Za področje

    Arhitekt - kako najti dober arhitekturni biro?

    Članek je koristil že 30613+ uporabnikom
    Načrtujete prenovo, novogradnjo, preoblikovanje interierja? Za uresničitev svojih želja pa potrebujete strokovnjaka, ki vam bo izrisal idejo, načrte in vas vodil skozi upravne postopke. Po ZGO (zakon o graditvi objektov) vam lahko dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja izdela univerzitetno diplomirani arhitekt z opravljenim strokovnim izpitom in z veljavno licenco ZAPSa (arhitekturne zbornice). Vendar arhitekturni biro ne obstaja le za zadostitev pravno-formalnim pogojem. Dober arhitekt vas bo vodil in vam svetoval, da bo končna rešitev kakovostna, prijazna za bivanje, prijazna do okolja, upravni postopki pa bodo čim krajši in brez zapletov.
    Strokovni članek 30613
    arhitektura
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Iščemo arhitekta!

    Za iskanje pravega arhitekta si vzemite kar nekaj časa. Po navadi ljudje iščejo arhitekte preko prijateljev in znancev ter na spletu. Lahko objavite povpraševanje z opisom svojih želj na portal Mojmojster in arhitekti vas bodo kontaktirali tudi sami. Ko zbirate ponudbe, preverite, ali ima arhitekt veljavno licenco in preglejte njegove reference – že izdelane projekte in mnenja strank, da si ustvarite neki splošen vtis.

    1.1 Licenciran arhitekt

    Kje preverite, ali ima vaš arhitekt veljavno izobrazbo in licenco? Preverite lahko na seznamu licenciranih arhitektov arhitekturne zbornice (ZAPS): http://www.zaps.si/index.php?m_id=imenik_arhitekti. Priporočamo tudi, da arhitekt ni na drugem koncu Slovenije, da bo lahko prišel na ogled lokacije tudi med gradnjo, če se boste tako dogovorili.
    Arhitekt
    Celotna projektna dokumentacija je obsežna in strokovno zahtevna.

    2. Kako izbrati dober arhitekturni biro?

    Ko naredite ožji izbor vsaj treh arhitekturnih birojev na podlagi referenc, lokacije in eventualne cene, se z arhitekti nujno tudi sestanite. Uspeh projekta in vaše zadovoljstvo bo v veliki meri odvisno od komunikacije med vami in arhitektom! Če si je projektant za vas vzel čas, poslušal vaše želje, pokazal reference in podal kakšen nasvet ali predlog, skratka napravil dober vtis, potem ste na dobri poti, da boste z rešitvijo na koncu zadovoljni. Preden greste v arhitekturni biro, je tudi priporočljivo, da za svojo parcelo na upravni enoti pridobite lokacijsko informacijo. Tako bo takoj jasno, kaj je možno zgraditi in kje so omejitve. Na podlagi tega bo arhitekt tudi lažje podal relevantno ponudbo in vas opozoril na nekatere omejitve.
    Zapišite tudi svoje želje, hobije, načrte za družino in seznam prostorov. 
    Cena naj ne bo ključna, je pa vsekakor pomembna. Z izbranim arhitektom sklenite pogodbo, kjer bo jasno zapisano, katero dokumentacijo bo za vas izdelal, za kakšno ceno in do kdaj. Nato se začneta iskanje in izris idejnega načrta – IDZ, ki bo v skladu z zahtevami lokacijske informacije, vašimi željami in predlogi, ki jih poda arhitekt. V fazi IDZ se boste z arhitektom vsaj nekajkrat sestali in uskladili želje in naredili popravke, dokler ne boste z rešitvami in videzom zadovoljni.
     
    Kasneje v fazi izrisa PGD – podrobnih načrtov za pridobitev gradbenega dovoljenja, so spremembe veliko težje, časovno potratne in lahko zahtevajo tudi doplačilo. Več o tem, kaj vse potrebujete za pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnjo v drugem članku. Če boste izbrali pravega arhitekta, bo načrtovanje hiše navdihujoče, pri vsem pa se boste še veliko naučili!

    3. Arhitekt - cena za arhitekturo

    Kakšno ceno vam bo postavil arhitekt? Cene za individualne projekte za stanovanjske hiše se gibljejo med 1-2 % vrednosti naložbe. Običajna cena celotnega projekta (IDZ – idejna zasnova, PGD – projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in PZI – projekt za izvedbo) je med 8.000 pa vse do 30.000 EUR. Če dobite nižjo ponudbo od tega, priporočamo previdnost, saj je lahko kvaliteta vprašljiva. Tipski načrti so cenejši, vendar če boste želeli popravke, lahko cena naraste in se zelo približa tisti za individualni projekt. Tipskega projekta ne priporočamo, saj vam ne omogoča svobode, sklepati pa boste morali velike kompromise pri hiši, v katero boste veliko investirali in v kateri boste morda preživeli preostanek življenja.
    Arhitekturni biro
    Celotna projektna dokumentacija je obsežna in strokovno zahtevna.

    4. Kdo so dobri arhitekti?

    “Arhitektov je pri nas toliko, kot je zobnih krem na tržišču. Dobrih pa je zelo malo. Pa še ti so produkt naše subjektive ocene na podlagi izkušenj.” (izjava s foruma) 
     
    Dober arhitekt:
    - vam pokaže kakovostne reference
    - posluša vaše želje
    - vas seznani z omejitvami
    - vam svetuje
    - pripravi več predlogov in rešitev
    - je v stalni komunikaciji z vami
    - pripravi jasno pogodbo o sodelovanju in poda točno ceno
    Strokovni članek 30613
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    Detajl d.o.o.


    8.9
    0

    ODPRTA HIŠA, AMARIS TIČAR S.P.


    8.9
    0

    ALTO DESIGN d.o.o. arhitektura, projektiranje, nadzor


    8.9
    1

    PROJEKTANT - PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING EDDY MATIJA FATUR S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane