Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Slamnata streha, cena za prekrivanje strehe s slamo

    Članek je koristil že 13835+ uporabnikom
    Slamnata streha je tradicionalen gradbeni element, ki je bil v preteklosti zelo pogost, predvsem v panonskem svetu, danes pa postaja vse bolj redek. Velika prednost slamnate strehe je, da je ta povsem naravna, okolju in človeku neškodljiva.
    Strokovni članek 13835
    Slamnata streha, vir: dezeen.com
    Imamo kar 53 izvajalcev za področje Slamnate strehe:

    1. Prednosti slame

    Slama je izjemno ugoden material za strehe, saj uravnava tako toploto, kot tudi vlažnost v objektu. Prav tako pa je ugeden gradbeni material, saj se iz slame lahko oblikuje najrazličnejše oblike strehe.

    2. Priprava slame za streho

    Osnova slamnate strehe je seveda slama. Ta mora biti ustrezno pripravljena, saj je le tako lahko slamnata streha obstojna med 40 in 60 let. Da bo slama uporabljena za slamnato streho se je potrebno zavedati že ob sajenju slame. Za slamnato streho so primerna samo določena žita, ki morajo biti posajena na določeni vrsti zemlje. Najpogosteje se za slamnato streho uporablja pšenica, pa tudi pirina ali ržena slama.

    Preden slamo požanjemo, moramo to pustiti, da zraste do ustrezne višine, med 1 in 2m. Pomembno je, da je slama čimbolj mehka in tanka. Ko je slama zrela, se ta požanje, posuši, nato pa se zrnje loči od slame. Nato je potrebno slamo tudi očistiti, s posebnimi grabljami. Ko je slama očiščena je to potrebno zbrati v ustrezno velike snope ali škope, ki so osnovne enote slamnate strehe.

    3. Izdelovanje slamnate strehe

    Ko je slama pripravljena, se lahko začne z izdelovanjem strehe. Streho je najprej potrebno polatati, nato pa se začne polaganje slame na streho. Sleme je potrebno še dodatno zavarovati s palicami in šivati s šibami.
    Tudi robove strehe je potrebno dodatno utrditi, tam se splete slamnata kita, saj je tako slama bolj zaščitena pred vremenskimi vplivi.

    4. Barva slamnate strehe

    Streha iz slame dobi skozi leta posebno sivkasto patino in se lepo poda na vse tradicionalne objekte. Če želimo ohraniti primarno barvo slame, lahko streho premažemo s posebnimi premazi.

    5. Uporaba slamnate strehe in dopustni nakloni

    Slamnata streha se uporablja pri prenovi tradicionalne arhitekture, za pokrivanje vikend objektov, vrtnih paviljonov, pa tudi novograjenih individualnih objektov. Slamnato streho se položi na dvokapne objekte, z najmanjšim naklonom  45º in največjim 80º.

    6. Cena slamnate strehe

    Streha krita s slamo ni najbolj ugodna strešna rešitev, saj obsega veliko ročnega dela, ki ni najbolj poceni. Vseeno pa cena slamnate srehe ni pretirana in znaša okrog 30 EUR/m2, brez vštetega materiala. Material sam, pšenica, rž ali pira pa je zelo poceni. Na začetku je slamnata sreha sicer malo večja investicija, vendar je ta bolj obstojna in jo bomo menjali manjkrat kot klasično strešno kritino.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .



    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Slamnata streha, vir: pinimg.com
    Slamnata streha, vir: pinimg.com


    Slamnata streha, vir: www.hiss reet.de
    Slamnata streha, vir: www.hiss-reet.de


    Strokovni članek 13835
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Slamnate strehe?

    Imamo kar 53 izvajalcev za področje Slamnate strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 53 izvajalcev za področje Slamnate strehe
    10
    2

    Leon Knuplež s.p


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    8.7
    0

    GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


    10
    4

    MBT HIŠA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane