Za področje

    Rušenje hiše, cena za rušitev objekta

    Članek je koristil že 28646+ uporabnikom
    Obstoječ objekt lahko obnovimo, kadar je ta v še primernem stanju. Kadar je predvsem konstrukcija obstoječega objekta dotrajana in se tega ne da prenoviti, moramo obstoječ objekt rušiti. Rušitev objekta je postopek, s katerim se objekt odstrani, oziroma poruši in se tako vzpostavi stanje pred gradnjo objekta.
    Strokovni članek 28646
    rušitev objekta
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    1. Dokumentacija za rušenje objekta - gradbeno dovoljenje za rušitev

    1.1 Gradbeno dovoljenje za rušitev v teh primerih ni več potrebno

    Do zdaj je veljalo, da, če želimo porušiti manj zahteven objekt, kot je družinska hiša, gradbenega dovoljenja ne potrebujemo. Novi gradbeni zakon (GZ-1), sprejet konec leta 2021, v uporabi pa od 1. junija 2022 pa to delno spreminja. Brez gradbenega dovoljenja lahko porušimo le objekt, ki se ne dotika sosednje nepremičnine in od nje ni oddaljen več kot en meter. 

    1.2 Gradbeno dovoljenje za rušitev je v teh primerih obvezno 

    Če želimo rušiti manj zahteven objekt, ki se dotika oziroma je od sosednje stavbe oddaljen manj kot en meter, pa moramo za to pridobiti gradbeno dovoljenje. V ta namen je za treba zato izdelati projektno dokumentacijo za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja.

    Obseg obvezne dokumentacije je zapisan v 13. členu Pravilnika o dokumentaciji in obrazcih pri graditvi objektov, ki pa je trenutno še v fazi sprejema. Do takrat se uporablja pravilnik iz leta 2018. Predpisano projektno dokumentacijo za odstranitev objekta in pridobitev gradbenega dovoljenja lahko pripravi le projektant, ki izpolnjuje zahteve gradbenega zakona. 

    1.3 Dokumentacija za rušenje objekta - prijava začetka del

    Tudi, če hišo lahko odstranimo brez pridobitve gradbenega dovoljenja mora projektant pripraviti projektno dokumentacijo za izvedbo odstranitve (PZO). Vse potrebne dokumente je treba oddati pristojni upravni enoti, ko prijavljamo začetek del. Natančneje je to opredeljeno v 23. členu pravilnika, ki je v procesu sprejemanja. Začetek del je obvezno treba prijaviti  tudi, če za rušenje hiše ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Prijavo začetka del je treba urediti osem dni predno se rušitvena dela začnejo. 

    1.4 Projektna dokumentacija za odstranitev zahtevnega ali manj zahtevnega objekta

    Projektno dokumentacijo za odstranitev zahtevnega ali manj zahtevnega objekta je treba izdelati, če želimo odstraniti celoten objekt.  V njej je treba navesti poleg osnovnih podatkov tudi podatke o udeleženih strokovnjakih pri projektiranju ter ji dodati izjavi projektanta in vodje projektiranja.

    V svojih izjavah morata projektant in vodja projektiranja potrditi skladnost PZO z gradbenimi in drugimi predpisi, da je omogočena kakovostna in racionalna izvedba odstranitve, da so zbrane tehnične rešitve v skladu zakonom, ki ureja graditev in ostalimi predpisi, smernicami in pravili stroke ter da so projektno dokumentacijo izdelali ustrezni pooblaščeni arhitekti, pooblaščeni inženirji ter drugi strokovnjaki, katerih strokovne rešitve so potrebne glede na predvidene vplive in druge značilnosti odstranitve objekta.  

    1.5 Tehnično poročilo

    Dokumentaciji za rušenje objekta je treba priložiti tudi tehnično poročilo v katerem so opisani objekt, konstrukcijski elementi in materiali, način odstranitve in časovni okvir. Navesti je treba tudi ukrepe za zaščito ljudi in sosednjih nepremičnin ter varovanja okolja v času odstranitve, način in lokacijo za deponiranje gradbenih odpadkov in fotografije objekta. Izdelati je treba tudi lokacijske in tehnične prikaze stavbe, ki jo nameravamo porušiti.  

    1.6 Dokumentacija za rušenje objekta - cena

    Cene izdelave PZO se gibljejo od 1500 EUR navzgor, odvisno od zahtevnosti projekta.  

    2. Rušenje stare hiše in gradnja nove na njenem mestu

    2.1 Rušitvena dela - postopek

    Rušitev objekta praviloma poteka v obratnem vrstnem redu kot gradnja. Preden začnemo z rušenjem objekta, moramo odklopiti vse inštalacije, če so te na objektu prisotne, se pravi, odklopiti je potrebno elektriko, vodo, kanalizacijo, plin in razne telekomunikacijske napeljave. Prav tako je potrebno določiti mesto, kamor se bo material odlagal.

    rušenje.jpg
    Rušitev objekta praviloma poteka v obratnem vrstnem redu kot gradnja

    Ko odstranimo inštalacije in vso notranjo opremo, nadaljujemo z odstranjevanjem stavbnega pohištva, se pravi vseh oken in vrat. Za stavbnim pohištvom je ponavadi na vrsti kritina in celotno ostrešje. Pri rušenju ostrešja moramo paziti, da ne podremo predčasno tudi nosilnih sten. Za ostrešnjem začnemo z odstranjevanjem predelnih sten, nato pa je na vrsti odstranjevanje pohodnih elementov medetaže. Končno odstranimo še nosilno konstrukcijo, najprej podremo nosilno medetažno konstrukcijo, na koncu pa se lotimo tudi rušenja elementov nosilne konstrukcije, sten in stebrov.

    2.2 Nadomestna gradnja ne obstaja več

    Po trenutno veljavni zakonodaji na mestu porušenega objekta lahko zgradite le novogradnjo ali rekonstrukcijo porušenega objekta. Nadomestna gradnja je dovoljena samo pri eni izjemi - le pri objektih, ki so bili poškodovani ali uničeni v naravni ali drugi nesreči, vzpostavi pa se prejšnje stanje. Lega novega objekta mora biti enaka staremu, prav tako gabariti, oblika, namembnost in zunanjost objekta. Gradbeno dovoljenje za to ni potrebno.

    3. Rušenje hiše - cena

    3.1 Manjše rušenje

    Kadar želite porušiti samo vrtno uto, kabino ali posamezne zidove, gre za manjše rušenje. Koliko bo to stalo je odvisno od dostopnosti terena, konstrukcije objekta ali zidov, in podobno. V ceno je lahko vključen tudi odvoz odpadnega materiala na deponijo, vendar se je treba o tem dogovoriti s ponudnikom. Cena rušenja se običajno obračuna na kvadratni meter. Za manjše rušenje boste odšteli okoli 35-45 EUR/m2

    3.2 Strojno rušenje objekta

    Kadar gre za odstranitev celega objekta se rušenje običajno opravi strojno oz. s pomočjo gradbene mehanizacije. Cena rušenja zavisi od velikosti objekta, od (ne)dostopnosti objekta, od gradbenih materialov, konstrukcije objekta itd. Cena strojnega rušenja objekta se giblje med 70 in 90 EUR/m2. Cena za rušitev povprečne enodružinske hiše, velikosti 120 m2, vas bo tako stala okoli 9.500 EUR.


    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Strokovni članek 28646
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
    10
    10

    MARS INŽENIRING d.o.o.


    8.9
    0

    DANS, arhitekti, d.o.o.


    10
    2

    SKALA Nina Skalič s.p.


    8.9
    5

    KLAJDER zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane