahka razbarva. Vrste kamna z visoko vsebnostjo železa (marmor je eden izmed njih) se lahko razbarvajo in zarjavijo, če se uporabljajo v vlažnem okolju. Ta poroznost prav tako pomeni, da kamen vpija vodo in madeže – kamnito ploščo lahko trajno razbarvamo z barvanjem las ali celo s šminko.

    Edina preventiva proti vpijanju vode in madežev je redna impregnacija kamna enkrat letno.

    4.6 kamnite plošče so zahtevne za vzdrževanje

    Naravni kamen je težko vzdrževati. Standardnih detergentov za čiščenje ali mila ne smete uporabljati na naravnem kamnu, ker se bo na njem postopoma nabral razbarvani film. To pomeni, da izrazito trdovratnih madežev ne boste mogli ostraniti s kamna, sploh če gre za porozno vrsto kamna, ki ni bila dovolj pogosto impregnirana.

    Naravni kamen v tleh
    Pred polaganjem tal je treba skrbno pripraviti tla. 

    5. Polaganje kamna

    5.1 Polaganje kamna in priprava podlage

    Najprej poskrbimo zato, da je podlaga, kamor se bodo polagale ploščice, trda in ravna. Prav tako moramo preveriti, ali je podlaga sploh nosilna. Kamnite plošče so zelo težke, zato z njimi ne moremo obremeniti vsake talne površine. Obstajajo tudi postopki ojačanja tal, vendar pa so dragi in pogosto nesmiselni. Na podlago najprej nanesemo emulzijo, še posebaj kadar bodo ploščice v bolj morkih prostorih.

    5.2 Nanašanje lepila in sidranje

    Nato začnemo z nanašanjem lepila, ki ga razporedimo po podlagi z ustreznim orodjem, npr. nazobčano lopatico. Izbrati moramo ustrezno lepilo, odvisno od tega ali bomo ploščice polagali znotraj ali zunaj. Lepilo, ki ga nanesemo na podlago se ne sme prehitro posušiti, zato ga moramo nanaesti v ustreznih količinah. Drugi postopek pritrditve je sidranje kamna. Uporabimo ga, če lepilo ne zadostuje. Vedno ga uporabljamo pri oblaganju stropov, saj samo lepilo ne more zagotoviti dovolj velike varnosti. Sidranje se izvaja z jeklenimi nosilci.

    5.3 Polaganje kamna

    V še mokro lepilo nato položimo kamen, pri čemer uporabimo plastične distančnike v obliki križev, ki jih položimo med kamnite ploščice. Preden se lotimo fugiranja plošč, moramo iz fug odstraniti vso lepilo in odpadne delce. Nato ploščice zafugiramo z ustrezno fugirno maso in ko se ta posuši, očistimo ploščice.

    6. Koliko stane polaganje kamna?

    Za polaganje naravnega kamna boste odšteli nekoliko več kot za polaganje keramičnih ploščic, saj je postopek zahtevnejši in terja več izkušenj. Za polaganje kamna boste odšteli približno 40 EUR/m2.

    Strokovni članek 11193
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje kamna?

    Imamo kar 529 izvajalcev za področje Polaganje kamna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 529 izvajalcev za področje Polaganje kamna
    10
    8

    Urban Prelc s.p.


    10
    40

    Deseo d.o.o.


    10
    1

    KERAMIČARSTVO ZVONKO FILIPIČ S.P.


    10
    5

    Rok Martinčič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane