Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt, enostaven objekt

    Članek je koristil že 122570+ uporabnikom
    Ko se lotevamo gradnje ali urejanja okolice pogosto ne vemo, v katero kategorijo bo spadal bodoči objekt in če zanj potrebujemo gradbeno dovoljenje. Kriteriji so pogosto nejasni, njihovo iskanje in preverjanje pa zamudno. Da bi vam olajšali delo, smo za vas na enem mestu izbrali podatke o tem, kdaj potrebujete gradbeno dovoljenje in kdaj ne.
    Strokovni članek 122570
    priljubljen
    gradbeno dovoljenje za manj zahtevni objekt
    Imamo kar 550 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. Gradbeno dovoljenje - kdaj je nujno potrebno?

    Če povzamemo v nekaj jasnih stavkih, v katerih primerih je gradbeno dovoljenje potrebno in v katerih ne, se odgovor glasi tako:

    1. Gradbeno dovoljenje za enostavne objekte ni potrebno

    2. Za nezahtevne objekte je gradbeno dovoljenje potrebno, a se zahteva t. i. "krajše" gradbeno dovoljenje. To pomeni, da za pridobitev gradbenega dovoljenja zadostuje že ročna skica. Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja torej ni obvezna.

    3. Gradbeno dovoljenje je nujno potrebno za gradnjo manj zahtevnih in zahtevnih projektov. V tem primeru je za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebna dokumentacija za gradbeno dovoljenje, ki jo mora izdelati odgovorni projektant.

    2. Gradbeno dovoljenje za enostaven objekt

    2.1 Kaj je definicija za enostaven objekt?

    Po definiciji je enostavni objekt konstrukcijsko nezahteven manjši objekt, ki ne potrebuje posebnega statičnega in gradbenotehničnega preverjanja, ni namenjen prebivanju in ni objekt z vplivi na okolje. Gradnja enostavnega objekta se lahko začne brez gradbenega dovoljenja, če investitor pred začetkom gradnje pridobi lokacijsko informacijo, iz katere izhaja, da je takšna gradnja v skladu z izvedbenim prostorskim aktom. Gradimo ga lahko tudi v lastni režiji, kadar bomo objekt uporabljali za lastne potrebe ali potrebe društva, ki ga gradi.

    2.2 Kaj vse je enostaven objekt?

    Med enostavne objekte štejemo majhno stavbo in nadstrešnico do 20 m2, ograjo do vključno 2 m, podporni zid, malo čistilno napravo do zmogljivosti 50 PE, neoporečno greznico do vključno 30 m3 prostornine, rezervoar do prostornine 100 m3, vodnjak do višine 5 m, vodno zajetje do 250 m3 prostornine, objekt za rejo živali do 40 m2, pomožni kmetijsko-gozdarski objekt do površine 40 m2 in podobno.

    Lahko si preberete tudi več o enostavnem objektu.

    Meja za majhno stavbo, ki se še uvršča med enostavne objekte, je bila pred spremembo gradbenega zakona junija 2021 postavljena na 30 m2, z novim zakonom pa se je spustila na 20 m2.
    Nezahteven objekt nadstrešek
    Nadstrešnice, manjše od 20 m2, spadajo pod enostavne objekte, večje pa pod nezahtevne. To velja tako za nadstrešnice za avto kot za teraso.

    3. Gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt

    3.1 Kratko gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt

    Za tistega, ki se odloča o dodatnih gradbenih delih na svoji parceli (za dodaten, pomožen objekt) je najpomembnejša razlika med klasifikacijo nezahtevnega in enostavnega objekta. Ta povzroča največ nejasnosti in težav, še posebej, ker se je s spremembami GZ junija 2021 meja med enostavnim in nezahtevnim objektom spustila - med enostavne objekte sedaj spadajo objekti z manjšo kvadraturo, kot so prej. Nezahteven objekt je konstrukcijsko manj zahteven objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dokumentacijo, a ne potrebujemo projektne dokumentacije. Za pridobitev gradbenega dovoljenja zadostuje t. i. okrnjena dokumentacija, ki lahko sestoji iz skice z osnovnimi podatki, potrebnimi za pridobitev dovoljenja. Postopek je precej hitrejši in enostavnejši od pridobivanja gradbenega dovoljenja za manj zahteven in zahteven objekt.

    3.2 Kaj spada pod nezahtevne objekte?

    Med nezahtevne objekte štejemo majhno stavbo in nadstrešnico med 20 in 50 m2, ograjo med 2 in 3 m, podporni zid, malo čistilno napravo med 50 in 200 PE, neoporečno greznico med 30 in 50 m3 prostornine, vodnjak višine nad 5 m, vodno zajetje od 250 do 2000 m3 prostornine, objekt za rejo živali med 40 in 100 m2, pomožni kmetijsko-gozdarski objekt med 40 in 150 m2 in podobno.

    Med nezahtevne objekte, za katere potrebujemo kratko gradbeno dovoljenje, pritevamo tudi večino nadstreškov za avto - praviloma so vsi večji od 20 m2, sploh če gre za nadstrešek za dva avta.

    3.3 Določila, ki jih mora upoštevati nezahteven objekt

    Čeprav je pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahteven objekt kratka in enostavna, vseeno obstaja nekaj omejitev, ki se jih moramo držati. Pri enostavnih objektih se nam teoretično ni treba držati nobenih pravil, saj gradbeno dovoljenje ni zahtevano v nobeni obliki. Omejitve, ki se jih moramo držati, so naslednje: spoštovati moramo zahtevane odmike od parcelnih mej sosednji zemljišč, ki niso v naši lasti, spoštovati moramo predpisanih materialov, ki so v prostorskem aktu zahtevani v določenih geografskih območjih, ne smemo preseči dopustnega faktorja zazidanosti in držati se moramo določil glede predpisane namenske rabe.

    4. Pridobitev gradbenega dovoljenja in manj zahtevni objekti

    Manj zahteven je objekt, ki ni uvrščen med zahtevne, nezahtevne ali enostavne objekte. Za manj zahteven objekt potrebujemo gradbeno dovoljenje na podlagi izdelane projektne dokumentacije. Projektne dokumentacije ne moremo izdelati sami, kot jo lahko za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahteven objekt, pač pa jo mora izdelati odgovorni projektant - arhitekt. Poleg projektne dokumentacije, ki vsebuje natančne izrise objekta, potrebujemo tudi vsa zahtevana soglasja - od prostorskih soglasij, do morebitnih soglasij sosedov.

    Med manj zahtevne objekte uvrščamo enostanovanjske, večstanovanjske stavbe in gostinske, ki so manjši od 2000 m2 in nižji od 25 m, pa tudi druge objekte.

    5. Kako do arhitekta za gradbeno dovoljenje?

    Če se lotevate gradnje, je pred vami še en ključen korak: izbira pravega arhitekta za gradbeno dovoljenje. Predlagamo, da z iskanjem arhitekta začnete pravočasno, najbolje takoj, ko se odločite za izvedbo. Arhitekta nikakor ne izbirajte samo na podlagi cene. Poglejte, ali se z njim osebnostno ujamete in tudi, ali so vam njegove reference pisane na kožo. Oddajte povpraševanje tukaj in primerjate reference arhitektov na enem mesti ter prihranite čas in zmanjšate tveganje. Ne pozabite, svoj dom gradite le enkrat v življenju!

    Več o enostavnih, nezahtevnih, manj zahtevnih in zahtevnih objektih si lahko preberete na tej povezavi.

    Strokovni članek 122570
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 550 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 550 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    9
    0

    B - ARHITEKTURA, projektiranje, svetovanje in nadzor, d.o.o.


    9.2
    0

    ARHIMODUL, arhitektura, oblikovanje, svetovanje, Nina Grm s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane